Представена публикация

Занятията в УЧИЛИЩЕТО ПО СВОБОДА

В нашето ОНЛАЙН-УЧИЛИЩЕ тази година провеждаме следните курсове: ПРОБЛЕМИТЕ НА ОБРАЗОВАНИЕТО: Защо учим? Защо учим? (Продължения) Защо...

вторник, 28 март 2017 г.

Тема за дискусия: Оксиморон ли е понятието "български мозък"?И на мен много ми хареса тази твърде обнадеждителна, впрочем, констатация:

"Изборните резултати от чужбина доказаха, че няма никакво изтичане на мозъци!" :-) (Забележка: Съобщи ми тази фраза моят приятел Petar Kamenov от Монтана и аз веднага реагирах на нея във Фейсбук.)

Кратък мой коментар: Аз се бях уплашил, че мозъците на България били изтекли в чужбина, оказва се, това не е така и това много ме радва... :-) Е, не толкова де, щот понятието "български мозък" нищо чудно да е по принцип нелепица, а, какво ще кажете по тоз въпрос, вий какво мислите по него?!

Martin Demerdzhiev каза: Изпълнителите от Пайнер често отскачат до чужбина, за да не "увехне" българщината. Понятието "български мозък" е оксиморон.

Ангел Грънчаров каза: Хубава тема за размисъл и за обсъждане предлагате: оксиморон ли е понятието "български мозък"? Ще напиша, ако позволите, нещо по нея, ще си кажа и аз мнението, страхувам се, че сте напълно прав, за жалост!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Как може да изтича нещо, което го няма?

Gary Dimitroff

Анонимен каза...

все пак отвън има повече гласове за десницата процентно, отколкото тук...