Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 6 юли 2010 г.

Размисли за капитализма по повод на най-новия филм на Майкъл Мур





Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ



ЗА КОНТАКТ

4 коментара:

ID каза...

Можете да си потърсите интересната лекция на Питър Шиф - "Защо кризата не би трябвало да е изненада за никого" (записът го има и в http://www.youtube.com/watch?v=EgMclXX5msc)

Николай Павлов каза...

Капитализмът функционира дори по-добре в условията на авторитаризъм и по никакъв начин не се нуждае от демокрация. Тази теория се спука през последните 20 г. с възхода на Китай - тоталитарна държава с най-бързо развивашата се капиталистическа икономика, която прозивежда 80 на 100 от всичко прозиведено под небето. Лисата на демократично устройство понижава себестойноста на продукцията. Много просто, на никой не му пука за условията на труд, за справедливото заплащане, за екологични и всякакви други стандарти. Капитализъм в чист вид, изчистен от всякакви "условности" и подчинен единствено на съотношението стока-печалба. Това в Европа (слава Богу) е невъзможно, но поради тази причина телевизорите "Филипс" не се правят в Холандия, а в Китай.

Ангел Грънчаров каза...

Олигархични системи като България, Русия и Китай не могат да бъдат по никой начин автентично демократични (в политическия смисъл), нито пък капиталистически (в смисъла на икономическа свобода, щото капитализъм е точно това: икономическа система на свободата, на свободния пазар). Те не могат да бъдат нито демократични, нито капиталистически - а само привидно са такива (Китай и Русия даже изобщо не се и стараят да изглеждат демократични).

Зависимостта е: не недемократичността (авторитаризмът, тоталитаризмът, деспотизмът) поражда капитализъм, а обратно - капитализмът поражда политическата свобода, демокрацията. Щото ако несвободата можеше да поражда свобода, тогава лъжата преспокойно можеше да мине за истина :-)

Лявото мислене обаче има неизкоренимия обичай да подменя мястото на причината и следствието, щото то друго не може - освен да лъже и да изопачава реалностите...

Николай Павлов каза...

Ами че в Китай пазарът е свободен, 2/3 от американските капитали са инвестирани там, след 20 г. ще бъдат водеща икономика в света. Не са свободни гражданите. Защо не се демократизират, защо няма демокрация? Ама не бил този капитализъм истински...е той капитализма е вече глобален, стоки циркулират от Китай към целия останал свят. Защо китайският модел на капитализма ускорява по-бързо? Защото я няма демокрацията да му пречи. Същото имаме като пример от историята и по време на Нацистка Германия. Уникален разтеж в условията на авторитарен капитализъм. Или Сименс и Круп не са били капиталисти?