Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 7 октомври 2010 г.

Границите на нацията не свършват на гранично-пропусквателния пункт: България е там, където има българи!

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ В 41-то НАРОДНО СЪБРАНИЕ

До членовете на Гласуване без граници

Тася Тасова

Драги сънародници, обръщението във връзка с внасянето в Народното събрание на законопроекта за изборен кодекс е отворено за подпис от всички български организации в чужбина. Ако подкрепяте изразените становища, моля, изпратете името на вашата организация на адрес bg.asso@free.fr (Френско-български форум), за да бъде включено в официалния текст на Обръщението. В отговор на ваши запитвания : към настоящия момент Избирателният кодекс все още НЕ Е ВНЕСЕН официално в Народното събрание.

_______________________________________

Уважаеми Народни представители,

Организациите на българите в чужбина приветстват внасянето в Народното събрание на обещания от правителството на ГЕРБ законопроект за изборен кодекс. Българската Конституция признава равни права на всички български граждани, където и да се намират. Легитимни са нашите очаквания изборният кодекс да даде законови гаранции за реалното осъществяване на нашето право на глас.

Пилотният проект за гласуване по Интернет на президентските избори през ноември 2011 е стъпка в тази посока. Действително, главните заинтересовани от това са именно българите, живеещи по четирите краища на планетата. Но нека бъдем категорични – пилотен проект без реално и масивно участие на българи в чужбина би бил един неуспех. По тази причина подготовката за раздаването на ПИН кодове, позволяващи идентифициране и гласуване по Интернет, следва да започне още сега и да бъде възможно през летните месеци, когато хиляди от нас се завръщат в Отечеството. В тази връзка, не можем да не изразим безпокойство от изразените намерения за фактическо ограничаване на пилотния проект само до групи от избиратели, живеещи постоянно в България.

Пилотният проект за гласуване по Интернет не отменя необходимостта от откриване на физически избирателни секции в чужбина. Само откриването на достатъчен брой секции, включитело извън градовете с дипломатически представителства, ще гарантира възможността на географски разпръснатите български общности по света да могат да упражнят своето конституционно право на вот. Това трябва да става по облекчен начин при наличието на двадесет избиратели, заявили желанието си за това. Такава беше българската демократична традиция от последните 20 години, прекъсната с изискването за сто заявления на Избори 2009.

За да се гарантира честността на вота в чужбина, законодателят трябва да насърчи участието на състезаващите се политическите партии, на представители на държавата и на гражданското общество в организирането и провеждането на изборите при стриктно регламентиране на избирателния процес. Повишаването на избирателната активност, в страната и в чужбина, е най-сигурният начин да се обезсмислят и неутрализират порочните практики на купуване на гласове, контролиран и корпоративен вот.

Предложеният законопроект изправя българите в чужбина пред едно друго, този път принципно ограничение за упражняването на равното право на глас. Законопроектът не предполага обособяването на избирателен район „Чужбина”, в който българите зад граница да могат да гласуват за кандидатски листи, включително с преференциален вот така, както това ще направят българските избиратели в страната. По сега действащия Избирателен закон, както и според преложения законопроект, гласовете на българите в чужбина се преливат към гласовете, подадени в страната. Това обезмисля вота и обезкуражава българските граждани зад граница, а от друга страна деформира вота на избирателите в страната. В резултат, над един милион българи в чужбина все още нямат свой представител в Народното събрание. България остава единствената балканска държава без институционална връзка със своята диаспора.

Правото на равен глас предполага обособяването на избирателен район за българските граждани в чужбина. В последните месеци редица парламентарни и извънпарламентарни партии, министри, експерти и общественици изразиха своята подкрепа за това. Поради тази причина българите в чужбина настояваме за парламентарен дебат, на който политическите сили да изяснят открито своите позиции.

Границите на нацията не свършват на гранично-пропусквателния пункт. България е там, където има българи!

Еврочикаго
Френско-български форум
Асоциация „Глобална България“

1 коментар:

Любомир Сирков каза...

При цялото ми съчувствие към проблемите на българите в чужбина все пак е добре да бъдат информирани, че това, което издигат като искане - "гласуване по Интернет" - го няма направено дори в САЩ (където мнозина от тях живеят и би трябвало да го знаят). Да, дори в САЩ - страна, много по-напреднала от нас и в политическо, и в технологично отношение - все още НЕ е проведено дори пробно "гласуване по Интернет" за ТЕХНИТЕ граждани, които към момента на изборите се намират в чужбина (а американци има множество навсякъде по света). Единственото, което в момента САЩ подготвят в това отношение, е едно пилотно "гласуване по Интернет" само за техните военнослужещи, които са на служба в чужбина - и все още го подготвят, така и не са го провели засега.