Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 30 декември 2009 г.

"Капиталистически манифест": време е и със сърцата си да повярваме в цивилизацията на свободата, наречена "капитализъм"

За принципите и възможностите на Капитализма

Андрю Бърнстийн

Капитализмът е единствената система, основана на принципа, че всеки индивид притежава собствения си живот. Капитализмът е единствената социална система, в която индивидите са свободни да преследват своя рационален личен интерес, да притежават собственост и да се възползват напълно от своите действия. Той свързва в едно индивидуалните права, ограничената държавна намеса и политическата, интелектуалната, и икономическата свобода.

Колкото по капиталистически ориентирана е една култура, толкова по-големи са нейните свободи и богатство

Това е оценката на историята. Само за два кратки века капитализмът издигна жизнените стандарти на хората до нива, които бяха немислими преди. Често се забравя днес, приличаше на страна от Третия свят – разкъсвана от глад, чума и неописуема бедност. Но не за дълго.

Кога беше последният път, когато върлуваше глад в някоя капиталистическа нация – независимо дали в Западна Европа, Северна Америка или Азия? Съединените американски щати никога не са страдали от недостиг на храна в своята история. Капитализмът създаде изобилие, непознато дотогава в човешката история, позволяващо на стотици милиони хора да живеят днес по-добре, отколкото царете в миналото.

По-малко капитализъм означава повече бедност

Но некапиталистическите общества – фашисткия, социалистическия, военния или теократичния режими – заробват своите граждани и ги принуждават да живеят в бедност. В много африкански страни жизненият стандарт се измерва с един-два долара на ден. В Северна Корея десетки хиляди умират от глад. В Куба хора загиват в опитите си да доплуват до свободата си в САЩ. Милиони потиснати от режимите хора по целия свят желаят да имигрират в Свободния Свят. Но кой в капиталистическия свят желае да имигрира в Камбоджа? (ОЩЕ >>>>> )


3 коментара:

Анонимен каза...

Ех, Грънчаров, Грънчаров... Така и не научи поне част от историята на капитализма, който толкова много величаеш...

Ето ти две сламки:

"Лексусът и маслиновото дърво" – ревизирана. Митове и факти за глобализацията (Ха-Жун Чанг)

Капиталистическият глобализъм в криза. Част 3: Да разберем МВФ (Робин Ханел)

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч! В леви антикапиталистически лъжи и увъртания не вярвам още от ерата на така милия на сърцето ти комунизъм. Така че лява пропаганда да ми пробутваш е губене на време. Иди при някой, който може да ти се върже, ама силно се съмнявам. А иначе разбирам болката в сърцето ти когато някой си позволи да казва истината за така ненавистния ти капитализъм...

Анонимен каза...

Честита нова година.Съветски възпитаник говори за капитализъм.Ако го и разбираше и можеше, нямаше да просиш пари за някакво списаниице да издаваш.Как промивачите на мозаци от катедрите по идеологически дисциплини станахте за една нощ капиталисти.Те това не мога да разбера,а и не се опитвам.В личен план бъди жив и здрав.