Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 15 април 2015 г.

Дали огромната част от днешните българи не заслужават да бъдат определяни като роби, в един не буквален, а по-широк, същностен, принципен смисъл?



Интересен проблем и тема за обсъждане между другото поставя Emil Jassim в своя коментар: дали е истина, че и в нашата родина промяна няма как да се случи докато поколението, родено и живяло "в робство", не си замине - за да можем да влезем в нашата "Обетована земя"? И понеже "в робство" го е поставил в кавички, аз пък да запитам: нужни ли са кавичките в случая, роби ли бяхме до 1989, пък и дали не сме роби и досега, след като, примерно:

1.) Не си ползваме правата, изобщо нехаем за правата си, сиреч, сами се отказваме от свободите си (примерно, в Конституцията ни пише, че имаме право на свободно образование на децата ни, къде, позволете да запитам, е то?);
2.) не ценим свободата като такава, мнозинството у нас не иска свобода, пълно е у нас със свободоненавистници, с врагове на свободата, с безразлични към нея;
3.) туй същото българско мнозинство иска спокойствие, иска господарят, именно държавата, държавният чиновник, да му урежда живота, да се грижи за него, сякаш държавата е наша "грижовна майка";
4.) иска държавата, държавният чиновник, "началството" да го командва, да му дава инструкции за изпълнение,
5.) пък той, робът, или поне съществото със ярък слугински манталитет, да се подчинява, да изпълнява,
6.) та да си пребивава в идилията на комуната, на безотговорността на робското съществуване и прочие.

Нима не са роби в истинския смисъл ония, които не щат свобода, за които свободата е нежелана? Ами дали не са точно такива ония, които съставят мнозинството сред нас? А пък колцина сред нас не са същински, несъмнени роби на своите представи, не са истински роби по повод на ограничените си разбирания, на предразсъдъците, на които робуват с такова трогателно себеотказване, че са направо способни да ни умилят? Ако не друго, поне в мисловно, умствено, интелектуално отношение робите сред нас нима са малко? Широкото разпространение на простащината у нас нима не израз на робия, на робуване? Простакът нима не е роб на простащината си? И това ли не сте забелязали? Нима не сме нация с преобладаващ и то очебиен робски манталитет? Този манталитет давате ли сметка колко широко е разпространен?

Нима не е истина, че у нас ония, които не се оставят да бъдат ръководени от държавата и от държавния чиновник, които не допускат да бъдат унижавани, т.е. смело живеят със съзнанието на свободни и суверенни човешки същества (личности), та значи нима не е истина, че такива сред нас са едно нищожно, пренебрежимо малко малцинство?

Докато огромната част от днешните българи, щом търпят и се примиряват с всевластието, с тъй арогантното господство на самонадеяната държавна бюрокрация, несъмнено заслужават да бъдат определяни като роби, в един не буквален, а по-широк, същностен, принципен смисъл.

Поставям проблема, интересно ми е дали някой изобщо ще го осъзнае като проблем и ще се ангажира да заяви своята позиция.

Добавям и това: оня, който не иска "пълна свобода", за когото "цялостната свобода" е нещо неприятно и нежелано (такъв общо взето друго не прави, освен да повтаря, че "пълната свобода" не съществувала, а пък ако съществува, тя била опасна, тя била, видите ли, "свободия"), та значи оня, който иска "частична свобода", дали такъв пък не е и частично човек, частично роб, понеже по презумпция се знае, че човек в истинския смисъл на тази дума е оня, който държи на свободата си, и то в нейния неощетен, в нейния "100%-тов" смисъл? Щом някои у нас не съзнават противоречието и са съгласни да бъдат "наполовина личности и човеци, а наполовина роби или поне слуги", то такива, разбира се, не заслужават да бъдат смятани за свободни, те всъщност не са и "100%-ови" човеци.

И такива има, за жалост, не само сред поколението, което се е формирало в условията на комунизъм (комунизмът по идея е най-лют враг на свободата, комуната е точно това, личността е нищо, а общността, комуната, държавата е всичко!), такива има и сред младите, сред родените и отраслите в условия на нашенската половинчата "свобода". Зачетете се в текстовете на Хайдегер ако искате за да разберете какво означават такива "половинчатости", половинчата, ощетена свобода е таман несвобода, това не е свобода, не може да бъде свобода. И наполовина човеци не можем да бъдем, или си човек, или не си, сиреч, си роб, същество, което презира човека - и доброволно се е отказало от човешката си участ.

Поставих проблема, ще се радвам да чуя мнения, дето се казва. Хубав ден на всички - и приятни размисли! Бъдете свободни, не се отказвайте така лесно от свободата си, щото оня, който лесно и сам се отказва от свободата си, заслужава да бъде смятан за роб, именно той е истинският роб...

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

8 коментара:

Анонимен каза...

Вижте го Грънчаров как си позволява да обижда целокупния български народ!!!!! Позор за този гнусен българофоб!

Благодарим ти, уважаема госпожо Анастасова, че го уволни от нашето училище и той вече никога няма да може да мърси образователната система защото такъв злодей няма да бъде никога повече учител!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Господин Грънчаров от известно време искам да Ви кажа нещо важно, ето сега изглежда дойде моментът.

Вие в момента сте безработен. Явно съдебните дела, които водите за възстановяване на работа в училище, ще се точат още дълго време. Сам поставихте преди няколко дена въпроса как ще живеете занапред, предвид това, че спира обезщетението Ви за безработица. Спрели са, както научих, и инвалидната Ви пенсийка. Наистина при Вас решаването на проблема за осигуряване на някакви средства за съществуване е вече належащ. Идеята Ви да продавате своите книги и списанията, които издавате, е утопична, у нас не може да се живее с литературен, с писателски труд. Както забелязвам, и никой не Ви подкрепи, все пак да попитам: някой поръча ли си Ваша книга след като призовахте за това? Май не, нали познах?

Та в тази връзка се запитах следното. На власт в момента са и реформаторите, политическата сила, на която Вие симпатизирате. И която толкова сте подкрепял. Вие не сте длъжен цял живот да бъдете преподавател, защо не си смените професията и да се захванете с политика? Всички знаем, че имате много ценни качества в тази посока, мислещ човек сте, отстоявате твърдо някакви принципи, Вие сте рядък човек, който може да е много полезен за желаната промяна в политическия живот на страната. Такива хора като Вас, улегнали, с ясни разбирания, с твърди морални принципи, неподкупни и прочие са ни необходими в този момент. Не смятате ли, че е престъпление да стоите настрана от политиката, след като сам виждате колко е тежка ситуацията в нея? И след като добре знаете, че хора като Вас са нужни особено много в този тежък момент, който страната преживява.

Та Ви предлагам да подтиснете всяко чувство на обида и да отидете примерно в ДСБ и да станете техен член, да се захванете с политика, да станете политик. И то професионален политик. Призовавам Ви да сторите това! Аз примерно съм човек, който винаги би гласувал за Вас ако станете политик. Имам Ви нужното доверие. Идете при Радан Кънев, разговаряйте с него, обяснете ситуацията, в която сте попаднал. Недейте да очаквате те да се сетят за Вас, няма да се сетят да Ви поканят в политиката. Но Ви есам имате не само правото, но и сте длъжен да отидете. Знам, че не Ви е приятно да се врете, точно хората като Вас навремето бяха отблъснати от политиката, сега обаче е времето да се върнете. Точно сега, в този момент. Страната има нужда от Вас. И от хора като Вас. Моля Ви, разберете го и идете в ДСБ. Смятам, че ще Ви оценят там. Разбира се, няма да Ви е леко, но си заслужава да опитате. Желая Ви успех!

С уважение, Вие се сещате кой съм, аз съм Ваш бивш ученик, в момента живея и работя в Германия, но да си сложа все пак инициалите - П.К.

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за съпричастността към моя проблем, а също и за предложението! Аз всъщност нямам кой знае какви възможности за избор. Но в политиката никога не бих отишъл само за да си уредя препитание - това е под моето достойнство. Имам съвършено друго понятие за смисъла на политиката и за призванието на политиците. Тъй че предложението Ви на това нравствено основание отпада. Пък си имам и професия. Аз съм учител. А за моя дълг към страната - аз си го изпълнявам и тук, в блога. Като пиша и по този начин продължавам да си върша работата като учител и като философ, аз фактически изпълнявам и някакво политическа (гражданска) роля. Тъй че не бягам от дълга си. Напротив. Тъй че и това нещо, писането, е работа. Друг е въпросът, че трябва да измисля нещо за да си изкарвам средства за съществуване. Ето тук е истинският проблем. След около месец оставам без никакви средства за съществуване. Затова и аз мисля по проблема. Ще измисля нещо, да се надяваме! :-)

Анонимен каза...

Роби сме. Вярно ни описва Грънчаров. Нямам какво да добавя.

Maria Vassileva

Анонимен каза...

Глупости, това са басни за наивници. Нищо "робско“ няма у българите, колкото и да се опитва А.Г. да ни внуши подобна идиотщина, а може би и сам себе си да убеди в това. Българите наистина са живели столетия под чужда власт, но от това не следва, че са били или са станали „роби“, при това накрая все пак са се освободили, докато други европейски народи продължават да пребивават в робство – баски, каталонци, шотландци, корсиканци и др.

Ако въобще са допустими такива обобщения, можем да кажем, че българите са АНАРХИСТИ, при тях свободата лесно се изражда в слободия. Най-малко българите искат някой да ги командва и да се подчиняват и изпълняват. Това е много по-характерно например за германците, в някаква степен и за руснаците. Причината за българския демократизъм и анархизъм е вековната липса на държавност и отсъствието на елит или аристокрация. Всичко българи са еднакви и равни и затова не признават авторитети и правила. Всяка чистачка в министерство в България си мисли, че би могла да е и министър. В Германия например подобно нещо е немислимо, там всеки си знае мястото в йерархията и не се големее.

Дори привържениците на БСП в България са подобни „анархисти“, а може би повече и от демократите. Проблемът на България не е някаква смяна на поколенията, която щяла да оправи нещата. Както се видя още на първите избори през 1990, както и във всички последващи вотове, в България има предостатъчно свободолюбиви хора и няма нужда да се чака да се раждат такива. Проблемът е, че свободолюбивите българи никога не получават на избори онова, за което са гласували, понеже всички партии в България са производни на БКП. Така че спрете вече с тези народопсихологически наивности, вникнете в дълбочина в проблемите и се откажете от тези елементарни псевдообяснения.

Ангел Грънчаров каза...

Нещата, които не разбирате или не съответстват на Вашето мнение не са на това основание "идиотщини", щото ако мислите така, това означава, че идиотът сте Вие. Който мисли различно от Вас не е идиот на това основание, защото ако смятате така, то тогава идиотът сте Вие. Мислещият различно просто мисли различно, за идиотщини тук може да говори само оня, който е слаб в аргументацията си... обидите спрямо опонента издават това...

Анонимен каза...

ОТНОВО е постнат от същия компютър, като самата статия на Грънчаров.

Ангел Грънчаров каза...

Кое това? А Вие чрез гадаене ли усещате тия неща? :-)