Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 23 септември 2009 г.

Нов грандиозен проблем: а какъв да бъде шрифта, с който да бъде отпечатано списание ИДЕИ?

Ще каже някой: "Аман от тебе! Толкова ли не можеш сам да решаваш? Спри се най-сетне де, заради твоите питания списанието ни омръзна още преди да се е появило!". И ще си бъде съвсем прав човекът да каже така. Работата е обаче в това, че аз наистина много трудно вземам решения. Ето, тази сутрин, час преди да тръгна да нося файла в печатницата, почнах да избирам шрифт и изпаднах в ужас: съвсем не мога да избера сам кой шрифт е по-подходящ. Ето няколко варианта, между които се колебая:

Ще съм ви благодарен ако ми помогнете! И искам да помоля по-скоро да си кажете мнението, щото след час трябва да бягам за печатницата...

2 коментара:

Анонимен каза...

Втория е най-четивен. Избери шрифт, който е ситен, за да може да събира повече текст, но четивен!

Анонимен каза...

Да, шрифтът трябва да е четивен, но освен това бих пледирал за по-големи букви, най-добре поне 12. При по-дребен шрифт наистина ще се събере повече текст, но аз напоследък се дразня от прекалено малки букви. Между другото хубава, но за съжаление вероятно неосъществима идея би било списанието да се списва по стария правопис отпреди 1945. С това ще се отхвърли комунистическия новоправопис и ще се подчертае консервативната нагласа. Освен това старият правопис, макар и критикуван още преди 1945, в крайна сметка е бил много по-добър от днешния, защото е помирявал българските диалекти, особено източните и западните. Никой не е трябвало да се чуди дали "нема" или "няма", "хляб" или "хлеб", "бял", "бел" или "бели" е правилно, нито дали се казва "мъж", "маж" или "муж", имало си е специални знаци, а всеки е можел да ги проознася според говора си.

Колкото до решенията - философите не са-сме по решенията и така трябва да бъде, дори при привидни дреболии като шрифта. Мислещият човек повтоянно се съмнява във всичко и всяко (и затова непример не е най-подходящ за активен политик). Георги Марков в своите "Задочни репортажи" казваше някъде приблизително: "Ако животът ме беше научил на нещо, то е никога да не взимам репшения, а да оставям нещата да се развиват от само себе си."