Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 16 януари 2012 г.

Страстно-патетична дискусия за дясното и лявото, за алчността, парите, човешката природа и... меда на пчелите

Коментарът, публикуван под заглавие Ценностите, пораждащи вдъхновяващото бъдеще на "капитализма", сиреч, на цивилизацията на свободата, съдържаща моя отговор на отправено ми предизвикателство, няма как, предизвика възражения от страна на уважавания опонент. Ето нашата кратка дискусия по подвигнатите проблеми, в която се включи още едно лице:

Стоян Стоянов: Благодаря за анализа, г-н Грънчаров! Доста сте се постарали да ме убедите в правилните десни ценности! На теория това е много добре, но практиката показва съвсем друго!

Между другото, аз не съм нито с леви, нито с десни убеждения! Лявото като идея ми се струва по-хуманно, по-човечно, но и там практиката показа друго! Излиза, г-н Грънчаров, че всичко е в човека... Както е казал капитан Петко Киряков-Петко воевода: "Няма турчин да ни натиска, а сме се хванали гуша за гуша!". От какво е това, г-н Грънчаров?

От алчност - за тоя пусти кокал! От това кой от кого повече да има, пари, власт, жени, имоти и какво ли не още! Това е дето разваля света, г- н Грънчаров! Човешката алчност, а вашите десни ценности само я отприщват още повече! Левите се опитваха да я потушат и успяха, но донякъде! Да, всичко е у човека! Властта и парите са страшно нещо! Трябва морал и разум във всичко, но изкушението е сладко нещо и е най-големия грях! (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

1 коментар:

Анонимен каза...

Либералният капитализъм в комбинация с политическия либерализъм е едно от великите постижения на човешката цивилизация. Частната собственост, пазарът и стремежът към печалба сами по себе си не са нещо отрицателно, напротив, в много отношения те са желателни и положителни. Важна е икономическата и социална рамка, в която те са поставени и се развиват.

Марксизмът както на теоретическо, така и на практическо ниво страда от сериозни недостатъци. Обществото не може да бъде обяснено и подредено на базата на един-единствен принцип като икономизма на Маркс. То е сложна система, която трябва непрекъснато да се подрежда и преподрежда от политиката, като се търси баланс между свободата и справедливостта, между свободната пазарна икономика и социалното изравняване, между субсидиарност и солидарност. При това трябва да е ясно, че няма съвършени общества. Консерваторите знаят, че в света има също така недостатъци и проблеми, които са неизкореними. Те могат само да се търпят, не могат да се премахнат. Опитите да се премахнат водят само до тяхното изостряне и задълбочаване.

Друг въпрос са причините за сегашната голяма криза на капитализма и пътищата за нейното преодоляване. Това е отделна тема, заслужаваща специално разискване.