Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 14 март 2009 г.

Има ли нужда у нас от едно съвсем различно списание?

Днес заминавам в София, в печатницата на Л.Козарев (Издателство ИЗТОК-ЗАПАД), за да видя и за да получа новоиздадената си книга ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА. Раждането, появата на бял свят на една книга за автора е така вълнуващо, че може да се сравни с душевните тревоги на бащата, очакващ раждането на своето дете - а също и с чувството му, когато поеме в ръцете си своето новородено дете. При мен поне винаги е било така. И ето, тази сутрин се събудих толкова рано, за нищо друго не ми се мисли и пише, седя и мисля за книгата си - и за очертаващата се пред нея нерадостна съдба.

Аз вече писах за тия неща: И в българското книгоразпространение нещата са съвсем объркани и противни на всяка логика и на всеки смисъл. Продължавам да се терзая от мисълта, че моето "новородено" ще се окаже от днес в един крайно враждебен на духовното меркантилен свят, където несправедливо ще бъде изтикано "в десета глуха" - и дори веднага с раждането си погребано!!! Защото да не стигне до ръцете на бъдещите си читатели една книга означава точно това: осъдена е на гибел още с раждането си. Стават и такива неща у нас...

Разбира се, няма да се примиря и ще се боря. Та в тази връзка, ставайки тази сутрин, след недълъг размисъл в душата ми изплува следната идея, която отдавна витае там, но явно тази сутрин й е дошло времето да се роди. Ще споделя с теб, драги читателю, и ще ти бъда благодарен, ако ми кажеш как я възприемаш, как ти звучи. На мен в момента ми звучи съвсем премливо, но дали пък не съм "мръднал" нещо, знам ли?!

Идеята ми е следната: да започна да издавам списание. Философско-психологическо и гражданско (личностно), но да е написано на най-популярен език. Каквито са, впрочем, книгите ми, каквито са есетата ми, както пиша в този блог: на съвсем човешки и разбираем език. Искам списанието ми да намери път към човешката душа и всеки човек, особено по-младите, с неговата помощ да търсят духовните си опори. Списанието да е за човешкото съществуване във всичките му измерения. Да е интересно за всяка личност с жив, незаспал дух. Да помага за обогатяването на личността във всяко едно отношение.

Понеже, знайно е, истинското богатство на този свят (което именно "молци не го ядат"!) е в душата, в духа на човека. Човекът, ти самият си истинското богатство: ето това ще бъде водещата идея на списанието. Думата "богатство" има огромен смисъл: аз я разбирам като "помилван от Бога"! У нас обаче тази дума съвсем не се разбира правилно. Та ето, като отворих очи тази сутрин, ми проблясна една такава великолепна идея (впрочем, в интерес на истината, много пъти съм мислил за нещо подобно!), и аз вече нямах друг избор освен да стана и да пиша за нея.

Предимството на списанието е, че е по-евтино, и - особено! - че има една по-добра според мен разпространителска мрежа: т.е. може да достигне до всеки ъгъл на страната. Да стои по будките за вестници и списания е друго, може някой и да го забележи. Смятам, че пътят до читателя тук е по-кратък. Пък и има нужда от подобно издание в царстващата из страната ни простотия по медиите. Затова ако трябва земята ще обърна, но ще създам това списание, и то скоро.

Мисля си тази сутрин и си мечтая дори за името на списанието. Ако му туря името БОГАТСТВО (но думата разбирана в исконния й смисъл!) дали това няма да помогне за успеха му: щото много хора, подмамени от думата, току-виж започнат да си го купуват. В него, разбира се, ще се пише много за това как човек да стане богат, но в един истински смисъл (което включва и заможен, т.е. с пари). Богат във всеки един смисъл. Какво ще кажете, харесва ли ви това заглавие? Аз, впрочем, пишейки тук така, си го "заплювам" това име, запазвам си с тази публикация името, така че ако някой рече да ми го открадне, ще го съдя, като ще докажа, че аз пръв съм стигнал до тази идея. А дали пък вече у нас не е създадено списание с това име, т.е. думата вече е порядъчно опошлена?!

Има и други варианти. За малко една групичка беше запретнала ръкави да прави списание ИДЕАЛИСТ, ала проектът им не стана, иначе като едното нищо щяха да опошлят и тази дума. Аз обаче нея не я искам. Моята идея е по-цялостна, всеобхватна, не се вмества в това име. Трябва да мисля за друго, още по-добро име за списанието. ЛИЧНОСТ май не става, щото да продаваш списание за личността в страна, в която личността изобщо не се цени, е все едно да продаваш... кожуси на екватора. Аз, впрочем, до този момент с книгите си друго изобщо не съм правил: все се мъча да продавам "кожуси", ама на екватора!

Така че помагайте, приятели, да намерим точната дума за име на новото списание, което ще има за свой предмет ЧОВЕКА във всичките му измерения, и също така ЖИВОТА на човека в цялата му многоликост. Имаме ли нужда от едно такова списание? Аз смятам, че не само имаме, но имаме крещяща нужда от такова списание точно в този момент. Защото изглежда у нас вече е заплашена самата ЧОВЕЧНОСТ.

Ето такива щури мисли ме владеят тази сутрин, дали наистина не съм мръднал?! Дали не са прави благожелателите ми, които ме обявяват така щедро за луд?! Майната им. Аз ще правя, пиша и мисля каквото искам: защото съм свободен човек. Дали да не го наречем това списание СВОБОДА? Щото това, че не се разбира що е свобода у нас е главният ни проблем. "Човешкото битие е битие на свободата" (Ж.-П.Сартр)

Едно духовно списание, едно списание на свободното и овладяно от безсмъртния дух слово, едно списание, имащо за предмет човешката участ, едно СЪВРЕМЕННО списание - тази е моята идея. Тази идея ме завладя и ще направя което е по силите ми, за да й помогна да се сбъдне. И да не пропусна: новото списание ще бъде едно правено с вкус списание. Това е много важно.

Ако някой пък може да намери хора, които да подпомогнат финансово реализацията на чудесната идея - да, аз смятам, че идеята е чудесна, и то не защото е "моя", няма "мои" и "твои" идеи, а защото идеята сама по себе си просто е велика! - то с това ще допринесе за сътворяването на нещо ценно и потребно на България. Всеки спонсор на списанието ще бъде нещо като "акционер", но трябва да се намери човек, който разбира от бизнес, който да го поеме под свое ръководство. Аз имам предвид един човек. За успокоение на благожелателите ми ще кажа, че този човек не съм аз.

Това е засега. Приятен ден на всички! А аз хвръквам след малко за София, за да видя книгата си. За мен този ден е велик! Сбъдна се нещо, за което съм работил цял живот; новата ми книга е книгата на живота ми. Затова се вълнувам така и съвсем не преигравам...

(Забележка: Пропуснах нещо важно, може би най-важното. В списанието ще пишат много хора, не само аз. То ще бъде на всички, които имат да кажат нещо стойностно и умеят да пишат. Такива хора има и сред читателите на блога. В другите вестници и списания "чужд автор" да се промъкне е невъзможно и затова те са така скучни. Тук всеки, който умее да пише, ще бъде добре дошъл. Независимо какъв е, дали е философ, инженер, поет и пр. И "обикновени хора" ще могат да пишат в него. Знаете, че в този блог са писали много хора, като видя нещо стойностно в коментарите, аз веднага го публикувам в отделен пост. Същото ще е и със списанието. Най-свободна, истински свободна трибуна на свободни хора ще бъде това списание.)

ТЪРСЕТЕ по книжарниците новата ми книга: ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА [още >>>]

2 коментара:

Анонимен каза...

Велико!!!!!

Аз мисля, че има огромен духовен вакуум в страната, и по тази причина списанието ще запълни не просто една пазарна ниша, ами цяла пропаст!

Дерзайте!!! Ще помогна, ще пиша на имейла Ви, г-н Грънчаров...

Анонимен каза...

А за заглавие предлагам това:

"Истинското

БОГАТСТВО

което молци не го ядат"

Като в главата на списанието майсторски се впишат тия думи, ала БОГАТСТВО да е само име, а останалото да е необходимото пояснение. Това, че са думи на Спасителя има огромен смисъл, пък и думата "истина" я има.

Става също и думите

ИСТИНА И СВОБОДА

но трябва още да се мисли...