Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

понеделник, 31 октомври 2016 г.

Още за училищата във ФинландияГледай ВИДЕОЗАПИСА на това предаване за финландската образователна система, основана на личността и свободата.

След като през последните седмици в серия репортажи лицата на NOVA поставиха на фокус някои от най-наболелите въпроси на българското образование, проблемите в българското училище и възможните решения, Новините на NOVA продължават своята "Мисия Образование". Тази седмица в навечерието на Деня на будителите Темата на NOVA представя една рецепта за успех в образованието. Водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще заведе зрителите във Финландия – държавата, в която учениците са в час по чорапи, не получават оценки до 8 клас, свободни са да ползват мобилните си телефони и сами избират кога и какво да учат. Резултатът е, че финландските ученици са в топ три на най-грамотните в Европа. Училищата, които ще представи Темата на NOVA в неделя, не са елитни или специални, а съвсем обикновени общински училища. Едно от най-впечатляващите неща в тази история е, че във Финландия няма лоши училища и начинът, по който мотивират и учениците, и учителите да бъдат успешни, е изумителен. Без задължения и наказания, без много домашни, без изпити и оценки. А когато някой има проблем или изостава, училището не го изключва, нито го оставя да повтаря, а му назначава индивидуален преподавател, който посещава с него часовете по проблемните предмети и му помага да навакса пропуските и да настигне останалите. За сравнение в България в подобни ситуации българските родители се обръщат към частни учители, на които се плаща допълнително. "Разбрах, че мотото на образователната им система е "Готови за живота, не за изпитите". И въпреки че не учат за оценки, са отличници на международните изпити. С този филм не искаме да кажем, че трябва да препишем от финландците, да назубрим техния модел. Ако беше толкова просто, до 10 години целият свят щеше да е пълен с отличници. Но би било чудесно, ако ни вдъхновят да променим отношението си към образованието", разказва Надежда Узунова след завръщането си от Финландия. "Мисия Образование" или "Страст за учене" в Темата на NOVA – тази неделя в 19.20 ч. веднага след централните новини. Вече втора година "Мисия Образование" има своето запазено място в публицистичните предавания и Новините на NOVA. Не пропускайте серията от репортажи на кампанията, които показват големите проблеми, възможните решения и добрите примери през погледа на лицата на NOVA – в ефира на "Здравей, България". Защото образованието е отговорът на всички големи въпроси и мисия за всеки от нас.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: