Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Една лекция на Джаред Даймънд на тема: Защо обществата рухват?



(Забележка: Открито във виртуалната джунгла благодарение на Б.Юруков. Публикувам го и тук за да се чуе от повече хора. Ако някой иска да прочете нещо от него, може да си купи книгата му "Пушки, вируси и стомана", изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г.)

Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

4 коментара:

Анонимен каза...

Джаред Даймънд е изключително интересна личност, невероятно разностранен учен, полиглот и т.н., виж за него също така:

http://www.edge.org/3rd_culture/bios/diamond.html

Не знаех, че има български превод на книгата му "Пушки, вируси и стомана", веднага отивам да си я купя. Благодаря за (без)ценната информация!

Анонимен каза...

Освен това в youtube има филм на National Geographic за Guns, Germs and Steel нa Jarod Diаmоnd в 18 части от по около 10ина минути всяка, отделете това време, много препоръчителен!

http://www.youtube.com/watch?v=bgnmT-Y_rGQ

Ангел Грънчаров каза...

Благодаря за информацията, сложих тия клипчета в СВОБОДНАТА ВИРТУАЛНА АКАДЕМИЯ та да се видят от повече хора: http://humaig.blogspot.com/2008/10/guns-germs-and-steel.html

Анонимен каза...

Чудесно, дано повече хора ги погледнат. Трябва известно търпение, за да се мине през 18-те клипчета, но си струва.

Аз винаги съм се интересувал силно от въпроси от рода защо например европейците завладяват Америка, а не обратно и под. Даймънд дава много убедителни отговори, опирайки се главно на географията. Въобще географията често играе ключова роля за историята, вкл. за националния характер на даден народ, тъй като сте специалист в тази област, погледнете, ако не сте го направили вече, книгите на Петър Мутафчиев, който постоянно изтъква географския фактор в историята на Б-я. Има и една хубава негова студия на тази тема в стар брой на списание "Философски преглед" от 30те години, ако не се лъжа, ценни мисли и в "Книга за българите" и др.

Да не забвавяме, че има и цяла наука като геополитиката, която се основава на географията. Руснаците са побъркани на тази тема, "евразиецът" Александър Дугин май съветва и Кремъл, но работата е там, че геополитическите конструкции често нямат много общо с практиката. Според някой такива умопостроения Русия и Германия би трябвало да са най-големите съюзници, а те почти винаги са били врагове и са воювали. Иначе всички тези различни видове "кратии" - "таласократии", телурократии, "оси", "континенталисти", "атлантисти", "евразии", и пр. звучат много научно, тежко и внушително. Само дето не бива да се вземат прекалено насериозно.