Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 19 ноември 2012 г.

Темата за любовта е твърде коварна за философско осмисляне тема

Скорошната ми публикация не тема Започвам да пиша книга по страхотна, грандиозна, най-вдъхновяваща тема: любовта! предизвика кратка и, както обикновено става, доста изразителна дискусия, която, струва ми се, заслужава да получи известно самостоятелно значение; и понеже съм горещ поклонник на диалогичното, на дискусионното "блогване" (каква противна дума!), то жертвам няколко минути и подготвям разговора ни за публикация; ето го:

Анонимен каза: Религиозен човек пише за любов... Хм... Чудна работа...

Ангел Грънчаров каза: Християнството е религия на любовта, а аз съм християнин. Нищо чудно няма. Чудно е само за невежите - както в областта на религията, така и в областта на любовта... което и показва нуждата да се работи, да се помага на хората да се ориентират и двете жизнено важни духовни сфери... Любовта е най-духовното нещо на този свят.

Самият Бог е любов! И с това е казано всичко, само с три думи - и за любовта, и за Бога, и за самото Битие!

Анонимен каза: Не. Християнството е религия на омразата. Също като Исляма. Това са две религии-близначки. Човеконенавистни религии. Четете Библията - Левит, Числа, Новия завет... и ще видите Ужаса. Ще видите призивите на вашия бог към убийства, изнасилвания, робство, побой и пр.

Ангел Грънчаров каза: Ленин сте чели явно и го бъркате с Библията; изглежда Ленин е Вашата "библия" - щом бълвате такива чудовищни нелепици... (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Вие сте антидарвинист, но има една интересна книга от американската антроположка Хелън Фишер, една от водещите изследователки на любовта и привличането - „Анатомия на любовта”, в която разглежда любовта от дарвинистки позиции и макар да има спорни постановки, си струва да се прегледа.

Каква еволюция са претърпели любовта и сексът и има ли бъдеще семейството?
Каква е природата на ухажването, влюбването, привързаността и раздялата?
Защо се влюбваме в една, а не в друга личност?
Защо се женим и развеждаме?
Защо някои са склонни да изневеряват?
Сексуалното ни поведение - кое е наследено и кое - придобито?
Сексът на бъдещето - няма ли да ни върне в миналото?
Ще оцелеем ли като вид?

http://www.book.store.bg/p2584/anatomia-na-liubovta-estestvenata-istoria-na-liubovta-braka-i-izneviarata-helyn-fisher.html

Друг интересен американски емпиричен изследовател на любовта е Дейвид Бъс (David Buss).