Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 април 2017 г.

Без освобождаване няма свобода, без непосредствено практикуване свободата е фикция, мираж, илюзия



Истината на свободата е в освобождаването. Сиреч, същността на свободата е в освобождаването. Не може да си свободен ако не правиш нищо за свободата си. Свободата е нещо практическо и практично, свързана е с действието, с правенето, с правилното постъпване. Искащият да е свободен е свободен доколкото постоянно практикува свободата си.

Без практикуване, без упражняване на свободата няма, не може да има свобода. Без непосредствено практикуване свободата е фикция, мираж, илюзия. Робът е роб доколкото нищо не прави за свободата си. Правете си сметка колко много роби (и слуги), неразбиращи що е свобода и нехаещи за свободата, щъкат около нас.

Само да си мислиш че си свободен без наистина да си е най-разпространеният отказ от свободата. Отказът от свобода не е свобода. Свободата не се притежава (веднъж завинаги), а се прави всеки ден.

Да не говорим за това, че тя, свободата, не се дава, тя също така не е дар, а лично завоевание, постижение и прочие. Без свобода не може да си пълноценно живеещ човек, без свобода човечността ти е поставена под въпрос. Обезчовечаването на човека произтича от забравянето на това, че не просто всеки ден, а и всеки миг трябва да правиш нещо за свободата си.

Не знае що е достойнство оня, който не се грижи за свободата си всеки ден, не я прави непосредствено, не се освобождава непрекъснато от собствената си инертност и пасивност, от склонността да робуваш на навиците си, от стремежа да си като другите, да се поддаваш на удобството и безотговорността на разпространените представи и т.н.

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият "български" - т.е. мутро-ченгесарски и кагебистко-руско-путински - Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Хайдегер изглежда като германски селяндур, бръснар или месар, но не и като философ. Но външният вид понякога подвежда.

Ангел Грънчаров каза...

С горния си тъй "умен" коментар само демонстрирахте, че сте толкова далеч от философията колкото е далеч краят на Вселената от нейния "център" :-) Що барем се изказвате - да се излагате ли само?! Замълчете като Ви дойде някоя тъпа мисъл бе, човече!