Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 17 септември 2013 г.

Поредно доказателство за самозабравили се директори на училища, които се изживяват като всесилни - и се поставят над закона!

Току-що попадам на статия със заглавие Учителка от Велико Търново обяви гладна стачка, в която чета удивителни, направо поразителни за мен специално неща, понеже на 100% съвпадат с моя случай:

Учителка от Велико Търново обяви гладна стачка в знак на протест срещу директорката на училището, в което преподава, пише "Стандарт". Антоанета Чобанска стачкува срещу посегателството, което е извършено от директорката на ПМГ "Васил Друмев" Славка Симеонска по отношение на името, честта, личното й и професионално достойнство... Учителката по философия ще приема само вода, билкови отвари, кафе и лекарствата, които е наложително да взема, заради заболявания от които страда от половин година. Чобанска е уверена, че оставането на Симеонска е пагубно за училището.

По думите на самата стачкуваща, протестът ще продължи, докато институциите и инстанциите не предприемат мерки за отстраняването на началника й. През миналата учебна година Чобанска е била наказана с "предупреждение за уволнение". Действията на директорката Славка Симеонска обаче са счетени за незаконосъобразни от Районен съд-Велико Търново.

Прочитайки това, няма как, се наложи да напиша следния коментар:

Я, ето че моят случай не бил единствен! :-) Твърде много неща съвпадат, и то на 100%: и моя милост е учител по философия като колежката от Търново, и аз бях наказан с дисциплинарно наказание "предупреждение за уволнение", и в моя случай Районният съд отмени заповедта на директорката, и аз в резултат на преследванията на директорката в здравословно отношение пострадах твърде много, остава, за да е съвпадението на 100%, и аз да обявя гладна стачка, така ли? :-) Прочее, напоследък много често си го мисля и това. Твърде интересни съвпадения, тия съвпадения все нещо показват.

Показват най-малко две неща: че ний, философите, не търпим издевателствата на самозабравилите се директори, второ, сред директорите на училища е твърде разпространен все един и същ авторитарен манталитет. Има и нещо трето, което може да се направи като извод: че причината за такова едно поведение е тоталитарният закон за образованието, което дава прекомерни пълномощия на директорите, а това е предпоставката за въпросните злоупотреби с власт. И за издевателствата на директорското съсловие както над учителите, така, да не говорим, и над учениците...

Здравко Пенев: Още едно доказателство за самозабравили се директори, които се изживяват като всесилни и се поставят над закона!

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.   Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

8 коментара:

Анонимен каза...

Ето до това доведоха делегираните бюджети! Следват самозапалвания на учители.

Калин Григоров

Анонимен каза...

Не са , не са делегираните бюджети виновни г-н Григоров!!!Просто чувството за непогрешимост и безнаказаност е обсебило въпросната директорка и е време да бъде демонтирана от пиедестала където се самопоставила!

Peycho Georgiev · Директор на ГПЧЕ "Екзарх Йосиф"

Анонимен каза...

Извинявайте, бихте ли ми дал пример за началник,който не се е самозабравил или не го е обърнал на бащиния? Дребни чиновничета, държавни служители или друга сволач? Превърнаха образованието в бизнес и освен личния си интерес, друго не ги вълнува. Да не съм от вчера в системата? Пробойните са толкова големи,че Титаник е по-надежден. Така е,като закриха лагерите в белене и скравена;) народната власт щеше да ги запълни пак.

Метатрон Габриел

Анонимен каза...

Има и други такива във всеки град!!!!!!!!!!С ниско образование,но непоклатими !!!
Нели Андонова

Анонимен каза...

Нели Андонова , не е само до образованието. Има и много високо квалифицирани и образовани, Ентелегентни без капка съвест и морал.

Метатрон Габриел

Анонимен каза...

Ако живеехме в друга държава бих Ви повярвал г-н Георгиев. Но в нашата страна всеки директор е обсебен от чувство за непогрешимост и безнаказаност. А това чувство се катализира от делегираните бюджети.

Калин Григоров

Анонимен каза...

Подкрепям колежката.Искрено им пожелавам Успех!!!

Biserka Zasheva

Анонимен каза...

Явно е сбъркан моделът на управление. Още във Възраждането Главният учител (т.е. днешният Директор) е бил изпълнител на решенията на училищното настоятелство. Училището не е нито на Министерството, нито на директорът му. То получава пари от данъкоплатците - т.е. от нас. Неговото ръководство следва да се осъществява от Училищният съвет, в който влизат Родителският комитет, представители на учителите и на учениците и, естествено, директорът. Квотите трябва да бъдат разпределени така, че никой да няма абсолютното мнозинство и решенията да се взимат с постигане на съгласие между поне 2/3 от членовете му. Директорът трябва да изпълнява коректно взетите решения. Ако ли не - да се освобождава с решение на Съвета.
Гражданинът Парпулов