Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 24 август 2010 г.

Емигрантите са безотговорни към собствената си страна

НЯКОИ РАЗМИСЛИ ВЪРХУ ПОНЯТИЕТО ЕМИГРАНТ

Всички сме свикнали да смятаме емигрантите за хора, прокудени от дадена държава, вследствие на което в новата Родина са принудени да изтърпят доста трудности, но в крайна сметка започват да получават повече финансово покритие на своя труд. Имат възможност да получат неща, за които в своята не могат да мечтаят.

Но… има едно голямо но, за което никой не се е замислял и не го е анализирал.

В емиграция обикновено започват кариерата си от нула. Вършат работа каквато в собствената си родина (оттук нататък ще говоря само за България) никога не биха вършили. Изтърпяват унижения, които в България не биха търпели. И ако им зададеш въпроса – Защо го правите? – ще ви отговорят най-вероятно така: в България никога няма да получа такова заплащане, в България никога не бих имал възможност да ползвам тези облаги, които ползвам тук. В България никога не бих получил това образование. В България не мога да правя наука. В България не мога да се развивам и т.н. Страната, в която живея в момента, е уредена, законите са действащи, управляващите мислят за хората, жизненият стандарт е много пъти по-висок.

А колко от тях си задават въпроса: защо в България не е така?

Не го задават защото трябва да си отговорят по следния начин - някой трябва да го направи! И си казват: защо да съм аз, като мога да отида и да ползвам вече направеното. Защо да си създавам усилия да вкарам в ред собствената си държава, като по-лесно е като свраката да ползвам вече направеното гняздо?

Защо да ходя по митинги и стачки като просто си взимам паспорта и отивам там, където ще имам по-добри условия; тука вече всичко е “окрадено”? Нашите политици не са политици, не мислят за просперитета на държавата (а нали са избрани от вас?).

Защо обаче в съседните държави – Гърция, Румъния, Сърбия, Франция, Германия, Италия, Англия и т.н. държавата я има???

Много просто – хората ги има!!!

Ето, в това се състои вината на управляващите през социализма – унищожиха хората. Подмениха човешките ценности. Понятията чест, достойнство личност не съществуваха като понятия, а как да ги има като човешки качества?!

Всички бяха другарки и другариличности нямаше, а щом не си личност как да имаш достойнство? Щом нямаш достойнство, как ще имаш чест?

Отговорността беше колективна – равно на безотговорност!

Как ще създаваш общество с хора, които не могат да носят отговорност?

Е те това са за мен хората емигранти – безотговорни към собствената си държава. И затова живеят в държави, където не им се налага да носят отговорност за имиджа на държавата.

Трябва ли да бъдат окайвани? А кой окайва хората, живеещи в България като емигранти - т.е. низвергнати от Родината си, но същевременно създаващи блага за нея? Милеещи за нейния просперитет. Даващи всичко от себе си за нейната чест.

24. 8. 2010 г., Русе

Автор: Светланда Йорданова Рашкова

(Забележка: Публикуването на някой текст от друг автор не означава непременно, че собственикът на този блог е съгласен на 100% с неговите твърдения; ний уважаваме свещеното право на свободно изразяване и сме твърди привърженици на плурализма във всичките му разновидности, т.е. уважаваме даже мненията, с които изобщо не сме съгласни. Стига обаче в основата им да стои идея, а не интерес, както е това при адептите на комунизмо-социализма - който е едно голямо изключение и не заслужава никаква толерантност поради извънредната му безчовечност.)

37 коментара:

RoujkaBG каза...

Жал ми е за авторката...

Според мен е тъкмо обратното. Не емигрантите са безотговорни към държавата си, а онези, които я управляват и населяват.

Не само българите заминават навън и не всички почват кариерата си с миене на чинии, и чистене на тоалетни. Всеки според образованието и акъла си...

Стига се е обобщавало на едро, едно към кесим, защото образованите, знаещи и можеши българи работят по специалностите си.

Българските роми, измежду които също има добри и лоши хора, работещи и крадящи са хора, които се интегрират, учат езици и се опитват нещо да направят за себе си и близките си.

Тъкмо, ония които поемат по трънливият път на гурбетчийството доказват на себе си и другите, че са кадърни хора и там, където има ясни правила и стабилни закони- те винаги успяват. Значи проблемът не е у "емигранта", а в държавата и нейните управници, които спъват и пречат на развитието му. Такава държава е България и за нейното дередже са виновни и отговорни не само управляващите я, а тези, които ги избират и търпят.

RoujkaBG каза...

Браво на авторката, дето ония, дето ги няма в България й пречат...

Баш по комунистически прехвърля проблемът от болната на здравата глава, че й е по- удобно...Демек,
ония, дето са се реализирали на вън, "Дайде да дадем, другари!", че сме навикнали да чакаме на някой друг, на държавата, пък тя калпава и глей сега как ний се мъчим, пък Вий к,ви сте безотговорни и безчувствени към нашият мързел и непукизъм.

Я, госпожа Светла да понаучи някой и друг език, да си бръкне в джоба за преводи и легализации, да си купи билет и да иде на някое друго трудно местенце да се види тя, самата к,во знае и може и после да раздава оценки и присъди...Най- вероятно се е кютнала на някое държавно столче и си крета и "На крива ракета Космосът й пречи".

Окайвам те, бе, Светле, окайвам те, щото си за окайване, ама ако сама не си помогнеш няма кой да ти помогне. Това и барон Мюнхаузен го знае и затуй сам се тегли за косата...

Светланде,Светланде, "безотговорните емигранти" НАЙ-ОТГОВОРНО си плащат всички данъци в две държави. В тази, в която живеят, и тази, в която имат собственост- България.Или за теб това е недостатъчно и трябва да си зарежем работата и дойдем да ти спретнем революция? Макар че и това е възможно да се случи при положение, че ти и българите неемигранти си дигнете задниците и отидете пред Парламента и искате промяна на избирателният закон, за да могат българите в чужбина да гласуват, а не само онези от Анадола с двойното гражданство..

А ти, дето се самоокайваш и чакаш и другите да те окаят,/ демек да те оплачем жива/ плащаш ли си редовно данъците? Редовно ли протестираш? Редовно участваш ли в протести, подписки, петиции?

Чипа, сменете си чипа, г-жо Светланда!

Анонимен каза...

Смятам че авторката има известно право .Щом искаш нещо , трудиш се да го постигнеш , например ако искаш права - бопиш се за тях , ако не можеш сам търсиш съмишленици и заедно с тях се бориш.А винаги е най лесно да отидеш някъде където всичко е "уредено" .А някой после се връщат тук и казват :"ние там така ..., там онова .. тук е много еди какво си...".В Крайна сметка ако си Булгарин ще се бориш за държавата си за собствената си държава .Ако вдигнеш ръце и офейкаш от нея с оправданието че нищо не можеш да направиш е равносилно да (а и е така) - оставил си я в ръцете на разбойниците .Друг е въпроса дали ако останеш тук и нищо не правиш да промениш нещата към по добро.

Анонимен каза...

Много добра статия; напълно съм съгласен с казаното.
Предходните два коментара напълно подкрепят изложението.

RoujkaBG каза...

Някои българи още живеят с комунистическите си идеали за УСЕДНАЛОСТ. Даже им се ще да няма и международни паспорти и всички да са си в стадото и да се мъчат по- равно СЕДНАЛИ И ЗАСЕДНАЛИ, освен пастирите им, дето стърчат НАЙ- РАВНИ...:)

Все им се ще да дърпат другите вътре в казана...:)

Мъчели се били окаяните..И що се мъчите, бе, ами не грабнете мотиките? Земи ли не Ви дадоха или забравиха да Ви раздадат и мотики?
Ама за 65г забравихте да копате, че се изучихте, че може и да не копате...

Анонимен каза...

Криво разбраната цивилизация...
Ако аз съм роден и израстнал в Куртово Кунаре, учил съм и съм се дипломирал за химик (например), започнал съм работа в местната община (или агро фирма) по анализиране на химическия състав на торовете за пвеница, поработил съм в Куртово Кунаре обаче не искам цял живот да анализирам торове, а искам и да правя торове, мога ли да си потърся работа и да се развивам в по-големия град (например Пловдив)? Или напротив, понеже съм от Куртово Кунаре задължително трябва да остана там и щом там има само сортиране на торове, с това ще се занимавам доживот - край!
А ако детето ми е талантлив пианист, но в Куртово Кунаре няма никакво музикално образование, няма аранжировчик, няма пиано, а аз работя за 80 лв. (цената на пиано е примерно 800 лв.), задължително ли трябва да остана в Куртово Кунаре или мога да си потърся работа като чистач за 600 лв. в Пловдив?
Какво дължа на Куртово Кунаре и защо не остана да го развивам като новия център на икономиката и просветата?

Анонимен каза...

И авторката е права и коментаторите са прави. Единствено неправ е този подъл народ. Той избира тези политици, чийто манталитет пряко произтича от неговия и после като започнат да крадат, нищо не прави за да ги смени или да постави под въпрос властването им. Това е един изчезващ народ, който се е самоосъдил и не от вчера, а още от края на втората държава на юг от Дунава. Съществуването му е и ще е агония, докато не бъде инкорпориран в друга етническа схема. Чак когато изпадне под чужда власт, ще започне неговото селендурско възраждане. "Не народ, а пачавра!", както е казал П.Р. Славейков и не само той.

Анонимен каза...

попитайте авторката какво и къде работи и на кого е роднина...нека каже сама да не казвам аз.махнах се заради такива като нея и роднините и.живея в израел и работя това за което съм учила но в българия / бълхария/ нямах тази възможност.да тук има ред и след като го спазваш не виждам как уронваш престижа на държавата - родната или тази в която пребиваваш.

Томи Томев каза...

Докога ще хвърляте кал и помия срещу всички български граждани. Вие ли, които дори нямате смелост да застанете зад думите си със собственото си име, а се криете зад псевдоними и аноними. Вие ли сте хората да казвате кой е крив и кой е прав. Като се научите да се подписвате с името си, тогава изразявайте мнение. Каквото и да е казала авторката, тя е застанала зад написаното със името си. Тя изразява мнението си. Да ли е права или не е трудно да се каже. С много от твърденията и, съм напълно съгласен, защото тези които напуснаха България, отидоха някъде другаде само заради себе си, а ние които останахме, сме тук и заради родината си. Може промените в България да стават бавно и трудно, даже за някой почти незабележимо, но благодарение на всички нас, които останахме, благодарение на нашият труд, когато успеем да се избавим от жестоките деформации, които комунизна нанесе в душите на голяма част от българите, Всичко ще си дойде на местото.

Анонимен каза...

Според мен авторката греши. Ако социализма е заличил (може би не е най-точната дума) чисто човешките качества на хората у нас, как така това не се случи в държави като Чехия, Полша, Унгория, Словакия, Словения, Хърватия че дори и Сърбия.
Според мен това е въпрос на манталитет, нещо което не се гради за едно поколение.
Но е права в друго. Емигрантите, ако са истински българи, трябва да се връщат и да искат да се прилага наученото в другите държави тек. Това е един от начините да се възроди така желаното гражданско общество.
Прочетете ето тази статия от Алтермедия - http://bg.altermedia.info/

предполагам, че ще Ви хареса. Добре е че не е истинска, но казаното в нея е самата истина.

Анонимен каза...

Някой беше казал:"Има 3 начина да се оправи България-Терминал 1,Терминал 2 и Терминал 3 на Летище-София".Автора на статията да си гледа работата.Една държава в която не се спазват законите и политиката и е насочена към геноцид на народа,не заслужа интелигентните хора да остават и да се трудят за нея!Който може да бяга и да се спасява,докато може!!!

Анонимен каза...

Най-много ми харесва това, че всеки си намира извинение за неуспехите :)Едните казваме, че тук няма как да стане работата, а другите казваме, че са ни виновни комунистити.
Честито на новородените българчета.:)

Анонимен каза...

И все пак съм съгласен, че от съвременния геноцид върху обикновения български редовек по-жесток не е имало.

Христомир каза...

Душата на авторката блуждае в накакъв неясен период, завършил преди поне 10 години. Няма и една дума с която да съм сългласен. Правя докторат в Германия.

Анонимен каза...

Темата е актуална, макар, че е повдигната от много ограничен човек.Може да се развият много полезни дебати по тази тема, но начина, по който е започната, ме провокира да дам един кратък и ясен отговор, а той е:
Какво лошо има в това, всички безотговорни, родоотстъпници, хора без патриотично чувство и прочее нискокачествени елементи да напуснат нашата мила и заливаща ни с внимание и грижи Родина? Нека ги оставим да се махнат, след година-две тук ще останат само най-отговорните и достийни люде, ще настане такъв живот, че само си викам: ДАНООООООО

Анонимен каза...

Към всички, вкл. и към Томи Томев. Като казвате как комунистите са променили душите ни, сетете се моля, че разбирането на понятието Родина също беше дълбоко изкривено в социализма. "Някой бил казвал за емигрантите", "еди кой си имал такава нагласа към тях", а "друг пък трябвало да погледне от друг ъгъл на тях"...а някой няма ли да се сети да попита самите емигранти как стои този въпрос? Че съм българин за мен е един факт, който знам, откакто се помня, както и цвета на очите ми. Просто го знам. Това не ме прави горд, нито унизен, нито по който и да било начин би могло да влияе на усещането ми за себе си. Като избирам обществото, в което искам да живея, не знам как това влиза в работата на други хора, че дори да си позволяват да ме критикуват. Хванете се, направете нещо с живота си, дръжте го в свои ръце, вместо да лежите на сянка и да гледате на другия в паницата. Ясно е, че сте българи, няма нужда да го доказвате.

Анонимен каза...

До Томи Томев
За това, че човек трябва да застава с името си, когато прави коментар на друг човек, застанал с името си си прав. За това, че ти и други като теб са останали единствено и само заради родината си си в голямо заблуждение. Ти и другите останахте в БГ защото ви е СТРАХ, че трябва да започнете всичко от начало. Страх ви е да вземете решението да спрете жалкото си съществуване и предпочитате да си живуркате в панелката, да си карате 20 годишните коли и след две ракии на маса да правите революции и да плюете по такива като нас.
Приятно ми е - Радослав Стоянов

Анонимен каза...

Всеки трябва да си търси реализацията - където намери, там да е. Съгласен съм с Ружка, че в България паразитите от комунизма обичат да държат сметка на хората, защото те самите вече са се уредили някъде и крякат поучително.
Държа да отбележа, че повечето световнопризнати български учени са се реализирали в чужбина, а не в родината си(където "народната" власт им е издала смъртни присъди).
Засега тук най-добре се реализират циганите, мутрите и роднините на комунистите. Най-лошото ще е това да продължи и в България да останат само измамници, крадци и социални паразити.
За да станем нормална държава, смятам, е необходимо да създадем условия за реализация на желаещите да станат нещо повече от магазинери или таксиджии.
Най-голямото богатство на една държава е нейният народ. Ако не можем да задържим младите, подчертавам, младите и умните, ще трябва да си прекръстим родината на "Турско-циганско-пенсионерска федерация".

Анонимен каза...

Az pomnq kraq na socializma v Balgaria; sta4kuvah, mrazneh i gladuvah prez tejkiq prehod kam demokraciq. Imam useshaneto,4e avtorkata ima begal spomen ot tova , za da si pozvolqva da kritikuva pravoto ni na izbor i svobodno dvijenie. A nali to4no za tova se borehme prez 90 te. Az, kato balgarka v 4ujbina vlagam dosta pari v ikonomikata na Balgariq, s vakanciite si i podpomagane na blizkite. Nie sme i svoego roda poslannici na stranata ,i tezi koito rabotqt za dobriq i imidg.Poviarvaite ,predi godini mnogo ot 4ujdencite ne biaha 4uvali za Balgaria, a kakvo li ,kade se namira.Taka,4e vsi4ki sme nujni na stranata si, dokato se vazpriemame kato balgari!

Svetlanda Rashkova\avtor na statiata\ каза...

Г-жо Ганчева ,
Не зная къде сте емигрирали, но адресът ви гледам е от Търново.
Да, не съм емигрирала и няма да сторя това, въпреки, че живея в собствената си държава, като емигрант(а може би и по-лошо).
Имам билет номер 7 в КТ “Подкрепа” в Русе. От 1989 г до сега участвам активно в политическото пространство, с цел промяна на статуквото на стандарта в държавата.
От 1990г до1996 година бях председател на партия НСДП (на д.р Васил Михайлов ) за Русе в рамките на СДС ( СДС тогава беше/ако не знаете/ коалиция от партии и решеният се взимаха на координационни съвети.Заради тази ми дейност, ме принудиха да напусна работата си като физик от РУ "Ангел Кънчев" (дано осмислите какво ви казвам - да напусна - не ме уволниха, защото щях да ида на борсата и да получавам пари , а ме принудиха да напусна ,след което сама си намирах работа за да изкарам прехраната си - работех, като учител на заместване.1996 на 2 февруари се дипломирах, като икономист-счетоводител към Стопанска Академия гр. Свищов и след месец два се разболях. Година бях на легло(6 месеца изцяло неподвижна).
Не ми признаха болничният в училището, където работех последно. Излекувах се и се вдигнах на крака със собствените си знания и нетрадиционната медицина. Вече съм почти способна да върша всичко, само дето не мога да нося тежести повече от 2-3 килограма.През тези години не съм получавала нито помощи за социално слаб, нито болнични.Парите съм си ги изкарвала сама, работейки с мъжът си и така е до днес. Държавата не ми е дала нито стотинка(вие, като емигрант от начало сте вземали помощи, а някои остават заради тях ). С оскъдните си средства съм изучила дъщеря си, като съм и дала възможност да завърши физика в Софийския Университет ( първо висше - геофизика; втора магистратура - медицинска физика). В момента работи в РИОКОЗ - дозиметричен и радиационен контрол.
През тези години съм създавала партия ОНГЬЛ(собствен оръчно съм събрала 500 подписа за основаването й (бях областен председател) , шила съм знамето й. 2005 година бях кандидат за депутат от Национална Коалиция " Да живей България"- бюлетина номер 9 (няма нищо общо с Коалиция “За България”- бюлетина номер 3).
Написала съм книгата “ Пиперково - извор на живот”и съм я издала със собствени средства, защото не се намери спонсор(нито в България, нито ЕМИГРАНТ) , за да се знае от бъдните поколения историята на селото на баща ми.Пиша стихове и статии. Повече за мен може да разберете в блога и сайта ми : http://lz2sjr.blogspot.com/, www.svetlanajordanova.narod.ru .

Изтърпяла съм и продължавам да търпя несгодите на човек, милеещ за България. Промених си името от Светлана на Светланда (да се извадя сама за косата, като Барон Мюнхаузен, за пореден път).
Ако всички емигранти бяха сторили това, което аз съм сторила, мисля, че България ще ПРОЦЪФТЯВА.
Никога не съм била член на БКП (в един момент исках да стана такъв, защото виждах, че без членство няма да мога да правя кариера, но ми отказаха учтиво - За интелигенцията място нямаме, сега набираме работници).
Винаги съм избирала - дали да си купя храна или книга. Колко пъти вие сте купували книга, вместо храна ???

С уважение : Светланда Рашкова

Димитрина Петрова каза...

RoujkaBG, защо не вземеш да махнеш това BG от името си, мойто момиче? Чудно как стои и не се срамиш да се наречеш "болгарин" след всичката помия, дето я леете върху останалите у дома си българи? Те за вас са задължително некадърници и мижитурки. Как не ви е неудобно да имате нещо общо с такава нация? Ама вярно го е казал народът: Пази, боже, сляпо да прогледа! Ами вие, грамотните, къде ходихте на училище, мили мои пиленца? Коя другарка (или госпожа) ви държа ръчичката, докато се учихте да пишете буквички? Помните ли й името? Коя акушерка ви изроди? Кой лекар ви поставяше ваксините като малки? Кой се грижеше за вас? Други българи, ето кой. Държавата - стига сме се оправдавали с нея. Нека всеки от нас погледне първо себе си, собствените си отговорности, пък после да оправя и другите около себе си. И когато се оправим ние, хората в държавата, тогава и тя ще бъде наред, като една организация на същите тези хора. И тук, както навсякъде по света, има боклуци, има и много свестни хора. Всякакви обобщения са безсмислени.
Моето мнение е, че неживеещите в България не бива да имат право на глас за управлението на държавата. Те доброволно са я напуснали. Как тъй те ще ми решават отдалеко аз тука как да живея? Ако решат да се върнат и да ЖИВЕЯТ тук (не само да имат собственост!), тогава моля, ДОБРЕ СТЕ СИ ДОШЛИ У ДОМА!

Анонимен каза...

Към Димитрина Петрова: нищо не съм напуснал, живея както в България, така и в Германия, български гражданин съм и много те моля да не ми казваш къде да се чувствам у дома си! Колкото до правото да гласувам и да бъда политически активен - ей това, дето ти проявяваш, се нарича дискриминация. Добре че не зависи от такива като теб.

Анонимен каза...

с две думи: курвите на нацията

Анонимен каза...

Tezi "gadni emigranti", koito ne biva da imat nikakvo pravo da glasuvat za darjavata si , koiato iavno dobrovolno sa zadgarbili, no chiito finansovi postaplenia v Bulgaria predstavliavat edno ot glavnite pera na brutnia produkt!
Samo chovek, koito e minal prez emigrantskite nesgodi ot vsiakakvo estestvo moje da znae i govori za tazi nemalka grupa bulgari. Ostanaloto se naricha prosto zavist...

Анонимен каза...

Ало, националиста, дето разбира и от курви! Представям си какъв юнак и патриот ставаш на маса, като му метнеш две-три ракии.

Томи Томев каза...

Към Радослав Стоянов.
Прочетете внимателно какво съм написал, анализитайте го и тогава направете отново коментар на това което съм написал по горе.

Анонимен каза...

Уважаема г-жо Рашкова, по-горе писах хипопетично за химика в Куртово кунаре. С две думи - съболезнования за живота и усилията. Ако вашата дъщеря, физик, работещ за не повече от 600 лв. и вече или съвсем скоро издържаща семейство с тези пари, получи възможност да се реализира в Церн (например), като логична следваща крачка от кариерата й), какво ще я посъветвате - да остане във Велико Търново и да рабти още 25 години за РИОКОЗ или да подреди живота си и този на семейството си спрямо възможностите, които е успяла да си изработи? Или трябва да се върне в Търново и направи колайдер там защото трябва всички умове да се върнат в държавата? Надявам се разбирате колко абсурдно е това.
Защо трябва да се оправдавам за решението си да дам възможност на себе си и децата си да живеят с по-висок стандарт или ако не с по-висок стандарт, поне на едно по-уредено и даващо повече възможности място?
Учудващо е как не сте се опитали да разберете дори и една дума от предаването, чийто постер е в статията. Огромен процент от парите в страната идват от емигрантите. Т.е. те не само не са изоставили близките си, а практически не са изоставили и държавата си, напротив те са най-големият инвеститор в нея (чрез парите които те и роднините им донасят и харчат в страната и данъците, които плащат). И някой спомена, че те са родоотстъпници, боклуци и още повече, че на тях трябва да им се забрани да гласуват. Защо? В една фирма основните инвеститори вземат решенията за развитието и инвестициите. В нашата фирма едни инвеститори носят за да може борда на директорите да преразпределя на свой си "бизнесмени" и "проекти". И инвеститорите няма да имат право да кажат не? Как си го представяте това, къде е логиката?

Svetlanda Rashkova каза...

На анонимни не отговарям!

Анонимен каза...

Аз продължавам да се съпротивлявам да давам обяснения защо работя в Европа! Има невъзможни неща на този свят и едно от тях е тези, които ме наричат "избягал", "родоотстъпник", "курва на нацията" и пр. защитни изкази, да осъзнаят в каква заблуда са, като си мислят, че имат право да коментират житейския ми избор, както и да го морализират. Единственият изход за тях е да си останат там криви, заядливи и нещастни с циганите. Защото нормалните хора в България са оградени с още по-висока от берлинската стена и достъпът към тях е несравнимо по-труден, отколкото моят до криворазбрания морал на манипулираните ми сънародници.

Svetlanda Rashkova\avtor na statiata\ каза...

Дори и Президента Саркози говори като мен.

Саркози: „Само Хитлер може да интегрира циганите.“
August 23rd, 2010 / Post your comment (No Comments)

·

Препубликуваме една забавна, но отчасти, според нас, неточна статия на блога относно истината, такава, каквато можеше да бъде.

Френският президент Саркози направи скандално изказване разярен от отправените му критики относно предприетото екстрадиране на циганите към родните им страни: „Само Хитлер може да интегрира ромите -заяви френският президент по време на дебат излъчван по телевизията – Няма начин да интегрираш хора, които все още живеят в родово-общинния строй и отказват да полагат каквито и да е усилия да водят цивилизован живот. Как да интегрираш хора, които доброволно се отдават на просия, проституция и кражби, хора които искат наготово да ползват придобивките на съвременната социална държава, без да са положили и мъничко труд в изграждането и. Защо Българите се гордеят толкова много, че по време на холокоста са спасили “българските” евреи, а за циганите нищо не споменават, явно още тогава са искали да се отърват от тях. Нека тези, които са ги научили да живеят по този начин, нека те поемат отговорност за интеграцията им. Аз имам данни, че политиците особенно що се отнася до България и Румъния, умишлено държат ромите в нищета, за да могат да си осигурят лесни за купуване гласове по време на избори. Знам, че един техен политик, за когото забележете самите Българи говорят, че бил най-умният от всички, та този политик каза, че: „Купуването на гласове било европеййско явление.“ И този политик е лидер на партия, която уж също се бори за права и свободи на определен етнос. Какаво може да очаквате от такъв народ, на когото дори и лидерите не са още интегрирани в европейските ценности. Франция е държава, която държи както на правата на гражданите си, така и та техните задължения. Забележително е обаче, че циганите отлично познават правата си, но отказват да спазват задълженията си. Те просто така са научени и това не става за година две. Не, Българите така са ги научили, те са проявявали криво-разбрана толерантност и щом са могли да ги търпят толкова време, ще си ги търпят и занапред. Аз не мога да си обясня, как и самите Българи претендират да са европейска нация, когато самите тях ги тъпчат по всевъзможни начини през целият им съзнателен живот.

Svetlanda Rashkova каза...

ПРОДЪЛЖЕНИЕ

Прочетете книгата на приятелят ми Юрген Рот и ще се убедите в това. Българите са превърнати в овце, можещи единствено да блеят и да бъдат шибани, както се изрази наскоро друг техен забележете професор и министър в настоящето правителство. И те вместо да го изгонят с камъни си обръщат задниците за още. Затова да си вземат ромите обратно и да си ги търпят, като са си ги търпели досега, ние сме цивилизован народ и не можем да търпиме всякаква измет. Вярно, че Франция е родила девиза „Свобода, равенство, братство.“ но явно някой го бъркат със „Слободия, права, помощи.“, само че грешно са си направили сметката. Аз лично съм против, каквото и да е отпускане на средства за интегриране на когото и да било в цивилизованото общество, защото интеграцията не става с пари, а чрез осъзнаване и приемане на европейските ценности. Публична тайна е, че и България, и Румъния бяха приети в съюза по гео-политически съобръжения, без да са достигнали необходимото ниво на мислене и разбиране на ценностите за които говоря. Те гледат на нас, като на социален дом, които е длъжен да се грижи за тях, но ние не сме приют за бедни и отказваме да изпълняваме тази функция. Може би не е зле да се помисли, ако не за излизане от съюза на тези две страни, то поне за ограничаване свободата им на заселване в старите членки на съюза, докато не израстнат в мисленето си. На нас не ни трябват нито роби, нито просяци, а точно такъв тип е мисленето на българите, а ромите явно се възползват от този начин на мислене и са свикнали никой да не им дири сметка. Тука обаче е Франция и при нас неплатени сметки няма. За мен, народ който търпи такива хора в обществото, и политици които извличат дивиденти от положението на тези цигани – такива хора нямат място в Европейският съюз.“

Анонимен каза...

Не съм съгласна със статията. Предпочитам да работя като сервитьорка в САЩ, пред специализирана работа в България.
Да, обичам родината си, но в крайна сметка не може да се оцелява при тези заплати.
Вие г-жо Рашкова, знаете ли колко е средната работна заплата в Русе? 350-550лв, при работен ден 10-12 часа.
В България наемните работници са без права. Ами аз честно казано се чудя как оцеляват с подобни доходи. Как няма да емигрирам? Да кретам 50 години с изключително ниски доходи?! Да си броя всяка стотинка?! Да ми свършват парите в средата на месеца?!
Просто не съм открила друго решение, освен емиграция.

Анонимен каза...

Спасение поединично, девизът на емигрантите, напускайки първи потъващият кораб, подобно на едни други "любими" гризачи, вместо да положат усилия тук да се изгради държава. При първите признаци на потъването на държавата-приемник, примери много по време на тази криза, напускат и нея. А обикновено от безопасна дистанция, дават съвети, от гротескното чувство за превъзходство, към нас авантюристите останали тук. Всеки си има своите оправдания за изборите в живота си, но не бива да ни натрапвате. Все пак ние сме ТУК

Анонимен каза...

Чувството за вина провокира необходимостта да се обосноват личните причини които са довели до емиграция. Коментарите от страна на емигрантите са само комплимент към автора на статията.

Анонимен каза...

С дълбока скръб Ви съобщаваме, че на 23 август 2010 г. почина Милена Андреева на 40 години. Милена има син Георги на 20 години.

Поклонението и погребението ще са на 28 август 2010.
Поклонението ще бъде от 11:30 до 12:30 в
Riverside Chapel
Simpson - Modetz Funeral Home



5630 Pontiac Lake Road
Waterford, MI 48327
Phone Number: (248) 674-4181


В 12:30 опяване, след което ще бъде погребението.



Молим всички българи от Метро Детройт, които искат да помогнат за събирането на средства за погребението да изпратят чекове на Нели Асенова на адрес 8897 Akehurst Ct, White Lake, MI 48386 или да се обадят на телефон: 248-802-6947.

Kaloyan Borisov каза...

Глупав спор между хора на средна възраст.Попитайте един млад и достатъчно грамотен човек иска ли да живее в България.
Всички виждаме какво става тук със свесните хора ... житието на авторката ... интересно защо точно към власта се е насочила ... ;).
Оплювайте емигрантите и бъдещите такива колкото искате,интересно дали ще спрете децата си да заминат, ако вече не са там ;).
За мен самият факт че държите сметка на някой които е избрал личното си бладенствие пред борбата за общото благо ми говори с какво мислене сте.
А за авторката ;) ще ми е интересно да се запозная с нейните среди (също съм от Русе) ... след това подробно ще ви опиша впечатленията си ... въпреки че за повечето от нас са ясни.
Няма го вече комунизма другари, и да плюете и сочите с пръст само ще ви се присмиват.Не се правете на големите националисти имаме един такъв министър Божо ... на когото му сега му гледаме простотиите.

RoujkaBG каза...

Ха,ха,ха, уважаеми госпожи Злоби,

да махна съкращенията на бащиното и фамилното си име /Братанова Ганчева/, което за РАДОСТ съвпада с абревиатурата на държавата, от която произхождам!? Смешни сте, жалки сте, нещастни сте, госпожи, и за това Ви окайвам.Въй, въй,въй, тъй, тъй, тъй...

Госпожо Рашкова, за какви помощи ми говорите, че съм получавала, от къде и от кого? Можете ли да докажете твърдението си или просто си говорите сама като луд с гъза си и си вярвате?

Аз съм мед. сестра, госпожо Рашкова.Професия, която се котира по цял свят.От май 1991г съм работила в Либия на редовен трудов договор като мед. сестра. 2005г. Англия на редовен трудов договор.
Съпругът ми е лекар, специалист- рентгенолог, който също от 1992г работи в Либия до 2007, а от юли 2007г е френски специалист.

За да работим в чужбина и да се реализираме като специалисти ни се наложи да учим английски, арабски и френски езици.

Ако имате други въпроси, упреци или молби- моля.но не си позволявайте да твърдите неща, в които не сте сигурна и още по- малко да обвиняванате някой друг за Вашите лични неуспехи и неудачи.