Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 26 юни 2015 г.

Ето до какво се свежда смисълът да си учител



На лични съобщения във фейсбук тази сутрин по негова инициатива проведох следния разговор с един ученик, на когото съвсем наскоро съм преподавал философия в ПГЕЕ-Пловдив:

Д.Т. каза: Добър ден, искам да ви попитам: ако искам да стана учител като Вас какво трябва да уча? Философия и после педагогика - или? Благодаря предварително!

Ангел Грънчаров каза: Здравейте! За да станете учител по философия е достатъчно само да завършите магистратура по философия, това стига.

Д.Т. каза: Защото много ми се искам да стана учител и да ги уча да мислят, а не само да зубрят. Както правихте Вие. И смятам, че това е най-добрият подход.

Ангел Грънчаров каза: :-) Да, има нужда от млади хора, който да се захванат с тази "професия". И то именно да учат младите да мислят самостоятелно, радвам се, че искате това. Но няма да Ви е леко изобщо, знаете каква е системата в образованието, тя тепърва трябва да се променя.

Д.Т. каза: Така е, но смятам, че Вие дадохте началото. Поне при мен - и от там идва мотивацията ми.

Ангел Грънчаров каза: Благодаря за тия думи, за един учител е много важно да чуе нещо такова, особено в положение като моето, от година вече откак съм уволнен от училището по параграфа "пълна некадърност", водя съдебни дела и пр.

Д.Т. каза: Проблемът не бе във Вас, а в някои ученици, които не Ви разбираха - и в смешната директорка.

Ангел Грънчаров каза: Във Вашия клас имаше подобна ситуация, но иначе общо взето с учениците не съм имал проблем. Тежкият проблем е с началството (директор, инспектор), което просто получи нареждане да се разправи с мен по причина на това, че съм политически коментатор и блогър. Тази е истинската причина за случилото се. Както и да е, животът на човека не е интересен без борба! :-)

За жалост, когато трябва да се разправят с неудобен учител, началствата не се свенят да използват и ученици за да си постигнат целта (което е най-грозното).

Д.Т. каза: Жалко е защото начинът Ви на преподаване е нужен. Именно затова искам да стана учител и да се опитам да продължа Вашето дело. Това е правилният подход. Трябва да има повече мислещи хора.

Ангел Грънчаров каза: Е, радвам се, че мислете така! Напълно сте прав, има нужда от учители с такава една философия на учителстването. Щото работите в образователната ни система са плачевни. А промяна могат да я направят само учители, които мислят по тази начин, но с подкрепата на учениците, на родителите. Министерските чиновници, директорите не искат никакви промени.

Д.Т. каза: По-лесно се управлява неук човек.

Ангел Грънчаров каза: Точно така. Без истинска промяна в образованието България няма да прокопса. Тъй че решението Ви да ставате учител е и много патриотично. Но да станете учител в някакъв смисъл е саможертва, това не е лесна професия...

Д.Т. каза: Определено е така, но стимулът ми е в това, че искам промяна. И не искам всички хората около мен да са от човешкия тип, които следва даден стереотип - без дори да се замисли за миг правилно ли е.

А промяната трябва да започне от мен. Вие ми помогнахте. Дори и само на един човек да помогна пак е нещо - защото той ще помогне на друг и така постепенно се надявам да се излезе от тази задънена улица. За да има повече мислещи хора и повече човечност.

Ангел Грънчаров каза: Напълно вярно, споделям: на един човек да се помогне, един човек да се спечели за тази кауза за едно ново образование е страхотен успех! Тъй че наистина съм даже горд, че мислите така и че съм Ви бил учител по философия. Няма по-голяма награда за един учител от тази да срещне ученик, който мисли така; това просто означава, че въпреки всичко съм си изпълнил задачата като учител.

Д.Т. каза: Точно така е. Много благодаря за отделеното време! Хубав ден!

Ангел Грънчаров каза: И аз благодаря! Хубав ден и на Вас! Желая Ви успех!

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво на момчето!

Анонимен каза...

Светъл лъч в тъмнината!

2015.06.26г. Владимир Петков-Трашов

Анонимен каза...

Ако завърши човек философия, това го прави философ. А за да стане учител по философия, трябва и педагогика. Самата дума педагогика, означава детеучение. Трябва да се знаят методите и похватите на обучение иначе многото знания не добре предадени не прави философа добър учител.

Ангел Грънчаров каза...

Не е вярно това, че ако човек завърши философия, това го прави философ. Това го прави само човек, който има диплома по философия. Съвсем по друг начин се става философ - и това го постигат малцина.

А учител по философия - добър учител по философия - не се става като се учи педагогика. Нещата, свързани с учителстването, не се учат никъде, те се постигат с практикуване и опитване. Става дума за майсторлък или за изкуство. Както добър художник се става с много рисуване. Изучаването на педагогика никого не е научило на учителстване. Между другото като се завърши философия, се придобива и педагогическа (учителска) правоспособност. Не е нужно в добавка да се учи и педагогика. Такива предмети се учат в курса по философия. Не е нужно да плашите младите хора, които искат да стават учители по философия, че трябва да учат и педагогика.

Анонимен каза...

Blogger Ангел Грънчаров каза...
Не е вярно това, че ако човек завърши философия, това го прави философ. Това го прави само човек, който има диплома по философия. Съвсем по друг начин се става философ - и това го постигат малцина.
Тук сте прав на 100%. Вие имате диплома по философия, което в никакъв случай не Ви прави философ.А доколкото за педагогиката, както и за изобразителното изкуство, все пак трябва да се знаят някои теоретични постановки, в противен случай човек си остава аматьор.
Много рядко надарени личности са ставали добри учители и художници без нужната теоретична подготовка, но уви, Вие не сте от тях, трябва с ръка на сърцето да си го признаете.Доказа го Вашата практика, поне от уроците, които публикувахте се видя това. Доказва го също и факта, че не Ви купуват книгите. Поучете се от Иво Инджев. Не е важно колко книги ще напишете, важното е как ще бъдат оценени.
Останете със здраве!

Ангел Грънчаров каза...

Вашата преценка за мен, за моите професионални и творчески качества изобщо не ме вълнува. Човек, който няма достойнството да излезе с името си, и се крие като плъх, само и само да има възможността безпрепятствено да си излива злобата и завистта, изобщо не може да ми бъде критерий за каквото било, той може да е единствено критерий за душевна подлост, за малодушие, за мерзавщина. Само талантлив човек може да оцени друг талантлив човек, само оня, който сам е личност, може да възприеме и да оцени по достойнство друга личност.