Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 29 февруари 2008 г.

Нуждае ли се свободолюбивата блогърска общност от своя организация?

Получих ето това "циркулярно писмо": "Благодаря Ви, че дойдохте или поне, че имахте желание да дойдете. Ще се радвам, ако дадете ценни съвети и мнения за това как е изглеждало събитието през вашите очи. С пожелание за чудесен ден и много слънце. Богомил "Бого" Шопов".

Отвърнах му така: Здравей, драги Богомиле! (Името ти е хубаво и не бива да бъде избягвано!)

Аз наистина бях на БлогCamp и съвсем не съжалявам за това: наистина ми беше приятно и интересно там, запознах се с доста хора, убеден съм, че подобни срещи са полезни и необходими - понеже при общуване от този род могат да се родят и ценни идеи. Разбира се, винаги може да се измисли и изобрети нещо ново и по-сполучливо що се отнася до организацията на самата среща, на нейното провеждане. Но на първо място приеми моите поздравления и благодарност за хубавата инициатива и за положение усилия тя да стане факт. Моето мнение-оценка е, че проведената БлогCamp08 е един много успешен старт и добро начало на подобен род срещи за в бъдеще.

Ще си позволя да направя и няколко предложения. Първата дискусия - за свободата в интернет и за опитите на властта тя да бъде ликвидирана - беше удачно дискусията да е обща. Но след това отделните тематични дискусии (за това що е блог, за корпоративни блогове, за политически блогове и пр.) би било добре да текат едновременно в различни зали, та всеки, според предпочитанията си, да може да избере къде да отиде, а пък и дискусиите можеше да бъдат и по-задълбочени и плодотворни. А сега, проведени в една зала и последователно, се усети, че трябваше да се бърза, някои роптаеха, че прекалено много се говори по някои теми, други пък останаха наудовлетворени, че някои дискусии бяха претупани набързо.

Също е добре самите зали, в които се водят дискусиите, столовете да бъдат подредени в кръг, та участниците да могат да се гледат в лице, и да не им се налага да се обръщат когато някой говори отзад. Това, разбира се, са добри пожелания, но те създават доста организационни неудобства. Ето защо моите предложения не трябва да се схващат като критика: направеното дотук е добро, за в бъдеще, ако повече хора се включат в организацията и се обсъдят нови идеи, срещите ще станат още по-интересни и ползотворни.

Сигурно ще възникне в един момент тази наша блогърска общност да опита да се самоорганизира по-добре, в смисъл да си създаде нещо като организация, подобна на общностите, които си имат свои съюзи (примерно "Съюз на журналистите" и пр.) Може и този проблем да бъде обсъден, на първо време по блоговете. Сигурно и досега подобни идеи са били подхвърляни, на мен обаче ми е много интересна реакцията на иначе така свободолюбивата блогърска общност. Значи въпросът: "Нуждае ли се от самоорганизиране една толкова свободолюбива и индивидуалистично центрирана общност като блогърската?" на мен ми се вижда доста интересен и ще си позволя да го поставя в блога си. Предлагам, разбира се, ако сам прецениш, да го поставиш и ти в сайта на БлогCamp-а.

Това е, желая ти успехи в преследването на своите цели!

С поздрав: Ангел Грънчаров

Няма коментари: