Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 25 август 2010 г.

Ние, които не емигрирахме, сме безотговорни: защото сме некадърни да променим нещата, да променим нашия, респективно на децата си, живот

Съвсем прясната статия на Светлана Рашкова Емигрантите са безотговорни към собствената си страна в Свежото предизвика отговор или отзив, който представлява добре аргументирана контратеза към изказаната теза; по тази причина ми се вижда, че и на контратезата трябва да окажа същото почитание, което оказах на тезата, а именно, да я публикувам в отделен постинг, което и правя ето сега.

Та мнението е на някаква дама, която се е нарекла vladoan, която пише следното:

Ех, Светлана Рашкова, много си права! Но аз не мисля за емигрантите. Само че напоследък започнах да си задавам въпроса: защо преди години, когато бях по-млада, по-перспективна, не напуснах България? Нямаше да ми пука и за твоето мнение по този въпрос. Писна ми да ме управляват лъжливи овчарчета, не виждам и светлина в тунела. И как да ми е гот че съм останала тук? Затъваме до гуша в проблеми. От два месеца съм безработна и не мога да си намеря работа...

Както е тръгнало, ще ми е трудно да си плащам и сметките. Никога през всичките години на съзнателния си живот не съм била на почивка, а оттук-нататък едва ли ще се случи. Но да оставим почивката. И без нея може.

Само че какво може да ме зарадва оставането ми в България? Аз да работя, да създавам и да получавам пикливи пари за труда си, за да могат нещастници да богатеят и да се гаврят с мен. Да ми демонстрират, че не им пука от трудовото законодателство, да ми пренебрегват правата?

Не мога да си позволя да съдя емигрантите и да им се сърдя, че търсят по-добър живот. Не ги упреквам, че не мислят и за България. Какво е България? Шепа управляващи разбойници, забравили от кой гьол са излезли.

И да се върна към твоето заключение, с което започваш материала си. Ние, останалите тук, сме безотговорни, защото сме некадърни да променим нещата, да променим нашия, респективно на децата си живот.

Това пише тази жена. На тия думи някой си kilikanzer възкликна ето как, което е твърде показателен на занише реалности възклик:

А сега де! Ние сме виновни! Явно жегите много силно действат. Лека вечер! Утре ще мисля какво да напиша по въпроса!

След което се ухили, а пък друг се скъса от смях, слагайки безброй ухилени и хилещи се емотикони; но интересното е, че друг човек сложи едно заключение, което сякаш е синтез и на тезата, и на антитезата по въпроса кои са по-безотговорни, емигрантите, или тия сизифовци, дето тук, в Родината, си мъкнем камъка по нанагорнището, и то без особен смисъл; ето какво каза тоя мъдър човек, нарекъл се batkata:

А милионите, преведени от тези ˝безотговорни˝ емигранти на свои близки в България, които са по-големи от вътрешния продукт!?!? Това безотговорност ли е!!!!??????????????????

Така завърши тази обмяна на реплики, а какво ще последва ще видим днес, щото и двете становища, и тезата, и контратезата, са твърде провокативни и дискусионни.

5 коментара:

Svetlanda Rashkova каза...

Не мога да си позволя да съдя емигрантите и да им се сърдя, че търсят по-добър живот. Не ги упреквам, че не мислят и за България. Какво е България? Шепа управляващи разбойници, забравили от кой гьол са излезли.
Г-жо vladoan, Вие за кого гласувахте на последните избори ?
Трябва да умеете да правите разлика между ЕМИГРАНТИ и хора, които благодарение на образованието си са спечелили конкурси и работят в Научни институти, Университети , Заводи,където получават научни степени и ранг на директори благодарение на знанията си.Хора, които няма как да се реализират в България, защото просто липсват такива работни места. Тези хора не са ЕМИГРАНТИ. Те са си на мястото и точно тези хора влагат част от изработеното в България,като подкерпа на близките си. Обикновено те са и хората,които откликват на интелектуалните, политическите и моралните нужди на България. Те са част от цвета на нацията ни и носят славата на България по цял свят. Тези хора,драга ми госпожо не са ЕМИГРАНТИ. Емигранти са всички останали отишли да взимат помощи от съответната държава, отишли да гледат стари хора(сякаш у нас си нямаме), отишли да вършат черната работа, която в България въобще няма да погледнат, отишли да работят работа от рода на проституирането и част от тези хора в България са оставили работни места, като учителски, служителски демек държавни. Зарязали са апартаменти и семейства, да се чуди човек за какво. Плюли са си в мордата, защото в емигрантство изтърпяват куп унижения, само за да могат да си дойдат в България за две седмици и да покажат “блясък” - ходене на море, ремонт на зъбите и медицински преглед. Всичко това означава, че те не са се вписали в обществото (нито българското , нито това, в което живеят). Защо трябва да им се възхищаваме? ?? Защото спестили за още един апартамент на децата или кола ! Какво всъщност оставят след себе си - куп лайна . Колко от тях са направили като Цветан Радославов ( давам този пример, защото човека е известен, а аз лично познавам доста такива хора )

Анонимен каза...

Роден е в град Свищов през 1863 г. По професия той е учител, а висшето си образование по философия е завършил в Лайпциг, Германия.
През 1885 г., по пътя към бойното поле на Сръбско-Българската война , в която той участва като доброволец , той композира песента "Горда Стара планина", която по-късно през 1905 г. е обработена от композитора Добри Христов, а през 1964 г. се превръща в химн на България. Смята се, че за написване на мелодията Радославов използва известното в родния му край Свищовско хоро. През 1895 песента му е отпечатана в учебник по музика на Карел Махан.
Текстът на песента е променян нееднократно. Последните промени датират от 1990 г., а след приемането на първата демократична Конституция на страната, песента "Мила Родино" е отново утвърдена като национален химн на Република България.
Освен създател на българския химн, Цветан Радославов е и блестящ учен. Той е един от тримата българи (заедно с д-р Кръстьо Кръстев и Никола Алексиев), които са защитили доктората си при бащата на съвременната научна психология – Вилхелм Вунт. Той отхвърля всички покани за преподавателска кариера във Виена, Лайпциг и Прага и се завръща в родината си, където като учител в III-та мъжка гимназия в София смята, че прави истинския си принос в съграждането на съвременна България, като учи младите българи на западни и древни езици, психология, етика и логика. Радославов живее в малка мансарда на улица " Ангел Кънчев " № 3, където днес има паметна плоча, направена от Георги Чапкънов.
Цветан Радославов умира през 1931 г в София.
Какво мислите ? Дали е имал достатъчно средства ? Да ли е живял в разкош ? Да ли е ставил нещо стойнстно след себе си ?
Явно госпожо, Вие по някаква причина не сте могли да станете ЕМИГРАНТКА и много съжалявате за това.” Ех, Светлана Рашкова, много си права! Но аз не мисля за емигрантите. Само че напоследък започнах да си задавам въпроса: защо преди години, когато бях по-млада, по-перспективна, не напуснах България? Нямаше да ми пука и за твоето мнение по този въпрос. Писна ми да ме управляват лъжливи овчарчета, не виждам и светлина в тунела. И как да ми е гот че съм останала тук? Затъваме до гуша в проблеми. От два месеца съм безработна и не мога да си намеря работа...” О, милата , само от 2 месеца е безработна - аз от 1993 година съм безработна, но не съм почнала да хленча, а намирам начин да изкарвам прехраната си, да изуча детето си, да взмимам участие в политическият, социалният и културен живот на нашето българско общество. Оставила съм след себе си куп деца, на които съм дала основата в математиката, нарисувала съм куп картини, написала съм книга “ Пиперково - извор на живот “ с цел запазване на родовата памет(не си напълних хладилника, но я издадох), оставила съм стихотворения, статии, монографии, участвам в политическия живот още от 1989година.Пари нямам , но не се оплаквам. Не съм получавала никога социални помощи, болнични и тем подобни, но намирам начин да живея и творя.
Никъде не споменавате, какво сте работили, какво оставяте след себе си !
С уважение : Светланда Йорданова Рашкова

Анонимен каза...

vladoan
около 4 часа

Всеки човек има свободата да избере местоживеенето си и да работи каквото иска или каквото може. Всеки има правото да живее добре. И, ако това място не е България, никой не ни дава право да упрекваме, да критикуваме хората, направили своя избор отхвърляйки България. Хората, призвани да определят правилата /разбирате, че визирам управляващите - бивши и настоящи/ , както и за спазването им нехаят. Освен това продължават да грабят. Човешкият живот не струва пукната пара тук...можеш да бъдеш убит

...можеш да бъдеш изнудван, заплашван, могат и да не те лекуват в болница както трябва ако не си платиш. Всичко може, само не можем да изискваме като работодатели на всички държавни и общински служители те да си изпълняват съвестно задълженията и да са в наша услуга. Е, питам аз, за какво да се живее в България?

Svetlanda Rashkova каза...

Ами г-жо, направете както ме посъветвахте в началото - СМЕНЕТЕ СИ ЧИПА !

Svetlanda Rashkova каза...

Ами направете, както ме посъветвахте - СМЕНЕТЕ СИ ЧИПА !