Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 26 ноември 2007 г.

ПРИНЦИПИ НА ЛИБЕРАЛНИЯ ОБЩЕСТВЕН РЕД

Моето намерение да публикувам в блога си някои интересни философски, психологически и други текстове днес ще го потвърдя с една публикация от творчеството на големия мислител на ХХ век Фридрих Август фон Хайек. Заглавието на текста, който публикувам, е именно ПРИНЦИПИ НА ЛИБЕРАЛНИЯ ОБЩЕСТВЕН РЕД. Това е един текст, в който Хайек в най-достъпна форма излага своите идеи, предизвикали истински поврат в разбирането на най-скритите пружини на обществения живот, а също и на предпоставките за възникването на жизненоустойчиви и проспериращи човешки общности или обществени организми.

Фридрих Август фон Хайек (1899-1992) e лауреат на Нобелова награда (1974), главен представител Новата Виенска школа в политическата икономия, която развива основните концепции на Австрийската школа. Един от създателите на теорията за свободния пазар като саморегулиращ се механизъм. Роден е в Австрия, но през 1930 г. става британски поданик и професор в Икономическия университет в Лондон. През 1950-1962 г. преподава в Чикагския университет, а през 1952-1968 г. - в университета във Фрайбург. Трудовете му The Pure Theory of Capital (1941) The Road to Serfdom (1944) и Denationalisation of Money (1976) са класика в съвременната икономическа наука. “Социализмът не страда от грешки, той е изцяло погрешен” - твърди Хайек, един от най-последователните критици на “социалистическата планова икономика”. Предлаганият на вашето внимание текст всъщност е доклад на Хайек, изнесен през 1966 г. в Япония и публикуван на много езици.

Искам тук да отбележа, че именно Хайек беше мислителят, който има огромно влияние върху моето формиране като политически философ. Мое верую живота ми не без участието и на Хайек от най-ранни години стана идеята за човешката свобода, от която никога няма да се откажа. Надявам се силните и най-убедителни аргументи на големия мислител да повлияят и на колкото се може повече млади хора, посещаващи моя блог. Защото по моето и на моето поколение изстрадано разбиране тъкмо разпространието на съзнанието за свобода е онази решаваща всичко "повратна точка", от задействането на която зависи бъдещето и просперитета и на нашата страна.

Няма коментари: