Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 6 юни 2020 г.

Трябва ли да се въведе образователен ценз при гласуването на избори?


Момчил Дойчев: Отдавна съм го казал - неграмотният вот е или купен, или манипулиран - по един или друг начин! Ако не беше така, сега Народното събрание щеше да изглежда по съвсем друг начин - общият брой на депутатите от ГЕРБ, БСП, ДПС и "патриотите" вероятно щеше да е два пъти по-малък.

Ангел Грънчаров: Тази идея съвсем не е лоша, напротив, много е смислена и разумна. Може би следва да се помисли за това гласовете на истински образования, на умния човек да тежат, примерно, пет пъти повече от гласа на наистина необразования, на неумеещия да мисли човек. (Въпреки че това може да бъде несправедливо спрямо ония формално необразовани, които обаче са се самообразовали и са интелигентни, мислещи личности!) От друга страна обаче нашето родно менте-"образование" не може да бъде солиден критерий за определяне на това кой наистина е образован и кой само има някаква диплома, но същинска образованост при него липсва. Нашето менте и чалга "образование" роди феномена на "тъпанаря или простака с диплома", което води ди много трудности при определянето на това кой е образован и кой не е. Пиша книга та тема "Реанимация на демокрацията", в която обсъждам този и редица подобни принципно важни въпроси.





Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

4 коментара:

Анонимен каза...

Охоо, искате да отнемате човешки права! Това всъщност никак не е чудно, като ви знае човек.

Ангел Грънчаров каза...

Другарке мари, Вие изведнъж да не станахте демократка? Нали до вчера мразехте демокрацията и демократите като мен ма?!

Анонимен каза...

Демократите "като вас", сиреч менте-демократите, да.

Ангел Грънчаров каза...

Защо да сме менте ний демократите ма, другарко? А Вие ли сте нементе? Що правите тагда? Ничего? Плюете нас, демократите? Туй ли правят нементе-"демократките" как Вас?