Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 17 март 2013 г.

И дедо ви Буров дрънка пълни глупости по нашенски, роден, български образец

Някои смятат, че Атанас Буров бил голям мъдрец; бил, видите ли, нещо като "българска икона"; аз не съм на това мнение, ще си позволя да оскверня "иконата" ви. Ето пример, където дедо ви Буров дрънка - без капчица смущение! - пълни глупости по нашенски, роден, български образец; твърди, примерно, че демокрация има там, където, видите ли, имало хлебец и дето хлебецът бил по-дебел и по-мек от нашия; истината е точно обратната: там, където има демокрация, там лебецът е по-дебел и по-мек; а не демокрацията е резултат от дебелината на лебецо; но бая ви Бурова кара по нашенски маниер да плямпа таман наопаки на истината, без да му мигне окото, без да осъзнае, че дрънка нелепици; ето как е благоволил да се изрази:

Атанас Буров: „Демокрацията е голям лукс. Много голям лукс. Тя демокрацията, е цвете, което вирее само на богата, плодородна почва. Не на камънак, не на пущинак. Демокрация в Африка няма. Пустинята ражда пясъци и камъни. Тя не ражда хляб. Демокрацията расте при хляба. Има демокрация там, дето хляът е по-мек и по-дебел - като в Англия и Франция, в Америка и Чехословакия (до 1930-та година).“

Апропо, земята в Африка хич не е пущанак, стига да има работливи хора. Евреите от пущинака, от пустинята, направиха райско място, други като нас от райски земи правят пущинаци и пустини: тогава, бай ти Буров, какво излиза от твоите сладки приказки? Требе да се мисли като се дрънка, плямпа или пише нещо - сфащате ли ми мисълта?!

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Това наистина е много интересен и фундаментален въпрос.

Английският историк Нийл Фергюсън например смята, че надмощието и благоденствието на Запада в последните 500 години се дължи на пет фактора: конкуренция, наука, правова държава, медицина, консуматизъм и работна етика”, т.е. наистина бихме могли да твърдим, че демокрацията е една от предпоставките на материалния просперитет, не обратното.

Друг въпрос е дали тази доминация на Запада ще продължи и дали други общества, на които тези феномени и ценности не са изконно присъщи, биха могли да постигнат просперитет, като копират ОТДЕЛНИ елементи от западната цивилизация - например без демокрацията и правовата държава.

Трети въпрос е дали демокрацията за своето съществуване непременно предполага материално благополучие, както твърди Буров. Във философски план бихме могли да кажем, че дори демокрацията да се свързваше с нищета, пак би трябвало да я предпочетем, защото свободата стои за нас по-високо от всякакви материални съображения. Защото логически е възможен свят, в който свободата да води до бедност и въпреки това той трябва да бъде предпочетен пред свят на несвобода и благосъстояние. Между другото този аргумент обезсилва и комунистическата пропаганда, че преди 1989 може да не е имало свобода, но пък хората са били що-годе нахранени и задоволени. Първо, това не е така, и тогава имаше оскъдица и бедност и второ дори да беше така, пак бихме отхвърлили комунизма.

Така че демокрацията не е лукс, а необходимост.


Друг въпрос е, че съвременната демокрация наистина е изградена върху ексцесивана консумация и в момента, в който потреблението намалее или секне, ще се разклати и демокрацията. Затова правителствата днес печатат бясно пари с надеждата да подхранват изкуствено потреблението, за да не спре икономиката и да не се стигне до революции.

Четвърти въпрос е защо например Африка не просперира като Европа и на това отговор дава например американският антрополог Джаред Даймънд, според когото не малоценността на местното население,а най-вече географски фактори са предопределили доминацията на Евразия над останалия свят. Споменатият Фергюсън пък дава отговор защо в рамките на Евразия именно Европа се развива така мощно през последните 500 години.

silverpatrik каза...

На мен ми се струва 4е ти плямпаш празни , ама наистина празни глупости!???
Чудиш се какво да си публикуваш за да изглежда като твое и истинско.Много добре го е казал Буров.Казал го е в общият смисъл на планетата и обобщението.Като имаме плодородна земя къде ние цивилизованата и адекватна със законите и благоденствието "Демокрация"?
Къдее бе "мозък"???
Прости хора , проста държава, проста тема.