Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 31 юли 2008 г.

Защо да се къпем, след като при това ще да се и измокрим от водата?!

При тазсутрешната ми разходка из блоговете ми направиха впечатление две публикации: на Иван Бедров, наречена Предсрочни избори = правителство на Първанов, и на Ивайло Калфин, наречена Истерията с европейските фондове. И двете заслужават вниманието ни не за друго, а защото предлагат спорни тези, а пък като се спори, може да се напредне в търсенето на изход от сложилата се ситуация. Няма как, включих се в спора, а тук искам също да представя позицията си.

Иван Бедров разсъждава върху конституционния казус, свързан с това какво предписва Конституцията в случай, че това правителство подаде оставка - било под "уличен натиск", какъвто за момента не се забелязва, било по своя воля. И в резултат журналистът стига до следното горчиво заключение:

Затова предсрочни парламентарни избори няма да има. Защото нито Станишев, нито голямата част от опозицията искат да дадат властта на Първанов. Пък било и само за 2 месеца. Най-силни мераци за служебно правителство демонстрира ГЕРБ. А дали не искат да дадат властта на Първанов? Въпросът не е еднозначен. От една страна, добре е да има смяна. От друга страна, тази смяна минава през правителство на Г.П. Аз не знам кое е за предпочитане.

Ето по една такава спорна по моя преценка теза ми се наложи да реагирам. В свой коментар написах следното:

На мен пък ми се струва, че след като това правителство има за свой кръстник Гоце Първанов, то по начало и така или иначе си е правителство на Гоце Първанов: не бива да се вярва на недотам умните му опити да се разграничи от него. Така че едва ли има резон в това да се страхуваме от обстоятелството, че определянето на предсрочни избори означава правителство на Гоце Първанов: то и сега си имаме правителство на Гоце Първанов, те заедно са превъзходен екип, нищо че за баламосване на публиката демонстрират някакви "противоречия". Разликата обаче е, че служебното правителство е правителство, което и формално даже е на президента, а също, че служебното има власт само за два месеца. А не една година, както е със сегашното правителство: настроението за чакане - нека да си изтече мандата му за да не би не дай си Боже да имаме правителство на Гоце Първанов! - е крайно опасно. Защото ситуацията в страната изисква екстрени мерки за недопускане на предстоящия срив!

И още нещо, което е важно: да не се искат предсрочни избори само на основанието, че - както ни внушават продажните олигархични медии - след тях на власт неминуемо щял да дойде на власт бат ви Бойко, е крайно съмнителен аргумент. Първо, демокрацията изисква въпреки всичко народът да се произнесе, и макар и крайно манипулиран, народът има последната дума. Второ, политологично-социологическите врачки, дето вещаят неминуема победа на бат ви Бойка, го правят това, знайно е, срещу щедро заплащане, така че не бива да се вярва безусловно на гаданията им. Нима някой от вас вярва на "прогнозите" на Бареков, дето всяка сутрин ни убеждава, че батко му щял да вземе властта? Хайде да бъдем малко по-сериозни и да мислим по-трезво.

Каквото и да стане на едни предсрочни избори - а ще стане това, което мнозинството от хората реши - то ще бъде движение напред в сравнение със сегашното мъртвило. Ще се пренареди политическия пасианс. Най-вероятно Доган ще бъде елиминиран: това е голям напредък. Защото не вярвам някой да иска да се самоубие политически като БСП и като "царо", които ще платят жестока цена заради съюза си с това проклятие за България; даже и бат ви Бойко не е чак толкова глупав. И т.н., има и много други ползи от едни предсрочни избори. А и самото бутане на правителство на мафията, каквото е сегашното, трябва да имаме достойнството да признаем, ще бъде голямо постижение за демокрацията ни и за нацията.

Така че съмнението необходими ли са ни в този момент предсрочни избори мога да го сравня с колебанията на някой оригинал, който не иска да се къпе само на основанието, че ще се... измокри от водата!

Това написах там, в блога на И.Бедров, публикувам го и тук за улеснение на читателите на блога. А своя анализ на написаното от Ивайло Калфин ще публикувам отделно.

1 коментар:

Анонимен каза...

Podkrepam tezata vi.Akoe nujno shte hodim na izbori dokato vkarame v parlamenta proevropeiski nastroeni politizhi .