Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 25 април 2008 г.

Една "антибългарска кампания" в Европейския съюз

Стенограма от дискусията в ЕП на 4 март, публикувано на 24 април, 2008 г., публикувано в Блогът за Могилино: Изоставените деца на България.

Ирландският евродепутат Кати Синот ни изпрати стенограмата от организираната от нея кръгла маса “Bringing an End to the Institutionalization of Children with Disabilities in the EU” в Брюксел на 4 март. Дългичка е, но си заслужава четенето.

Напомняме, че български евродепутати от НДСВ, БСП, ГЕРБ и Атака се опитаха да осуетят събитието и по-точно прожектирането на част от филма на Кейт Блюет, защото филмът “не отразява цялостно и обективно грижите в домовете за сираци в България и представя България като страна-член на ЕС, която не полага достатъчно грижи за децата в неравностойно положение” и защото кръглата маса била точно след националния ни празник (въх!). Избрани сцени все пак бяха показани и какво се вижда от стенограмата целта е била не да се сочи с пръст България, а да се демонстрират ефектите от институционализацията на деца.

На 4 и 5 март българските медии отразиха това събитие по доста ограничен и популистки начин. Тричасовата задълбочена дискусия, включила разнообразни гледни точки, беше описана в няколко мърляви дописки (пример) за шока, който филмът произвел и за още по-големия шок на българските евродепутати, насилени, миличките, да говорят за такава неприятна тема точно след националния празник. Затова е чудесно, че сега всеки може да прочете стенограмата и сам да си направи извод за какво, аджеба, е била тази кръгла маса.

Забележете, че почти всички участници имат дългогодишен опит в работата с деца и то не само в България. Говорят с желание да стигнат до решения на реални проблеми. Забележете и че Кати Синот е майка на дете със сериозно увреждане и говори от личен опит, а не заради удоволствието да чуе собствения си глас.

Във втората част на стенограмата има и малък бонус - коментарите на известния с липсата на първите си седем години евродепутат Димитър Стоянов от Атака. Очевидно пошлото поведение и елементарния изказ са начините му да представя България в Брюксел. Забавен е, като шимпанзе в зоологическата градина. Приятно четене!

Няма коментари: