Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 15 юли 2010 г.

Бедността не е предизвикана от природен катаклизъм или липса на ресурси, а от безотговорност, мързел, глупост и невежество

По повод на публикацията Лихварите - усойници, които дебнат своите жертви от дълбока сянка: можем ли да им се противопоставим? с автор небезизвестната Паула Лайт се получи един коментар, който ми се вижда съвсем разумен, а пък и съдържа важна теза (идея), поради което, по моя си обичай, му отделям специално внимание, публикувайки го в отделен постинг:

Колкото и да ми се иска светът не е устроен за 100% успеваемост и комфорт. Някои успяват, някои затъват. Едни просперират и успяват в живота, други затъват и умират в мизерия.

Лихварите са един от симптомите на болестно състояние в обществото. Проблемът е бедността, а тя в по-голямата си част е породена от глупостта и невежеството на една голяма част от населението.

Проблемът на тези хора, не са лихварите, а бедността. Бедността не е предизвикана от природен катаклизъм или от липса на ресурси, а от безотговорност, мързел, глупост и невежество.

Ако ги нямаше лихварите тези хора щяха да са също толкова бедни. Ако не беше лихварският заем нямаше изобщо да започнат лечение, да изкарат зимните месеци или да закърпят положението за момента. Лихварите са удължили агонията с няколко месеца и толкова. Ако ги няма тях, хората ще са в същата безизходица както ако ги има.

Истинският въпрос е как да борим бедността. Отговорът е като генерираме богатство.

Управляващите не генерират богатство. Те могат да създават благоприятни условия или да пречат до някаква степен, но те не произвеждат нищо. Не чакайте решение от тях.

Истинския генератор на богатство са обикновените работещи хора.

Ето че намерихме решението на проблема. Спрете с празните приказки и се залавяйте за работа. Така помагате пряко на себе си и непряко на нуждаещите се, като генерирате богатство, развивате икономиката и отваряте работни места. Няма нужда от държавна намеса, от писане на закони и от полицаи на всяка пресечка.

Най-доброто, което може да направи държавата за вас е да генерира сигурност и да не се бърка в икономиката.

Автор: K.Georgiev

3 коментара:

Анонимен каза...

По тъпата логика на тоя пост най-много богатство генерират ценните за България Георги Гергов и подобни, а авторът на този блог например е мухльо, който не генерира богатство.
Изобщо не мога да се съглася с такава крайна теза.

Ангел Грънчаров каза...

Прочетете още веднъж писмото, помислете малко и сам ще разберете, че сте останал със съвсем превратно впечатление относно тезата на автора :-)

Анонимен каза...

знам аз тезата на автора и не й се връзвам.