Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 31 август 2010 г.

Свободният човек смята личността на другия за свята, която единствено трябва да бъде уважавана

Днес ще бъда в София - заминавам след малко с автобуса - за да участвам в предаването "Споделено с Камелия", което се излъчва от 16.30 часа. Темата на предаването, доколко ми е известно, е за един хомосексуален, чиито родители знаят за неговата сексуална ориентация, ала са го приели без да го съдят. Моя милост е поканена там като психолог, понеже много съм писал по тия проблеми - имам предвид книгите си ЖИВОТЪТ НА ДУШАТА (Психология), отпечатана в три издания (1997, 1999, 2001 г.) и ЕРОТИКА И СВОБОДА (Психология на пола, секса и любовта).

Така че ако някой желае, може да гледа това предаване. Темата, смятам, е интересна. И за наши условия е твърде потребна - понеже у нас непримиримостта, нетърпимостта към различните е доста силна.

Докато свободните хора приемат другия какъвто е и не си позволяват да се месят в неговата свобода, в правата на неговата суверенна личност. Свободният човек смята личността на другия за нещо свято, което единствено трябва да бъде уважавано.

Но у нас, в степента, в която съзнанието за свобода не е развито и разпространено, хората много обичат да си врат носа в чужди работи, да съдят, да се "възмущават" от това, че някой си позволявал да бъде не такъв, какъвто на тях би им се искало... и прочие дивотии, характерни за едно обременено от остатъчен комунизъм съзнание.

Впрочем, да не пиша много-много срещу комунизма, щото току-виж поканилите ме размислят и оттеглят поканата си. :-) Забелязал съм, че у нас комунизмът се ползва с правата на нещо като свещена крава, и който дръзне да каже и напише нещо срещу кравата, мигом става крайно ненавистен. Така че млъквам. Днес може нещичко да напиша и да го публикувам от лаптопа, ала това съвсем не е сигурно. Починете си от мен в такъв случай: лек ден на всички минаващи оттук!

Няма коментари: