Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 28 февруари 2008 г.

Представяне на книга на Фредерик Бастиа в Пловдив

Утре, 29 февруари, от 17.30 часа, в Етнографския музей в Пловдив, в Стария град, ще бъде представена книгата на Фредерик Бастиа ДЪРЖАВАТА. На представянето ще присъстват издателят Калин Манолов, председател на Българското общество за индивидуална свобода (БОИС), Руслан Семерджиев, зам.председател на БОИС, проф.Михаил Неделчев, културолог и литературовед, Георги Ангелов от Института за пазарна икономика, той е един от преводачите на книгата на Бастиа, Стефан Кралев, преводач.

Книгата "Държавата" на Бастиа, за първи преведена на български език, всъщност е сборник, съдържащ петте най-известни произведения на Фр. Бастиа -"Държавата", "Законът", "Собственост и закон", "Това, което се вижда и това, което не се вижда", "Петиция от производителите на свещи". Тези шедьоври на френската мисъл са изключително силна и същевременно - много елегантна защита на свободата и на правата на отделната личност. Те са както предизвикателство към привържениците на колективизма, което поставя на изпитание логиката и морала на тяхната философия, така и възможност за убедените защитници на живота, свободата, собствеността, да изпитат правотата на собствените си икономически и политически изводи.

Ето как Маргрет Тачър описва запознаването си книгите на Бастиа: "Въпреки че бях чувала за гения на Фредерик Бастиа много преди това, за първи път се докоснах до него, прочитайки най-известните му творби, едва когато станах лидер на консерваторите - към средата на седемдесетте години. Като всеки млад и силно въодушевен политик, аз бях изчела с голяма страст всичко от Едмънд Бърк, Адам Смит, Фридрих фон Хайек и Милтън Фридман. Но когато се запознах с книгите на Бастиа, открих една изключително силна и същевременно много елегантна защита на свободата и на правата на отделната личност."

Актуален днес както преди 160 години, Бастиа отново е призван да противодейства на разрушителните социалистически умонастроения на съвременна Европа.

Позволявам си да поканя на представянето на книгата всички читатели на блога от Пловдив, пък и не само - стига тези последните да могат да си позволят едно пътуване до пролетния Пловдив. Разбира се, ще присъствам и аз, поканен съм лично и най-любезно от г-н Стефан Кралев, един от организаторите на това културно събитие.

Няма коментари: