Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 март 2020 г.

Дали не се води вирусна война, в която се държим по възможно най-тъпия начин?


"Вчера вечерта хората излизали по балконите си да пляскат на българските медици. Къде бяхте преди една седмица да пляскате, когато мед-сестрите протестираха?"

Аз бих добавил и други въпроси: Къде бяха, когато болниците трупаха дългове? Къде бяха, когато Боко Тиквата отлагаше до безкрай здравната реформа и т.н.? Къде бяха, когато Боко Тиквата раздаде 40 милиона за стадиони в разгара на пандемия, вместо да ги даде за медицина? Къде бяха, когато Боко Тиквата раздаваше пари за магистрали, а не за медицина и образование, нищо, че собствената му сестра е лекарка? Могат да се напишат много въпроси такива, започващи с "Къде бяха, когато...".

Сега всички ние трябва да страдаме, защото на Боко Тиквата здравната система не може да понесе още 200-300 случая на COVID-19 и затова блокират нормалния живот на хората. Прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Трябва всички да страдаме, защото не са направени необходимите реформи и реорганизации в медицината. Те даже нямат защитни облекла и маски, тепърва ги шият. "Сетила се Мара да се побара...". Още декември се знаеше, че ще има пандемия, къде си бъркаха в носа и в други отвори управляващите? Защо не направиха необходимото още тогава? Защото са късогледи тикви, затова.

Както и да е, станала е пандемията. Какво правим в условия на пандемия? Ето, че пак не сме ефективни и на ниво. Не въведохме английския модел на "стадо с имунитет", в който се позволява вируса да зарази повече хора, че да имат антитела за "втората вълна", която ще почне следващата зима. Очевидно англичаните това правят и имат ефект. При тях болните са 20 на милион население, в Германия са 69, дето уж много се пази. А за Италия, Швейцария, Испания да не говорим: там числата са трицифрени и то доста големи. Според мен, трябва да се позволи да зарази повече хора, за да си изградят имунитет. Само тия, дето са стари и с лоша имунна система и с някакви хронични болести и т.н., те трябва да се пазят и да не излизат. Но да страдат всички на "общо основание": това нито ще помогне на най-рисковите групи, нито ще помогне на останалите, нито ще помогне на икономиката и примерите го показват.

Съвсем спокойно може да се разсъждава, че сме във вирусна война и се извършва ТЕРОРИЗЪМ срещу световното население. И страните, които реагират адекватно, пак са предимно англо-саксонските. Личи си кой има мозък и кой няма. Великата Швейцария се изложи. Тя е втората в света след Италия по заразени на милион население. Мисля, че бяха 256 заразени на милион население. Може би тяхната близост до Италия е ключова в случая. А може и те да са решили да приложат стратегията на "стадо с имунитет" и да допускат вируса до населението. Ще видим.

Според мен, през следващата зима, когато ще има "втора вълна", Италия, Англия, Швейцария ще са по-малко пострадали, защото вече ще имат изградени антитела масово. Излизат разни съобщения, че има повторно заразени в азиатския свят, което водило до извода, че антителата срещу това умирали много бързо и не можел да се изгради имунитет. Но това са безпочвени догадки. Има много възможно причини за това. Може тия хора по принцип да са били с нисък имунитет, а може и изкуствения интелект на техния имунитет да е решил, че тая заплаха не е съществена и да е спрял да прави антитела за нея, понеже тя не е ПОКАЗАТЕЛНА: все едно ти да си видял само обикновени вируси и изведнъж да видиш една нова "КОРОНА", която е в по-малък брой. Няма нужда да мобилизираш специално за нея; по-добре да продължиш да се пазиш от старите добре познати заплахи. Ако новата заплаха започне да се явява по-често и в повече бройки, тогава може да решиш друго...

Точно това не могат да разберат тия, дето правят строгите карантини: че като не позволяват на хората да се заразят качествено с това, те няма да си изградят имунитет и на следващата вълна ще имат повече заразени. На всичкото отгоре икономиката им ще страда не един, а два пъти; докато икономиката на англичаните не страда нито веднъж. Ама не е лесно да си тъп...


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

Няма коментари: