Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 15 март 2009 г.

Горещ спор не с кой да е, ами със самия... адвокат на Дявола, сиреч на т.н. "свети синод" на БПЦ!

Напоследък юристът Борислав Цеков е особено активен във воденето на една абсурдна битка не с какво да е, ами с решение на Европейския съд (!) относно скандалния казус за намеса на държавата в делата на БПЦ по времето на правителството на Симеон Втори, когато, както всички с очите си видяхме, полицията изведе свещеници от храмовете едва ли не дърпайки ги за брадите!

Минаха години, правото възтържествува, Европейският съд отсъди недопустимостта и незаконността на стореното от българската държава тогава, но в сегашна европейска България самият президент отиде да се жалва на... руския Патриарх и на господаря си Путин срещу "несправедливото решение" на Европейския съд! Та и г-н Цеков скочи и от известно време на юруш атакува по всички линии решението на Европейския съд, а това само по себе си е една кауза пердута.

И ето, той в тази връзка попаднах на негова дълга статия (една от многото, които написа напоследък!), наречена СТРАСБУРГСКАТА ТЕМИДА ПОНЯКОГА СЪДИ С ШИРОКО ОТВОРЕНИ ОЧИ. Прочетох я, съветвам ви и вие, ако имате време за губене, да я прочетете, та да се поудивлявате до какви абсурдни увъртания може да се стигне за да се защищава една кауза, която предварително е бита даже и за неюристи като мен. Аз, впрочем, между другото съм дългогодишен преподавател по философия на правото, та не съм дилетант по тия проблеми. И в тази връзка рекох да репликирам нашия толкова активен юрист ето с тия безобидни общо взето думи, които написах като коментар там:

Абе каквото и да се усуква, резилът е пълен и БПЦ е в такава унизителна криза, в каквато никога не е била. Кашата забърка тъкмо Симеон, и то само защото тодорживковия партиарх лицемерно на няколко пъти му рече "Ваше Величество". Срам и резил! Да си му берат срама тия, дето са виновни за него! Европейският съд даде присъдата си и тя трябва да бъде изпълнена.

Г-н Цеков, към Вас лично един въпрос: Вие лично знаете ли, че сега действащият закон за вероизповеданията е просто преписан от... руския такъв закон? Ето и доказателството. Интересно ми е какво ще речете по повод на този унизителен акт...

Оказа се, че г-н Цеков е счел за нужно да ми отговори, отговорил ми е в неговия си стил, но дава интересни подробности относно това как е станал визираният скандал, свеждащ се до това, че наистина български закон е преписан директно от руски такъв! Прочетете ги тия неща там, тук да не стане прекалено дълго.

Наложи ми се обаче да му отвърна по-обстойно, понеже зачекнатият с него въпрос е много важен. Затова написах там следния коментар:

Г-н Цеков, благодаря Ви за изчерпателния отговор. Нека всеки сам да съди за себе си. Лично за мен е унизително, че български закони съдържат в себе си преки заемки от руски закони, което накърнява суверенитета ни като държава и е крайно обидно. Вземете в един момент препишете цялата руската конституция и дайте директно да станем республика на Североизточната деспотична империя, щом са Ви толкова мили - и щом сте ни подкарали по този път...

Явно ченгетата на Доган неслучайно са Ви подвели, като са предложили текст, взет директно от руския закон. В Русия, г-н Цеков, законите съществуват - и винаги са съществували - само и единствено на хартия, руското законодателство просто е формално, книжно и съвсем недействително. Там, знайно е, действа единствено волята на самодържеца, т.е. на КГБ и неговия лидер Путин. Това е.

Да подражаваме точно на тия и да преписваме точно от техните закони е резил, носещ в себе си предълбок символичен смисъл: вашето, симеоновото, пък и това, сегашното управление, в което НДСВ е съуправляваща партия, направи всичко за да угажда на Русия, превърна България в неин троянски кон и прецака по ужасен начин европейското ни членство. Надявам си давате сметка какво значи това, понеже сте юрист: това са действия, които в своята съвкупност се наричат национално предателство! И под този мотив, на тези основания Вашият лидер Симеон, куриозният ни премиер Дмитрич, а също и техните наставници Гоце Първанов и Ахмед-Сава Доганович, примерни служители на КГБ, един ден, помнете ми думата, ще отговарят пред закона и пред съда...

А що се отнася до Вашата фанатична подкрепа на тодорживковия партиарх (наричам го така, "партиарх", иде от "партия", а не патриарх, по съвсем ясни причини; този човек, слуга на Дявола, на БКП и ДС, е срам за БПЦ, православието и християнството даже!) се чудя само на това: как умен и общо взето умерен човек като Вас се е поддал да се захване със защитата на такава предварително бита карта, т.е. на една кауза пердута?! Аз лично добре помня как този тотално дискредитиран в морално отношение партиарх преди години мило ни ръкомахаше, стоейки заедно с Тодор Живков на мавзолея на сталиниста Г.Димитров - и затова този Максим, ако имаше поне капчица съвест (не говоря за християнско чувство, понеже такова изобщо не е предвидено за полковници от ДС като него!) отдавна да се беше оттеглил от поста си за да не позори повече БПЦ!

Но, слава Богу, Европейският съд доказа кой какво е натворил, отсъди и осъди вашето правителство и българската държава за нарушаване на най-фундаментални принципи на правото, т.е. за осъществяването на крещящ полицейски произвол, и то в 21 век! Вашето правителство и прокуратурата направиха нещо, което и турците в средновековието комай не са правили: с полицейска сила изгонихте свещеници от храмовете!!! Това не само е държавен произвол, то е и кощунство, то е светотатство!!! Но явно не можете да го оцените като такова: изглежда и за Вас, както и за ченгетата от ДС, зовящи се "владици" и "патриарх", Бог изобщо не влиза в сметките. Като гледам действията Ви, наставлявани директно от атеиста Гоце Първанов, който даже ходи да се оплаче на руския партиарх и на господаря си Путин от Европейския съд (!!!!), имам впечатлението, че едва ли изобщо имате понятие за това какво Бог?! А че пълни безбожници ръководят БПЦ още от тодорживково време е факт, за който са съгласни всички нормални българи; видяхме, че и Европа осъзна какво става и вече мисли като нас...

И се чудя как е възможно все още, при действаща присъда на Европейски съд, и при положение че сте юрист, да призовавате за незачитане на негово решение, което само по себе си е пълен скандал! Което и показва, че правото изобщо не е на Ваша страна, че каузата Ви в защита на Максим е по начало бита, че с Вашата юруш-активност най-съзнателно пречите на реформирането на БПЦ, за което един ден и Бог ще Ви съди: щото тая брадата ченгесарска клика, която Вие мило наричате "Свети Синод на БПЦ", и която не се спира пред нищо свято, е пълен срам за България, за православието и за християнството изобщо...

А г-н Беров, докторант по право в Германия, който имам честта да познавам лично, е един млад, перфектен и на най-високо европейско ниво юрист, така че нападките Ви срещу неговата личност говорят повече срещу Вас самия, нежели срещу него...

ТЪРСЕТЕ по книжарниците новата ми книга, която ще изглежда така:

ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА [още >>>]

9 коментара:

Анонимен каза...

http://news.ibox.bg/news/id_2078453762

Коалиция за България (БКП) подкрепи Максим

... Съдът даде три месеца на държавата и на алтернативния синод на Инокентий да вземат решение за собствеността на над 100 имота, които включват църкви и манастири.
По конфликта между двата синода са натрупани 70 дела, а жалбоподателите са над 800. За подкрепа патриарх Максим потърси и помощта на президента Георги Първанов....

Та, адвокатът на дявола, както е наречен в заглавието на постинга може да си прави сметка как ще обере политическия пешкир след лавината от делата...

Вместо да се извини, че законът, който е писал е напълно нескопосан...

Резил

Анонимен каза...

Вие сте едно нищо, за да съдите патриарха. Господ може да го съди. А разколниците, които късат живо месо от църквата, също ще отговарят на оня свят.

Ангел Грънчаров каза...

"Патриархът" е ДС, сиреч този, който съди ДС, е едно нищо! :-) Значи ли това, че ДС вече прави стъпки да привлече на своя страна самия... Господ? Ей, непоправими сте: нали довчера ДС бяхте все атеисти?! Нали се гордеехте, че имате за патриарх един безбожник?!

Анонимен каза...

Грънчаров,
Направо си готов за началник на Дирекцията по вероизповеданията при следващото управление. Или най-малко депут. Как смело и аргументиранио громиш врага! Като им кажеш, че са от ДС как се изпокриват като църковни мишки.

Ангел Грънчаров каза...

Не е вярно, не се изпокриват, тук са си, ама мълчат, щото ги е страх да не се дегизират повече. И по тази причина почват да се правят на "антикомунисти" :-) Или почват като теб най-усърдно да вещаят бъднините ми...

Анонимен каза...

Грънчаров, много съм млад да съм от ДС. Не е работа на светски лица да съдят делата на Църквата. Когато Господ прибере Максим, тогава ще има нов патриарх. Прекратете да агитирате за неща, които не са в компетенцията на светски лица, включително на ЕС. Хората, които цепят църквата, каквито и да са причините им, са хора на мрака.

Анонимен каза...

Грънчаров, не се прави на дръж ми шапката. Всеки знае, че за теб има само един Бог, Вожд и Учител и, че ти си неговият пророк.

Алелуя! Алелуя! Алелуя!

Анонимен каза...

Хора, които вместо на църквата са уши на държавна сигурност с чин полковник, не са ли нищожества,
а, другарю ЦЕКОВ ??????
А вий като им слугувате така всеотдайно, какво сте ??
И като сте се запътили към кабинета на Първанов, не се ли страхувате да останете безработен след по-малко от година ????

Анонимен каза...

Хм, да, както можеше да се предполага, Б. Цеков е премахнал коментарите, които се намираха на:

http://bgpolitics.ning.com/profiles/blog/show?id=2367308%3ABlogPost%3A4241&page=1#comment-2367308_Comment_4323

Но пък благодарение на RSS Feed Reader, нещата са запазени (техните heads), останалото е копирано и скоро ще види бял свят, където му е мястото, за да може да бъде официално "публично оповестено", както твърди законотворецът, че е било.

Впрочем, в официалната стенограма от пленарните заседания по приемането на Закона за вероизповеданията няма и думичка относно произхода на този текст, но това няма значение за Б. Цеков. Важното е, че той е бил осведомен...

Жалко, че както досега е видно, г-н Грънчаров е изключен от социалната мрежа Homo politicus. Както и да се търси в нея, такъв член вече не съществува там. Показателен факт за правозащитник и отношението му към свободата на словото и библейските канони: “И ще познаете истината и истината ще ви направи свободни” (Йоан 8:32)

Това, което обаче г-н Грънчаров всъщност е задал като въпрос на напълно непредубеден гражданин относно преамбюлната дискусия е най-важната част от цялата история, не само на Закона за вероизповеданията, а на съвременното законодателство в България въобще. По този начин се даде емпирично доказателство за "пазарлъците", които сключват някои депутати - пример: Б. Цеков иска чл. 10 от Закона за вероизповеданията, Л. Местан поставя условието - руски преамбюл... в него. Интересите са намерили пресечна точка..., как се чувства адресатът на закона, няма значение.

Някои наричат това явление лобиране, а други си спомнят, кой е инициатора за Закона за лобирането? Омбудсманската институция? Достатачъно е да се цъкне в гугъл с понятията цеков и лобиране...

Въпрос: Кои държави имат сходни закони, от които да "почерпим" челен опит?

Та така, в най-общи линии, това е състоянието не само на Закона за вероизповеданията, а на цялото законодателство от прехода до сега. Просто, най-ясно се вижда в този закон, защото той е емблематичен. За това твърдение има прекалено много аргументи, три от тях са:

1. Това е законът, който показва отношението на държавата към религията и религиозните общности, т.е. отношението към духовността...
2. Този закон е знаков за правоотношенията държава и църква, защото никога досега църквата не е молила толкова настоятелно никого за оправяне на въпросите за собствеността и.
3. Това е символът на управлението на Симеон Борисов Сакскобургготски, защото това беше първият законопроект, внесен тогава "ударно и бригадирската". Засега от премиите се знае, че Г. Първанов е получил сумата от 20 000 $ от руска фондация за запазването на "Единството на православието". Това беше и условието, което трябваше НДСВ да изпълни, за продължи Димитровската програма за църквата, в изказването му по случай 1000- годишнината от Рилския манастир, строго базирана на ленинската "Програма относно религията", оповестена във в. "Новая жизнь", бр. 28 от 3.12.1905 г. и изпълнена на 100% в началото на 80-те години на миналия век. Към момента тази визия на мумията от Червения площад е преизпълнена на 150% в България. Затова са и повечето от проблемите на всички религиозни общности. Затова...


Екстрактът на информацията, която Б. Цеков беше написал, касаеща "заимстването" и "адаптацията" на преамбюлния текст на Закона за вероизповеданията (без обидите към "въпросния Берков"), както се изразява "Homo politicus":

"... И ето какво ще ви кажа за въпросния преамбюл. Когато се стигна до обсъждането на член 10 относно статута на БПЦ, от страна на ДПС и главното мюфтийство се отправи настойчиво искане, ислямът да бъде също вписан като вероизповедание, което се признава за юридическо лице ex lege. Естествено се противопоставих остро на тази идея, защото законовият статут на БПЦ има своето конституционно основание в текста, който определя източното православие за традиционно за България. А ислямът и всички останали не са такива! Тогава Лютви Местан, воден от намерението, да се намери съгласие и ДПС да оттеглят тези идеи, предложи въпросният преамбюл, който е заимствал от руския закон. Той каза и официално откъде го е заимствал със съответните адаптации.
След като анализирахме текста, видяхме, че в него няма нищо лошо. В него се изтъква уважение и към другите основни религии в страната и след като консултирахме и с главния равин и с другите основни вероизповедания го приехме. Така че това са били публично известни неща и някой днес […] да ги представя като "разкрития" е толкова комично, че говори просто за степента на неговата осведоменост. Но най-важното е […] какво точно има, и което да не сте съгласен във въпросния преамбюл. Посочете ми една идея, един ред, една дума. Силно се съмнявам, че ще посочите такива - защото в него се прокламират общочовешки и демократични идеи. Така, че хайде стига с простотиите на този или онзи..."