Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 18 юни 2008 г.

Ерата на българското видеоблогване започна!

От известно време - ту лумвайки, ту затихвайки - се водят доста горещи спорове за това бива или не бива да се “блогва” (тази дума не ми харесва, ама няма как, трябва да съм модерен, затуй я употребявам!) във видеоформат. Някои от блогърите станаха ненадейно жреци на писменото слово, преобразиха се в стилисти и графомани, други обаче приветстваха моя призив за по-широко разпространение на видеоблоговете. И докато все още продължават да се водят чат-пат остроумни, а по-често съвсем плиткоумни разговори на тази вълна, ето че някои хора действат.

Разбира се, наложи се да ги провокирам, та да направят нещо. Предложих на ученици, изучаващи философия, да направят по едно-две клипчета, в които да четат части от моя курс по философия. Неочаквано за мен доста от тях не само се съгласиха, ами и веднага направиха клипчетата. И ето аз сега ги качвам в интернет - разбира се, с тяхно съгласие - та да могат тия видеоматериали да бъдат ползвани от ония, които тепърва ще изучават философия. Ето пример за това как самите ученици помагат за въвеждането на иновации в мухлясалата постройка на българското образование - и, респективно, за реформирането му. Което е похвално. Видеолекциите можете да ги намерите ТУК. Колекцията постоянно се попълва и скоро ще бъде цялата, ще бъде съвсем пълна.

Вижте, вслушайте се в тези гласове на млади хора, които четат лекции по една чудновата, сложна, "тъмна" и непопулярна материя. Аз смятам, че въпреки грешките, сричането, несъвършенствата и крещящата непрофесионалност на тия клипчета, те ще бъдат интригуващи за ония, които тепърва ще изучават философия. Съветвам тия, които ще ползват клипчетата за своето философско самообразование едновременно със слушането да отворят и страницата с автентичния текст, та да откриват някои грешки, пропуски и неправилно прочетени думи. Щото на моменти е възможно да им убягва смисъла.

Ами това е, приятно гледане, слушане и... мислене. А на учениците, които се включиха в инициативата и ми помогнаха - благодаря много! Радвам се, че тия млади хора са така открити към новото, което е основание за оптимизъм. Точно такива свободни и търсещи млади хора ще спасят един ден нашата България...

3 коментара:

DJ SuNnY каза...

Страхотна идея, новаторството е нещо, която може би по - често трябва да се среща :) Браво за идеята на Г-н Грънчаров, браво и на учениците и на моя милост :D за клипчетата ... тез които слушат внимателно само могат да си помогнат :))) Изключително полезни материали !

Анонимен каза...

Вярно, това са ценни иновации, браво и от мен

Анонимен каза...

В САЩ и Германия записването на лекции във видео формат е обичайна практика вече близо 10 години. В iTunes могат да се намерят хиляди записи от най-престижните университети в Света и да бъдат гледани напълно безплатно. Обичайно записите се провеждат по-време на нормалната лекция, като по този начин биват записани и евентуалните въпроси на студентите, създава се материал по който комисии могат да оценят съответния преподавател и се пести времето, което губите докато четете лекцията за втори път с цел запис.
Ако имате инсталирам Flash player можете да хвърлите едно око и на софтуерната система, която използва моя университет. http://ttt.in.tum.de/recordings/Compilerbau_2008_05_14/Compilerbau_2008_05_14.swf
Както виждате се постига високо качество на записа при едва 20МБ размер на файла за 90 минути лекция. Всичко се качва в Интернет още същия ден.