Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 25 май 2010 г.

Академик Михаил Арнаудов: "Комунизмът е разрушителен, той е лишен от способността да твори"

В сп. Либерален преглед попаднах на публикацията Политикът Михаил Арнаудов, автор Емил Иванов Димитров (на този линк могат да се намерят и други публикации на същия автор). Във връзка с вчерашното съобщение Представяне на новоиздадена книга на акад. М.Арнаудов в Народната библиотека на 27 май смятам, че ще са полезни тия връзки на ония от вас, които имат по-задълбочени интереси към българската история, психология, политика.

Можете да откриете в тия текстове чудесни, неизвестни досега мисли на акад.Арнаудов, третиращи важни въпроси, примерно ето тази:

Да не подготвяме неволно триумфа на фашизма и комунизма. (М. Арнаудов. 1934)

И много други, а също и извадки от доноси до политическата полиция, в които се разглеждат убежденията и позициите на почти неизвестния ни от тази страна на своята дейност М.Арнаудов. Подготвил е за издаване тия интереси текстове г-н Емил Димитров, философ по образование, който, впрочем, е също така и един от авторите на новото философско списание ИДЕИ.

А ето и една твърде показателна извадка от текста на самата статия за академик Михаил Арнаудов:

Забележителен е начинът, по който М. Арнаудов очертава трите пътя, по които главните политико-обществени групировки могат да тласнат страната: „на една страна стоят привържениците на най-смелите преобразования в духа на Маркс-Лениновата идеология“. След като колоритно характеризира опасността за България отляво, ученият пророкува: „само който тича напред със затворени очи и не подозира пропастта, може да бъде в изкушение да тръгне по тоя път“ (отношението на М. Арнаудов към комунизма и преди това е лишено от сантименталност и двусмисленост: „Комунизмът е разрушителен, той е политически недозрял и лишен от способността да твори“). На второ място М. Арнаудов поставя „поклонниците на авторитарната държава“, които са единни всъщност с „максималистите и непримиримите“ в отричането на личната свобода. Ученият е убеден, че „остава като трета и едничка оправдана възможност демокрацията, (...) която у нас трябва да носи подчертан национален и либерален характер“. Ето как визията на М. Арнаудов за съдбата и бъдещето на България отново се преплита с партийното му credo.

Това е, смятам, че ще са ви полезни тия връзки. Лек ден на всички!


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: