Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 24 май 2010 г.

Нека не допуснем и в науката нещата да стигнат дотам, докъдето, по хубавата българска традиция, винаги са стигали: до под кривата круша

Попаднах на статията Окованата наука, написана от Владимир Стойчев. Предполагам, че това е млад учен (името на мен лично не ми е познато) от системата на БАН; искам още тук да подчертая дебело, че изцяло се солидаризирам с анализа и изводите му; приветствам смелостта на автора, който твърдо, ясно, без увъртания и усуквания пише истината - такава, каквато е, независимо от това доколко тази истина не се харесва на големците от "нáучната номенклатура" на БАН.

Съветвам ви, прочетете внимателно тази статия - ако все пак се вълнувате от тежката ситуация в българската наука (и образование), ако не ви е безразличен този проблем, ако смятате, че трябва да търсим изход за поправянето на нещата. Аз прочетох статията и съм възхитен от това, че има хора, които не само че съзнават до какъв хал е доведена българската наука, но имат достойнството гласно да заявят, че повече не бива да се примиряваме - за да не накърняваме комфорта на разни нáучни властолюбци, нямащи никакво отношение към науката, останали на командни позиции още от времето на бай им Тодар, и сега с нокти и зъби борещи се да запазят привилегиите си. Тая напаст трябва да бъде озаптена и поставена на мястото й, иначе горко ни; впрочем, така е не само в областта на науката, а кажи-речи във всички области на живота в отечеството ни. Но поправянето все отнякъде трябва да се почне.

Ето няколко извадки от текста на Вл.Стойчев, пък останалото можете да си го прочетете там, в блога на Е.Сугарев, където той е излязъл. Разбира се, в-к "Труд" няма да публикува статията му, нито пък някой друг официоз на господстващата олигархия. Та ето тия особено важни според мен мисли на автора:

Водевилното шествие-протест на учени от БАН, проведено на 19 май 2010 г., срещу „закриването” на Академията и „отнемането” на нейната автономия беше ярко доказателство за това в каква степен 45 плюс 20 години тоталитарно управление на науката в България е в състояние да корумпира (едни) и да обезличи (други) или обезвери една значителна част от хората, занимаващи се с наука у нас. Целият мизансцен на мероприятието, съдържанието на издигнатите плакати, популистки приповдигнатият тон на изказалите се и гротескно-ритуалното осмиване на на „виновника” за всички беди на самоположилата се за вечни времена управленска номенклатура на БАН, беше изцяло издържан в духа на провежданите преди ноември 1989 г. манифестации, заклеймяващи и „осмиващи” „прогнилия капитализъм” или отделни зловредни политически фигури от вероломния Запад.

За корумпираните от идеята, че всяко управление, в това число и управлението на науката, трябва да почива върху казармения принцип на субординация, е ясно каква е тяхната мотивация: те със зъби и нокти се борят да запазят статуквото, защото единствено то осмисля жизнения им хоризонт. За тези хора науката е само претекст за реализацията на един болезнен властови нагон. Сред тях преобладаваха академични кримки, чиито представи за смисленост и почтеност в живота и управлението на науката, вероятно увредени от дългогодишния им безкритичен контакт със затъпяващата социалистическа действителност, се свеждат единствено до фелдфебелските норми на живот и управление. Но имаше и млади учени - легитимирани от БАНската администрация за инициатори на протеста, за да не би някой да остане с „погрешното” впечатление, че основна негова цел е именно съхраняването на академичния управленски елит - чието основно занимание напоследък е да когитират върху възможността, независимо от цената, за бърза кариера в българското научно блато.

Спирам дотук, надявам се, че съм подразнил достатъчно любопитството ви, та да отидете да дочетете статията. Смятам, че в тази ситуация само силен натиск от страна на гражданското общество - имаме ли такова у нас?! - в това число и на т.н. блогърска общност може да доведе дотам да получат превес и надмощие силите, които са за същностна промяна. В противен случай, без тази активност от страна на гражданите и личностите, нещата и в науката, по нашата хубава българска традиция, ще стигнат дотам, докъдето винаги са стигали: до под кривата круша...


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

Няма коментари: