Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 20 ноември 2009 г.

Колега - философ и блогър - стана президент на Европейския съюз!

Напълно споделям вълнението на Иво Инджев по повод на това, че вече си имаме нов президент, което си заслужава да си го честитим: става дума за тия от нас, които ги е срам, че президент до този момент ни беше лицето Гоце Първанов. Сега вече не ме е толкова срам, защото, бидейки гражданин на Европейския съюз, зная, че вече мой президент е Херман ван Ромпуй. Честит ви президент, свободни българи и граждани на Европейския съюз!

Ето информация, от която можете да научите доста за човека, който вчера стана президент на Европа: Херман ван Ромпуй е първият президент на ЕС. А ето и блога на този човек. Оказва се, да, наистина се оказва, че той не само е блогър, но е и философ, т.е. както се казва, сме колеги във всеки един смисъл. Ето информацията, която ме приведе в състояние, както се казва, на "законна гордост", понеже е един вид косвено признание и за такива като мен, философи-блогъри:

Роден през 1947 г. в Брюксел, той е завършил философия и икономика в Католическия университет в Льовен... Уважаван интелектуалец, Херман ван Ромпуй е автор на шест книги, активен блогър и майстор на писането на хайку... Херман ван Ромпуй (HermanVanRompuy.typepad.com) е представител на десноцентристкия Християндемократически призив...

Виждате, че като капак на всичко с г-н Ромпуй имаме и аналогични политически убеждения и ценности, а и също така и двамата пишем книги. Е, има и една разлика между двамата: той е уважаван интелектуалец, а аз съм... "най-дразнещ", но това пък е съвсем в реда на нещата - аз живея не в Белгия, а в България!

Но най-много ме радва това, че си имам нов президент, а за фарсовия Гоце Първанов може да позабравя малко. Ето защо искам да честитя на всички, които като мен дълго си мечтаеха за достоен президент, това, че вече мечтата ни се сбъдна: нека да измием срама, нека да се радваме, че ако не като българи, то поне като европейци, си имаме нормален човек-некомунист за президент. А това съвсем не е малко и значи много за ония, които разбират!

2 коментара:

Анонимен каза...

Присъедiнявам се. Честито! Хубаво е, че консервативните лидери в ЕС се споразумяха за Ромпуй, а пък с това се сбъдва и мечтата на Платон управниците да са философи, защото само те са съзерцавали истинския свят на идеите, вкл. идеята на доброто и справедливостта, и само те могат да ги претворят на практика в държавата.

Макар че Кант възразява на това: „Не може да се очаква, но и не може да се желае царете да философстват или философите да станат царе, защото притежаването на властта неизбежно разваля свободните съждения на разума.”

Но Кант пледира за съвместно съществуване на управници и философи, при което те взаимно да се поучават.

Анонимен каза...

Пожелавам успех на новия президент. Не крия, че аз предпочитах Тони Блеър да е управляващ, но съм убеден, че политик в правова държава като Белгия ще отговори на интересите на всички европейски граждани.