Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 29 октомври 2008 г.

Ще можем ли да отвоюваме обратно своята непрокопсала млада демокрация?

В блога на Даниел тази сутрин попаднах на интересен анализ, който ви препоръчвам да прочетете непременно. Заглавието е "Рестартиране на политиката". Понеже анализът му ми се видя интригуващ и задълбочен - нещо рядко в нашата блогосфера - се впечатлих силно и уж рекох да напиша кратка реплика, а то стана ето това:

Много смислени и рационални констатации, приветствам и поздравявам автора! Текстът провокира към размисъл и нищо чудно в близките дни, ако намеря време, в отговор да напиша нещо по същата тема в своя блог. А днес ще напиша кратко представяне на блога на Даниел и ще препоръчам на моите читатели да прочетат статията му.

Имам и забележка. Тя е принципна. "Нов модел" на политическа система като израз ми се вижда някак си недокрай премислен. Има два модела според мен на демокрация (примерно): работеща и неработеща. Неработещата "демокрация" според мен не е демокрация. Ние в последните години имаме само външна, формална, демокрация, изпразнена от съдържание, нефункционираща, което доведе дотам, че нихилизмът към политическото в най-широки слоеве стана доминиращо настроение. Това мнозинство е на път да приеме, забележете, самата демокрация като "лоша" и "вредна", и тия настроения се насърчават всячески от ченгесаро-олигархичните медии. Докато ние просто имаме една нефункционираща, неработеща, изпразнена от съдържание, една куха форма на "демокрация". Всъщност нашето не е демокрация, а е олигархия, власт на едно малцинство, при което мнозинството и дори цялата общност са жестоко манипулирани от държаните под похлупак слугински медии.

Гоце и Симеон са най-заслужилите дейци, довели на бял свят този олигархичен "модел". Те затова и са така ценени от нашата олигархия. Те с общи усилия изпразниха демокрацията ни от съдържание. По моя преценка това стана по поръчка от Кремъл, с който и двамата имат стари сметки за уреждане. Страната ни за тия години усилено се путинизира. Парадоксът е, че бяхме приети и в Европейския съюз, което е същински български абсурд. Европа осъзна какво точно се е случило и започна да реагира остро с финансови санкции. По моя преценка те са някакъв знак, който трябва верно да разчетем: те имат за цел да подтикнат нас, избирателите, към това да реагираме, да се възмутим и да действаме за промяна на неподобаващия за модерна европейска страна и недемократичен олигархичен "модел". Призовават ни от Европа да си отвоюваме обратно своята непрокопсала българска демокрация.

В този смисъл лъжецът Гоце просто няма как да даде смислени предложения за "реформиране на политическия модел". Казвам това, щото останах с впечатление, че авторът е на път да признае такава заслуга на героя от Сирищник. Той е момче за поръчки на олигархията ни, слугува им най-старателно, черпи и облаги от това. Остана точно той да дава "умни" съвети за "подобряване функционирането на демокрацията ни"! Да чакаш такова нещо точно от него е все едно да чакаш от умрял писмо.

Та мисълта ми е: няма много "демократични модели", между които можем да избираме, а има просто демократичен и недемократични модели. Затова трябва да направим така че младата ни демокрация да си възвърне силите. Понеже тя беше жестоко обезкървена от олигигархичния възход през последните години. Намираме се като народ в най-тежка и сложна ситуация, която, безспорно, има и ценностни, и лидерски, и организационни, и психологически, и какви ли не още измерения.

Аз за разлика от автора не смятам, че десните партии не са алтернатива на установилото се статукво. Те по дефиниция са такава алтурнатива, призвани са да бъдат, и ще бъдат. Аз съм привърженик на двуполюсния модел, който е признак на функционираща демокрация. "Многополюсността", която се установи у нас, е признак за размиване на отговорностите, което е прекрасна атмосфера за злоупотребите на олигархията ни. Тази ми и забележката към автора. Макар че споделям преценката му, че вътрешните отношения в десните партии са далеч от дължимото и подобаващото състояние.

Наистина нещо трябва да се изобрети, та партиите, на които следва да заложим, за да се демократизира страната, сами да станат по-демократични. Т.е. в тях да се породи една ценностна изчистеност, за която апелира и Даниел. Факт е, че това не е така, и че вътре в десните партии цари ужасна недемократична атмосфера. Не може да се чака, че тия партии ще оздравят атмосферата и отношенията в страната и държавата ако сами не намерят сили първом себе си да демократизират и реформират, ако не стъпят на здрави ценностни и програмни основи. Ето защо ситуацията, споделям това, е много тежка. На моменти мислещият човек се отчайва и не вижда светлинка в тунела.

Моето успокоение е, че на първо място трябва - и можем! - да се съпротивляваме да не възникне у нас авторитаризъм, подобен на путиновския. Цяло щастие е, че Гоце и Симеон са толкова сиви, некадърни и безлични. Иначе олигархичният възход вече да се беше циментирал, както това стана в Русия.

Имам обаче опасението, че задачата да установи ткава здрава олигархично-авторитарна система е възложена на бат ви Бойко Борисов. За щастие и той се дъни постоянно и няма тия качества. Което е спасително за демокрацията ни обстоятелство. Ако и гражданското ни общество е по-активно, ако управниците, сегашни и бъдещи, усещат все по-нарастваща съпротива срещу безобразията си, има шанс да си върнем блясъка на нашата нова демокрация.

Казвам така, защото въпреки всичко ние в тия близо 20 години имахме такива моменти на бляскава, автентична демократична атмосфера, примерно когато трябваше да изритаме комунистите след провала им при Жан Виденов. Тогава показахме привързаност към демокрацията, и то в мнозинството си. Въпреки извращенията при Костов периодът на неговото управление сложи здрави основи на бъдещия ни просперитет и направи възможно влизането ни в НАТО и ЕС. Затова вероятно така мразят Костов комуно-ченгесаро-олигарсите, на който той временно обърка сметките, ала след това те успяха да вземат реванш именно благодарение на мадридското нищожество.

Е, аз обещах по-късно да пиша, но ето че се "разфилософствах" и комай казах главното. Моля за извинение че стана дългичко. Лек ден на всички!


Вижте и чуйте и най-новото в моя видеоблог HUMANUS. Технологичният прогрес трябва да се насърчава!

17 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Нещо интересно по същата (или сродна) тема: http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=1248266

Анонимен каза...

Не съм докрай наясно дали Москва не установява авторитарен режим по руски образец в Б-я, защото НЕ МОЖЕ или защото НЕ ИСКА. Възможно е това наистина да е невъзможно поради личностни „дефицити” на „лидери” като Гоце и Семенушка-дурак, които не стават за тая работа И/ИЛИ поради специфичните български условия, вкл. членството на Б-я в ЕС и НАТО и българската политическа традиция, която наистина познава авторитарни режими, но все пак е несравнима с руската традиция на самодържавието. Също така е мислимо обаче това въобще да не е целта на Русия, защото анархията и нестабилността в Б-я са може би много по-удобни за прокарването на руските мафиотски интереси, отколкото ако в София се установи някакъв по-твърд, па макар и промосковски режим. Освен това трябва да се имат предвид и външнполитическите последици от един отявлено промосковски режим в Б-я: една такава руска връзка би била прекалено очевидна за всички, вкл. за Запада и поради това в някакъв смисъл безполезна за Москва, както беше напр. със Сърбия на Милошевич или Словакия на Мечиар. Там никой не си правеше илюзии кой стои зад тези минидиктаторчета.

Между другото на левите коментатори и избиратели, които все реват за и страстно желаят „силната ръка”,която „да ги оправи” бих припомнил, че според тяхното собствено определение в Б-я вече имаше вече един такъв авторитарен ръководител, и това не е някой друг, а омразният им Командир Иван Йорданов Костов. Интересно защо не си го искат, след като е бил толкова голям диктатор, а те са такива фенове на диктатурата.

Анонимен каза...

Ангеле,нещо май спряха поста на И.Инджов-"Сапунените интервюта подхлъзнаха Доган" вече час
не мога да го отворя а всичко останало се чете

Анонимен каза...

Да,и аз не мога да прочета последната статия на Иво Инджев вече 2 часа.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,чета статиите Ви с интерес и много харесвам блого Ви.Снощи случайно поподнах на шоуто на Слави,на когото не съм фен,но там имаше много интересно интервю със сина на Симеон Радев.Не подозирах,че е жив,както и голяма част от обществото,вероятно.Но как така "историкът Гоце"е пропуснал този важен факт?Докато Гоце раздава ордени,този потомък на велик българин живее с 90 лв пенсия.Потресаващо...

Ангел Грънчаров каза...

Аз също не мога да прочета последната статия на Иво Инджев. Не зная на какво се дължи. А Слави не го гледам, ето че съм изпуснал сина на Симеон Радев. Бъдете сигурен, Гоце няма да помогне на сина на големия българин, защото този голям българин Симеон Радев не е бил промосковски ориентиран...

Ангел Грънчаров каза...

А пък относно разсъжденията на човека по-горе, че на Москва не би бил толкова изгоден един открит авторитарен промосковски режим у нас, напълно съм съгласен с аргументите му. Хаосът е много по-изгоден за Москва, но аз лично не вярвам в Москва да са чак толква умни като знаем какво направиха с една Грузия. Московските умници не се затрудняват много с мислене, понеже разчитат и винаги са разчитали най-вече на грубата сила. Ето сега колко са щастливи кремълците като са турили все свои хора на възловите постове на властта у нас - и открито ни наричат "руски троянски кон" - това показва колко им е акъла...

Анонимен каза...

Костов да бъде подведен под отговорност като всеки човек когато е допринесъл за щета. Как така един обикновен магазинер, домакин или друг служител ще носи наказателна отговорност за причинена вреда, а този ликвидатор унищожил цяла държава ще се измаква сух от подкупите.

Ясно е за какво става дума - да бъде принуден да възстанови щетите и да бъде натикан в затвора. Тогава да видим дали другите, с голите гъзове, задрапали да стават политикани ще смеят да крадат.

Анонимен каза...

Костов одавна изгуби доверието на огромна част от гласувалите за него. Когато го избрахме плаках от радост, но след това бе голямото разочарование. Спомнете си колко страх имаше когато бе на власт. Как тормозеха и биеха пенсионери, как крадяха от залъка на невръстни деца.
Скрий се Костов и не се показвай! Нямаш ли срама бе говедо?

Анонимен каза...

Явно десеебарите и реститутките са раззвъняли телефоните - "аман, заман, плюят командира - на крак да му излижеме храчките от мутрата". И като се започна едно лизане... не ти е работа. Абе реститутковци, ще му изтъркате задника на мангала Костов от лизане. То бива партийна преданост, ама чак толкоз лизане...

Анонимен каза...

Ами, кой продаде БГА Балкан за жълти стотинки, бре Иване. А и защо сега всички ние трябва и да връщаме на Гад Зееви още пари- нали уж си "най-успешния"премиер? Ами нещо за твоя приятел по крадене Муравейчо, ами Булбанк дето я хариза на Италия заради дъщеря ти? Всичко се помни, Иване. Нищо не е забравено, ако разчиташ на това.

Анонимен каза...

Къде е тръгнал този Костов, бе!?! Какъв парламент, те ще го гледат за винаги през крив макарон. Най-голям хитрак излезе МУРАВЕЙ - напълни си гушата, що нещо примъкна и сега? Няма го, не се показва, покри се, защото ще разлае кучетата. А мангала пак се пъне да го смятат за КОМАНДИР! Глупак, отнесе половин България и мисли българите за тъпунгери, които нищо не разбират и той пак да комадери. И катуна около него, същия сорт.

Ангел Грънчаров каза...

"Спомнете си колко страх имаше когато бе на власт. Как тормозеха и биеха пенсионери, как крадяха от залъка на невръстни деца."

Тоя измъдри най-сетне нещо ново! Имало страх, аз не знаех това, явно някои ги и било доста страх. Защо ли ги и било страх толкова? Тогава мутрите станаха по-ниски от тревата. И Доган беше изтикан от властта и трупаше безмълвно злоба из сараите си. И М.Чьорний трепереше от Костов. Вижда се, цялата комунистическа паплач и целия ченгесариет ги било доста страх, и затова направиха всичко, за да домъкнат мадридското нищожество, та да я спаси от втори мандат на Костов.

А туй за "отнемание хляба на невръстните дечица" и за "битите пенсионери" е силно смехотворно и затова няма да му отделяме внимание щото сме заети да се смеем!

Анонимен каза...

Съгласен съм с констатацията за тъпотията на руските политически "елити", това го показаха напоследък и събитията в Грузия. Така че да не надценяваме възможностите им да влияят върху българската политика (но, разбира се, и да не ги подценяваме). Дебилът - Чижов ли се казваше? - би трябвало незабавно да бъде отзован и наказан от Кремъл заради тъпите си изказвания за Б-я и Троянския кон.

димитър рибарски каза...

Умората след тежък ден не ми пречи с нетърпение да проверя дали има нещо ново от теб/позволявам си понеже те чувствувам достатъчно близък/.Споделям почти всичко казано и написано на тези страници ,но това често
споменаване на Сирищник вече ме дразни.Детството ми е свързано с това село в което може и да сме гонили топката с този хубостник .
Смятам че на него му пречи не селската връзка ,а московската или по-точно коминтерновската ,защото хората там нямат вина за това недоразумение на българския политически живот.

Ангел Грънчаров каза...

Какво да правя, Гоце така или иначе си е от Сирищник, разбира се, не селският му произход или пък съселяните му са виновни за туй политическо недоразумение, а московският му корен, който го подхранва. Напълно споделям тази оценка! Ив.Младенов нарича Гоце "Цвика от Сирищник", аз по тази логика бих искал да кажа, щом той е цвика, значи съселяните му са... сиренето! Сиренето е ценно, не цвика... :-)

Анонимен каза...

здравейте,

приемам бележките. само две уточнения. първо, аз съм много далече от идеята да признавам предложенията на Първанов за промяна на политическия модел за релен опит да се отстрани олигархията. точно обратното - един от най-големите грехове на Първанов е това, че той, на практика, размива и разводнява смисления разговор за промяна на правилата. целта му е, естествено, да не се получи нищо и за съжаление, той успява.
аз също съм привърженик на двуполюсния модел. но двуполюсният модел за съжаление не гарантира че дясната партия ще е демократична алтернатива. представете си, че в следващия парламент не влязат СДС и ДСБ. Тогава за дясно ще минава ГЕРБ и съвсем няма да е алтернатива на ДПС и БСП.
идеята на статията беше, че в момента няма перспективна алтернатива. за съжаление на фона на няколкото процента на СДС и ДСБ и най-вече на немощта им да изрязават каквото и да било напоследък, не можем да ги видим като партии, които в бъдеще могат да участват силно в управлението.

Даниел