Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 21 ноември 2009 г.

Списание ИДЕИ: раждане и начало на духовна общност, път към консолидацията на новата българска интелигенция

Необходима, повече от необходима бе появата появата на списание с подобна тематика и най-вече насоченост. Не само за да се запълни съществуващия вакум, получен вследствие на липсата на единна съвременна философска система, отразяваща състоянието на българската философска мисъл. Но и от липсата на цялостна концепция за бъдещето на българския Човек в историята. А също от липсата на вестници, на списания, на студии и монографии, ако речете дори - въпреки някои спорадични изяви на изследователи като Ерика Лазарова и Димитър Цацов например.

И въпреки че Интернет пространството отчасти запълва тази въпиюща празнина, която за себе си наричам духовна нищета на прехода без продължителност, то въпросът

Какви сме ние днес, какво трябва да съхраним, развием и обогатим, какво да променим, за да станем не само равноправнен, но и равнопоставен и пълноценен член на нова духовна Европа?

остава открит. И тъкмо списание „Идеи“ тази умишлено изоставена духовна ниша.

Какво привлича в него и защо ще бъда един от най-ревностните му читатели и разпространители?

Най-вече концептуалността му и четивността на текстовете (посланията), изграждащи неговата духовна монолитност. Концептуалност - новата българска философска доктрина - та нали философията е мъдростта на вековете, озаряваща ни днес, визирана към бъдещето?!

В този смисъл - и ний сме дали нещо на света. Достатъчно е да споменем присъствието в първата книжка на списанието на най-прочувственото есе на д-р Янко Янев - “Философия на Родината“.

Днешният българин, подобно на европейския си събрат е безумно самотен, отчужден (алианиран), намиращ се в духовна безпътица, но вярващ, че личността е най-твърдата опорна точка. Изградил ценностната си система, запазил автентичната личност у себе си и автохтонността на племето си, българинът ще бъде в Европа като нашата единствена България (Антон Григоров).

И ето че пред очите ни се ражда новата духовна общност, новото начало - новата българска интелигенция, тази, която не само съзерцава и умува, а и се бори за себе си, за България. Защото каква бе разликата между интелигент и интелектуалец: първият консумира, вторият - твори, създава.

На добър час! Един от вас и винаги с вас!

Атанас Ганчев, Русе

Няма коментари: