Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 16 октомври 2009 г.

Въпрос към журналиста Иван Бедров

Г-н Бедров, тъй като изследователския рефлекс у мен не спи, а ме тласка към нови и нови търсения, ето че реших да Ви запитам за нещо любопитно; ще го сторя, независимо от всички възможни рискове. Все пак ние, изследователите на съвременните нрави, сме готови да пожертваме всичко в името на едничката истина.
Касае се за един любопитен по моя преценка казус. Ще го опиша, ще Ви задам въпроса, и след това дори ще Ви посоча всевъзможните отговори, та Вие без никакво затруднение и загуба на време да може (при желание) да ми отговорите. Липсата на отговор в този случай също е отговор, така че да започвам, понеже добре зная колко е скъпоценно времето на журналисти като Вас.
Та думата е за следното, което съвсем случайно забелязах. И в душата ми се появи недоумение, та затова и ще Ви попитам, за да го разсеете (евентуално).
Преди известно време в рубриката си за това какво пише в "най-интересните български блогове" беше представена публикация от моя блог. Докато Вие четяхте откъсче от нея, камерата най-внимателно, стараейки се да не хване лявата страна на главата на блога (където, впрочем, има нещо като реклама: "Очаквайте първия брой на списанието за личности: списание ИДЕИ!"), даде едно изображение на блога, съдържащо единствено дясната му страна. Тогава аз си помислих: правилно, все пак това е нещо като реклама, хората правят така, защото за всяка реклама трябва да се заплаща, даром нищо на тоя свят не се дава. Нищо че блогът е мой, точно така си помислих.
Да, обаче тия дни попаднах на Ваше интервю с главната редакторка на новия вестник "ГАЛЕРИЯ", мисля, че се казва Зоя Димитрова. Вестникът предстоеше да излезе на следващия ден, и Вие направихте обширно интервю с нея. Тя беше донесла отпечатан този първи брой, Вие й го поискахте, размахахте го пред камерата, самата тя се почувства неудобно когато й го поискахте, рече да не би това да е "недопустима, прекалена реклама", ала Вие я успокоихте, нямало проблем и пр. Та тогава в съзнанието ми - простете, но човешката психика си има свои закони - неизбежно изплува следния въпрос:
Защо за едни привилегировани издания (в-к "ГАЛЕРИЯ") може да има безплатна реклама, а за други, като моето философско списание ИДЕИ такава реклама е недопустима?
Задавайки си този въпрос, аз, разбира се, не съм информиран, и е възможно:
1.) в-к "ГАЛЕРИЯ" да си е платил за обстойната реклама, съдържаща интервю и показване (размахване и пр.) на самия вестник;
2.) в-к "ГАЛЕРИЯ" да се издава от самата медийна групировка, към която се числи и РЕ-тв, телевизията, в която работите.
Ако един от тия два отговора е верен, тогава моето недоумение ще бъде разсеяно. И аз ще Ви се извиня че изобщо съм Ви губил времето. Моля, отговорете, за да се успокоя, понеже иначе, ако и от "ГАЛЕРИЯ" не са си платили рекламата, и вие ги възнаградихте с продължителна безплатна реклама, аз ще бъда принуден да изтълкувам отношението на РЕ-тв към моето списание ИДЕИ като проява на дискриминация, което пък не се връзва с либералния и обективен образ, образ на обективна медия, който РЕ-тв иска да си изгради.
Снощи пък забелязах, че направихте реклама на представянето на книгата на г-н Инджев, в което няма нищо лошо, той е Ваш колега. Не вярвам г-н Инджев да си е платил за тази реклама - Вие изчетохте съобщението за представянето на неговата книга, място, час и прочие - което у мен пак породи натрапчивия въпрос дали пък единствено моето списание ИДЕИ не се ползва от специалното Ви благоразположение, та единствено нему е отказан шанса Вашите зрители да научат, че такова списание изобщо съществува. Ако наистина е така, ако списание ИДЕИ във Вашите и в очите на ръководството на медията, в която работите, е единственото печатно издание, което следва да бъде дискриминирано, крито, държано в тайна от зрителите, то аз тогава съм принуден да разсъждавам на какво ли може да се дължи едно такова специално благоразположение и отношение. Ето какви варианти открих след известен размисъл:
а.) Вие и медията, правеща РЕ-тв, сте убедени, че на българският зрител не са му необходими идеи, още по-малко пък философски такива, а българският зрител по Ваша преценка е жаден и се нуждае единствено от жълти, клюкарски, ченгесарски вестници, издавани на солидна и при това тайнствена финансова основа;
б.) списание ИДЕИ пише за духовни неща, за ценности, в него има най-ценни текстове от велики философи (в първия брой са представени със свои текстове философите Мамардашвили и Рикерт), то прави дълбоки и смислени анализи на ситуацията, в която се намира съвременният българин; остракизмът спрямо такова списание от Вас като журналист и от медията, в която работите, дали пък не означава, че по Ваша преценка на съвременните българи не им е нужна духовност, сиреч, те трябва да бъдат държани в изолация от духовното, т.е. тикани насила в простотията, материализма, клюките, интригите, желтевините и прочие; как една такава стратегия се свързва с образа на модерна, обективна, културна медия, който искате все пак да си изградите в съзнанието на зрителите (моя милост също е Ваш зрител и в качеството си на такъв има правото да Ви запита и за това);
3.) Ре-тв и Вие лично сте убедени, че в българския живот не само хората трябва да се делят на "ваши" и "наши", ами и авторите, а също и печатните органи, като специално към по-различни издания като ИДЕИ политиката е да бъдат държани в пълна изолация, в абсолютен информационен вакуум;
4.) Моя милост специално като автор, както и моите книги - в последните години издадох две книги, касаещи ситуацията в съвременна България, именно "Българската душа и съдба" и "Страстите и бесовете български" - по преценка на РЕ-тв и Ваша лична преценка трябва да бъдат държани в пълно информационно затъмнение, т.е. медията, в която работите, въпреки образа й на модерна, обективна и прочие по същество прави същото, което навремето, в ерата на комунизма, правеха "обективните" държавно-казионни медии, които по същия старателен начин държаха в изолация определен род "вредни идеи", автори, философи, културни дейци, обявени за "предатели на държавния строй" и пр.;
Ще спра дотук, въпреки че още може да се напише. Интересна ми е Вашата реакция. Предполагам, че ще си замълчите. Което за мен ще бъде също своеобразен отговор. Желая Ви спокойна журналистическа и човешка съвест и също много успехи и постижения на жизненото и професионалното поприще!

