Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 22 октомври 2008 г.

Подкрепихте ли петицията на Българското общество за индивидуална свобода?

Аз го направих вече, защото открих съвсем разумни аргументи и искания в нея. И вие можете да направите същото ако посетите ето това място, където можете да прочетете самата петиция, а пък ТУК можете да я и подпишете. Петицията на Българското общество за индивидуална свобода касае настъпилата вече глобална финансова криза, като предлага мерки, които нашата държава трябва непременно да предприеме, за да се смекчат или дори избегнат нейните поражения у нас. Ето тук един откъс от текста на петицията (писмото), който ще ви ориентира за какво по-точно става дума:

Глобалната финансова криза от последните месеци бе използвана като аргумент от множество икономисти, политици и анализатори в България, за да бъде убедена обществеността, че капитализмът е нестабилна система, осъдена периодично да преживява такива и дори още по-сериозни кризи. Лансира се възгледът, че държавата трябва да играе по-голяма роля в икономиката; че трябва да се намесва, за да компенсира нестабилността, породена от „стихийния характер на пазара”; че трябва да служи като балансьор и генератор на сигурност, възпирайки и противодействайки на пазарните механизми.

Тези схващания са силен катализатор за бързата експанзия на държавата и особено на централните държавни органи - не само в банковия сектор и икономиката, но и във всички сфери на живота. Те възраждат познатите идеи за централно планиране, които рано или късно логически водят до тотално ограничаване на човешкия избор и всеобхватна обществена (не само икономическа!) криза, т.е. до социализъм.

На тази добре позната на българите заплаха за свободното общество ние противопоставяме идеите за свободния избор, за предприемчивостта, за неограничаваната стопанска инициатива и конкуренция. Противопоставяме капитализма.

Ние твърдим, че глобалният финансов проблем беше предизвикан от правителството и централните банки на САЩ и Еврозоната, както и на Англия, Австралия, Русия, които от 2001 г. насам поддържат непазарно ниски равнища на основните лихви, подпомагат чрез държавни гаранции и регулации избрани сектори от икономиката, поддържат бюджетни дефицити и по този начин изкривяват пазарните сигнали и принуждават банките да предоставят жилищни кредити на неплатежоспособни купувачи.

Ние сме обезпокоени, че правителствата по света, в това число българското, се опитват да решат проблема по същия начин, по който бе предизвикан – чрез намеса на държавата. Единственият резултат от опита за спасяване на зле управлявани банки ще е увеличаване на данъците и ръст на инфлацията.

Ние оценяваме отпускането на държавни субсидии и всякакъв род интервенции от страна на българското правителство като решение, което противоречи на пазарната логика и показва неразбиране на причините и механизма на кризата. Такива „решения” задълбочават проблема и затвърждават ролята на правителството като основен източник на икономическа нестабилност.

Аз лично оценявам тия аргументи като разумни и смислени. По тази причина подкрепих исканията, който се съдържат в нея по-надолу. Който от вас желае да подкрепи една наистина рационална програма за икономически разцвет у нас, може да стори същото като мен ето ТУК.


Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

6 коментара:

Анонимен каза...

И все пак цялата вина за кризата не е в правителствата на Сащ и изброените държави.Те по-скоро оставиха алчните агенти на Уолстрийт да правят, каквото си искат. От политическа гледна точка си прав, че не е добре, когато правителствата се намесват в икономиката, но това е много далече от комунизъм и се е случвало и преди в USA през Голямата депресия през 30те. Българското правителство засега обещава да гарантира депозитите до 50000 евро, в което няма нищо лошо.

Анонимен каза...

Ограниченото мислене е от двете страни - Запада все мисли, че Изтока/Социализма/Какво ли не го заплащва, а комплексарите в нашия регион - че някой ги ограничава.
За продремалите: за кризата в Англия се говореше от 2000 г., когато бе отчетено, че САЩ губят по 70 млн. дол. на ден. Английската икономика е тясно свързана с американската и затова хората бяха много угрижени. Американците се опитаха да 'дръпнат' с помощта на войни, но все пак стигнаха до тук. Боя се, че това съвсем не е краят ... Техните войни бяха "държавни мерки за спасение", а не нещо друго.
А целият хаос настъпи поради погрешно разбраните свободи. Нещо като у нас ...

Анонимен каза...

СХБСРЕх

Анонимен каза...

Радвам се, че има хора, които не свързват намесата на държавата със социализъм и обратно.Нима всички държави, които предприемат мерки за регулиране на пазара са минали през социалистическо управление или както някои "начетени" хора смятат - комунистическо!? Но няма да задълбавам в тази тема. Има доста факти, които доказват, че оставен пазара без контрол, рано или късно води до подобни кризи. Глупаво е да се смята, че без никаква намеса проблемът сам ще се разреши. Що се отнася до индивидуалната свобода - трябва да се стараем тя да бъде насочена към изтръгване от опеката на САЩ колкото е възможно повече, защото именно техните болни амбиции са в основата на днешната криза.

Ангел Грънчаров каза...

Ние сме обезпокоени, че правителствата по света, в това число българското, се опитват да решат проблема по същия начин, по който бе предизвикан – чрез намеса на държавата. Единственият резултат от опита за спасяване на зле управлявани банки ще е увеличаване на данъците и ръст на инфлацията.

Мисля, че е казано пределно ясно. Когато "държавата", т.е. ние всички, поемем и финансово обезпечим провалите на някакви зле представящи се на свободния пазар играчи, то това е безкрайно вредно както за икономическото, така и, бих казал, за нравственото състояние на нацията. По същия начин преди Костов у нас държавата поддържаше т.н. губещи предприятия, които тежаха като воденичен камък на бюджета, т.е. на всички нас. И които поддържаха цялата нация в бедност, а пък същевременно направиха комунистическата номенкратурчици милионери. Мисля, че не е нужно да се говори кому ще са изгодни държавните гаранции и сега като средство за излизане или за предпазване от кризата.

Аз съм на мнение, че всеки агент на пазар сам трябва да поеме мсички рискове, и да не чака, когато се е издънил, всички ние, от състрадание, да го поемем на ръце и да го носим сякаш е дете. Ето защо за мен комунизмо-социализмът (левичарството) е в корена си вредно и деморализиращо обществено явление.

Естествено е, че антиамериканизмът е кръвен близнак на комуно-социализма и левичарството...

Анонимен каза...

Кризата в САЩ беше предизвестена още преди няколко години, а и чисто логически тя е неизбежна поради самата философия на финансовата система. САЩ са най-големият длъжник в света - идеята за предитирането е анти финансова по своята природа и макар да води до краткосрочни положителни ръстове, то в дългосрочен план води до ерозия на принципите движещи реалните парични потоци.