Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 16 април 2015 г.

Мой бивш ученик подхвърли идеята да се захвана с политика, да стана политик - какво ще кажете, как ви звучи такава една екстравагантна мисъл?



Вчера поставих една сериозна, важна тема за обсъждане, за дискусия, опитах се да формулирам един съдбовен казус за разисквания - виж: Дали огромната част от днешните българи не заслужават да бъдат определяни като роби, в един не буквален, а по-широк, същностен, принципен смисъл? - и както обикновено става у нас по него, разбира се, почти няма никакъв отклик. Забелязал съм такава една интересна зависимост: че колкото по-важна и по-богата на смисъл е темата, толкова по-малко са желаещите да дискутират по нея, колкото обаче по-нищожна по смисъл и значение, сиреч, по-глупава е темата, толкова повече са желаещите да се изкажат; ако поставим, примерно, ей-сега за обсъждане темата, да речем, за особеностите на... задника на Азиса, аз съм убеден, че ще се появят тълпи от желаещи да се изкажат; ала за нещо наистина важно и интересно, за нещо, изискващо мислене, обикновено няма никакви желаещи за дискутиране. Както и да е, аз, прочее, решавай май същата тази тема или повдигнатия проблем да го поставя за обсъждане в днешното издание на предаването "На Агората с философа Ангел Грънчаров" по Пловдивска обществена телевизия, което е от 11 часа днес, но това не е сигурно де, може дотогава да ми хрумне някоя друга, още по-интересна тема. А ето сега обаче, понеже все пак двамина се изказаха в блога, те имат интересни мнения, ето какво казаха тия храбреци, а по-долу пък можете да видите и моя отговор към единия от тях:

Анонимен каза: Вижте го Грънчаров как си позволява да обижда целокупния български народ!!! Позор за този гнусен българофоб!

Благодарим ти, уважаема госпожо Анастасова, че го уволни от нашето училище и той вече никога няма да може да мърси образователната система защото такъв злодей няма да бъде никога повече учител!!!

П.К. каза: Господин Грънчаров от известно време искам да Ви кажа нещо важно, ето сега изглежда дойде моментът.

Вие в момента сте безработен. Явно съдебните дела, които водите за възстановяване на работа в училище, ще се точат още дълго време. Сам поставихте преди няколко дена въпроса как ще живеете занапред, предвид това, че спира обезщетението Ви за безработица. Спрели са, както научих, и инвалидната Ви пенсийка. Наистина при Вас решаването на проблема за осигуряване на някакви средства за съществуване е вече належащ. Идеята Ви да продавате своите книги и списанията, които издавате, е утопична, у нас не може да се живее с литературен, с писателски труд. Както забелязвам, и никой не Ви подкрепи, все пак да попитам: някой поръча ли си Ваша книга след като призовахте за това? Май не, нали познах?

Та в тази връзка се запитах следното. На власт в момента са и реформаторите, политическата сила, на която Вие симпатизирате. И която толкова сте подкрепял. Вие не сте длъжен цял живот да бъдете преподавател, защо не си смените професията и да се захванете с политика? Всички знаем, че имате много ценни качества в тази посока, мислещ човек сте, отстоявате твърдо някакви принципи, Вие сте рядък човек, който може да е много полезен за желаната промяна в политическия живот на страната. Такива хора като Вас, улегнали, с ясни разбирания, с твърди морални принципи, неподкупни и прочие са ни необходими в този момент. Не смятате ли, че е престъпление да стоите настрана от политиката, след като сам виждате колко е тежка ситуацията в нея? И след като добре знаете, че хора като Вас са нужни особено много в този тежък момент, който страната преживява.

Та Ви предлагам да подтиснете всяко чувство на обида и да отидете примерно в ДСБ и да станете техен член, да се захванете с политика, да станете политик. И то професионален политик. Призовавам Ви да сторите това! Аз примерно съм човек, който винаги би гласувал за Вас ако станете политик. Имам Ви нужното доверие. Идете при Радан Кънев, разговаряйте с него, обяснете ситуацията, в която сте попаднал. Недейте да очаквате те да се сетят за Вас, няма да се сетят да Ви поканят в политиката. Но Ви есам имате не само правото, но и сте длъжен да отидете. Знам, че не Ви е приятно да се врете, точно хората като Вас навремето бяха отблъснати от политиката, сега обаче е времето да се върнете. Точно сега, в този момент. Страната има нужда от Вас. И от хора като Вас. Моля Ви, разберете го и идете в ДСБ. Смятам, че ще Ви оценят там. Разбира се, няма да Ви е леко, но си заслужава да опитате. Желая Ви успех!

С уважение, Вие се сещате кой съм, аз съм Ваш бивш ученик, в момента живея и работя в Германия, но да си сложа все пак инициалите - П.К.

Maria Vassileva каза: Роби сме. Вярно ни описва Грънчаров. Нямам какво да добавя.

Maria Vassileva

Ангел Грънчаров каза: Благодаря за съпричастността към моя проблем, а също и за предложението! Аз всъщност нямам кой знае какви възможности за избор. Но в политиката никога не бих отишъл само за да си уредя препитание - това е под моето достойнство. Имам съвършено друго понятие за смисъла на политиката и за призванието на политиците. Тъй че предложението Ви на това нравствено основание отпада.


Пък си имам и професия. Аз съм учител. А за моя дълг към страната - аз си го изпълнявам и тук, в блога. Като пиша и по този начин продължавам да си върша работата като учител и като философ, аз фактически изпълнявам и някаква политическа (гражданска) роля. Тъй че не бягам от дълга си. Напротив. Тъй че и това нещо, писането, е работа.

Друг е въпросът, че трябва да измисля нещо за да си изкарвам средства за съществуване. Ето тук е истинският проблем. След около месец оставам без никакви средства за съществуване. Затова и аз мисля по проблема. Ще измисля нещо, да се надяваме! :-)

ЗАБЕЛЕЖКА И ДОБАВКА КЪМ ВЕЧЕ КАЗАНОТО: Виждате, мой бивш ученик ми подхвърля идеята да се захвана с политика, да стана политик - какво ще кажете, как ви звучи такава една екстравагантна мисъл? Има ли нужда от политици като мен, с моите разбирания, стил на поведение, подход и т.н.? Апропо, от доста време, години вече, аз кажи-речи всекидневно пиша за политиката, но от една по-висша позиция, за нейната същина, за автентичния й смисъл, за истинското й понятие и предназначение. И де факто, по този начин, се занимавам един вид с политика. С осмислянето на истинската, повтарям, на действителната политика и демокрация, която ни е толкова нужна, щото виждате какво хора се намърдаха напоследък в политиката, все от типа "фани единия, удари другия", завалийките! Та за мен лично тази мисъл да се захвана с политика в точния смисъл, именно да стана професионален политик, започна изведнъж да ми звучи по-иначе, убеждавам се, че в такова едно предложение е скрит разум, сиреч, заслужава си да се приеме.

Е, знам, трудно е, но то лесни неща няма, пък и такава, явно, ми е била участта: да се боря за истината и за доброто, за истинските неща, и то във всички ония сфери, в които досега съм се изявявал. Години наред, десетилетия, се изявявах в образователната сфера и водих титанична битка с господстващото у нас менте-образование, имам предвид административно-командната директивна система на образование, водих страшна битка с господстващата образователна бюрокрация, с оглед да прокарам някакви нови, съвременни, адекватни на нуждите на младите подходи; е, знаете, бях сразен в тази си битка, ето, изгониха ме от образователната сфера, и то по един най-хулигански, бандитски, мутренски начин - бих си позволил да кажа. В областта на писането на книги също се проявих в една по-различна светлина, няма да обяснявам сега каква.

В писането и издаването на учебни помагала за многострадалното ни образование - също. Е, не съм постигнал кой знае какво, но то направеното не се губи, то си стои, един ден може пък, знае ли се, да бъде оценено. В областта на публицистиката, на анализите на политическия живот и нас аз също не от вчера се изявявам, преди по вестниците, а в последните 7-8 години - в интернет, чрез блога си; знаете, станах един от най-активните коментатори, анализатори, тълкуватели на процесите. Само с "реална политика" не съм се занимавал, само политик не съм бил (и... поп също така не съм бил де, но едва ли някога ще бъда пък и поп!). Апропо, политик, между другото, вече съм бил, но за кратко време, именно в ранните години на демокрацията бях и такъв, даже кмет на родния си град бях за кратко време, тъй че за мен политиката като занимание не е нещо ново или неизвестно. Усетил съм и аз на политиката жилото най-вече, не меда, разбира се, аз за меда й не съм и ламтял, казах, че съм особена порода и в тази област. От политиката бях изтикан от една категория хора, които се отличават с настъпателност и с безскрупулност; те направиха съответните поразии в политиката, грабиха, лъгаха, абе държаха се както подобава за истински разбойници, за истински менте-политици, знаете какво имам предвид. Дали сега не е дошло времето с политика отново да се захванат хора като мен, дето имат някакво твърди нравствени принципи, ето този проблем мен специално взе да ме интересува; аз по принцип знам, че за такива "бели врани" в политиката винаги е време, но това е отделна тема.

Но да спирам дотук. Днешният ми ден е напрегнат: първо имам предаване по телевизията, а пък после, от 14.30 часа - ще се води съдебното дяло срещу моето уволнение, което е на ниво вече Окръжен съд. Ето данните за дялото за ония, които се заинтересуват и поискат да дойдат в съдебната зала: в. гр. д. № 835/ 2015 г., гражданско отделение VІІ състав на Окръжен съд-Пловдив, насрочено е именно за 16. 4. 2015 г., в 14, 30 ч. Заповядайте, очертава се да е много интересно това дяло!

Хубав ден на всички! Бъдете здрави!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

4 коментара:

Ursus Major каза...

Давай, давай, Грънчаров, то в политиката у нас достатъчно идиоти има, един повече или по-малко ...

Анонимен каза...

Грънчарски понеже си толкова некадърен, че и за учител даже не ставаш то май мястото ти е точно в политиката. Ама гледай да кандидатстваш за мястото на чистач на парламентарните нужници, че за друго изобщо и съвсем не ставаш. :))))

Анонимен каза...

Интересно защо първият цитиран коментар (за българофоба) ОТНОВО е постнат от същия компютър, като самата статия на Грънчаров.

Твърде интересно явление. Какво ли значи? :)

Ангел Грънчаров каза...

Първият коментар НЕ Е от компютъра на автора... а Вие или сте фантазьор, или сте лъжец....