вторник, 28 март 2017 г.

Тема за дискусия: Оксиморон ли е понятието "български мозък"?И на мен много ми хареса тази твърде обнадеждителна, впрочем, констатация:

"Изборните резултати от чужбина доказаха, че няма никакво изтичане на мозъци!" :-) (Забележка: Съобщи ми тази фраза моят приятел Petar Kamenov от Монтана и аз веднага реагирах на нея във Фейсбук.)

Кратък мой коментар: Аз се бях уплашил, че мозъците на България били изтекли в чужбина, оказва се, това не е така и това много ме радва... :-) Е, не толкова де, щот понятието "български мозък" нищо чудно да е по принцип нелепица, а, какво ще кажете по тоз въпрос, вий какво мислите по него?!

Martin Demerdzhiev каза: Изпълнителите от Пайнер често отскачат до чужбина, за да не "увехне" българщината. Понятието "български мозък" е оксиморон.

Ангел Грънчаров каза: Хубава тема за размисъл и за обсъждане предлагате: оксиморон ли е понятието "български мозък"? Ще напиша, ако позволите, нещо по нея, ще си кажа и аз мнението, страхувам се, че сте напълно прав, за жалост!

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободата, . изд A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времето, живота, свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Как може да изтича нещо, което го няма?

Gary Dimitroff

Анонимен каза...

все пак отвън има повече гласове за десницата процентно, отколкото тук...

Всички досега излезли книжки на списание ИДЕИ