6 коментара:

ukashaka каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
ukashaka каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
ukashaka каза...

Г-н Грънчаров, аз не Ви познавам лично, нито познавам г-н Бедров. Държа да почна с изричната уговорка, че не го защитавам и не сме нито близки, още по-малко приятели.
Нека Ви попитам сега: Вие работили ли сте някога в медия? Радио, телевизия, вестник - информационна медия (не говоря за "Блясък", "Психо" и т.н. подригравки със словото).
Сега ще Ви кажа за себе си: аз съм работил (във вестник) 3 години и половина, а по стечение на обстоятелствата майка ми беше шеф на медия (радио) над 6 години, а още поне 10 се занимаваше с медия във всичките й възможни аспекти - програмен, финансов, рекламен, човешки ресурси и т.н. Продължавам да поддържам контакти с много от бившите си колеги; майка ми - също.
Когато един човек е назначен на работа някъде и с това си изкарва хляба, той е в много случаи принуден да се подчинява на политиката на онези, за които работи. Ако Бедров е скрил заглавието на Вашето списание от кадър, значи или му е било наредено да го направи, или е решил, че не е уместно, защото темата на предаването е била за Вашия блог, а не за Вашето списание. По-съм склонен да вярвам на второто (но не мога да знам със сигурност). Ако е вторият от вариантите, не можем да го упрекнем. Ако е верен първият вариант, отново едва ли можем да го упрекнем, защото, съгласете се, трябва ли той да рискува работата си заради едно списание, което не е негово - в крайна смека ние сме хора и най-напред се грижим за себе си, нали? Алтруизмът го има само из философските и психологическите трудове. Нека не живеем с детски илюзии!
Струва ми се, че в материала Ви има повече лично отношение, отколкото желание да се повдигне едно обществено питане по темата "Доколко обективна и безпристрастна е българската журналистика". Може би живеете с фикцията за свободното слово. Не знам доколко сте свързан с медийното пространство, но предполагам (щом имате списание за философия и т.н.) знаете, че свободно слово не съществува, когато някъде има интерес. Вие бихте ли жертвали списанието си, ако в някакъв момент стане въпрос на чест да го издавате? Ако в даден момент се наложи да избирате между честта и хляба, ще останете ли гладен. Нека се уговорим, че когато някой ти плаща, той решава какво ще правиш; ако не ти харесва - се махаш; но ако навсякъде другаде е така - какво правиш? Ами оставаш, защото другият вариант е да се изнесеш напълно от Бг. А там, където ще отидеш, е същото (но по-рафинирано).
Има и друго нещо: у нас като че ли сме свикнали повече да задаваме въпроси, без да се поставяме на мястото на онзи, когото питаме. Мисля, че най-напред трябва добре да се аналиира ситуацията, да се опознае, и после да се задават конкретните въпроси - така те наистина ще бъдат основателни и в целта.
Има и трето нещо: съмнявам се, че някой иска да Ви дискриминира. Засягате ли неудобни политически и бизнес теми? Пишете ли неприятни неща за подземни босове? Плюете ли силните на деня и изнасяте ли на показ кирливите им ризи? Ако да, добре. Ако не, нямате основание за притеснение.
Има и четвърто нещо: ако държите да се рекламирате, има много медии, които ще го направят.
И последно: ако наистина създавате нещо, което залсужава вниманието на аудиторията, бъдете сигурен, ще дойде моментът, в който ще Ви забележат и сами ще почнат да Ви рекламират. Това обаче става бавно. И Иво Инджев не е станал популярен от раз (не се наемам да коментирам какъв е бил в миналото, това е извън темата и не е сигурно).
Обаче хайде да се разделим с идеализма и илюзиите. Живеем тук и сега – оцеляват силните. Фихте и Шопен ги има само на хартия.
С уважение: Здравко Минчев

Анонимен каза...

1 Коментар
Затворете този прозорец Направо към формуляра за коментар

Анонимен Анонимен каза...

По Радой Ралин

Който пита-
малка пита.

Иван Бедров

09-10-16 17:33

Анонимен каза...

az sum suglasen s gorniq post.. ivan bedrov vuobshte ne e vinoven i nqma otnoshenie. nahalnil

Ангел Грънчаров каза...

Като финал на тази история ето отговора на Бедров, който той прати на имейла ми:

Здравейте г-н Грънчаров,

няма световна конспирация.

Преценихме, че появата на в-к "Галерия" е явление, което не може да бъде подминато - с всичките му негативи и позитиви.

Кой точно ъгъл от вашия сайт е попаднал в кадър е въпрос на случайност.

Поздрави,

Иван Бедров

(Забележка моя, Анг.Гр.: Човекът, както сам пише, е преценил, че в-к "Галерия" е явление, което не може да пренебрегнато, а пък списание ИДЕИ, оказва се, е явление, което може да бъде пренебрегнато. Точка.)