Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 23 април 2009 г.

За да угоди на Москва правителството на Станишев договаря руски заем за 7.5 милиарда лева за АЕЦ „Белене”

Българската енергетика е пред важен избор: развитие на ядрена енергетика или развитие на „зелена” енергетика. Вземането на решение в посока на която и да е от двете цели изисква, особено в момент на икономическа криза, внимателно преценяване на рисковете от него, на размера на инвестираните средства и техния ефект.

Този избор не е проблем на отиващото си управление на Тристранната коалиция. Той е стратегически важен и труден, с особено тежка отговорност върху следващото правителство, което трябва да води силна и разполагаща с финансови резерви икономическа политика.

Правителството на Станишев, в стремежа си да угоди на Москва, договаря руски заем за седем и половина милиарда лева за строителство на АЕЦ „Белене”. Това значи: 1300 лв. нов дълг за всеки български данъкоплатец; оскъпена електроенергия за българските домакинства за десетилетия напред; технологично остарели и нежелани никъде в Европа руски реактори. След като не можа да убеди европейските банки и инвеститори, Станишев сега купува за наша сметка с много пари двадесетгодишен москвич.

Възможностите за развитие на ядрената енергетика са:

● да се изгради АЕЦ „Белене”, но когато се намери инвеститор, готов да вложи свои средства и да излезе на конкурентния пазар на електроенергия в България и Европа, като поеме своя риск;

● да се изгради нова ядрена мощност с реактори от поколение 3+, т.е. да се инвестира във върхови технологии;

● да се изградят 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй”, което ще изисква по-малко средства и ще произвежда два пъти по-евтин ток.

Демократи за силна България настояваме изборът за българската енергетика да се осъществи от следващото правителство, което да съобрази своя избор с възможностите на страната и перспективата на пазарите на електроенергия.

Настояваме също:

● Народното събрание да наложи мораториум върху действията на Станишев, които задължават финансово страната ни, и да не позволи правителството на Станишев да подпише договор за руски кредит за АЕЦ “Белене”;

● Следващото дясноцентристко управление на страната да потърси персонална отговорност от Станишев и министрите му за нанесените на България тежки финансови щети;

● в условията на тежка криза и намалено търсене на енергоносители българската енергетика да се управлява с минимален разход за производство, пренос и разпределение.

София, 22 април 2009 г.

ПОЗИЦИЯ на ПГ на ДСБ относно развитието на българската ядрена енергетика

Няма коментари: