Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 18 август 2010 г.

Една хубава мисъл на "българския философ" Епиктет

Maria Nikolaou: Слънцето не чака да го помолят да отдели от своята светлина и топлина. Така прави и ти цялото зависещо от теб добро - без да чакаш да те молят. (Епиктет, елински философ)

Angel Grancharov: Хубава и много вярна мисъл :-) Знаете ли, че Епиктет е "българин", т.е. е бил роб от нашите земи, от Тракия, който по-късно сам себе си откупил и станал свободен човек и философ? А иначе го смятат за римски философ-стоик.

Тия реплики си обменихме с непозната под името Maria Nikolaou във Фейсбук. Тя още не ми е отвърнала на въпроса. Публикувам началото на разговора ни обаче с оглед на това ценната мисъл на Епиктет да стигне до съзнанието на повече хора.

Впрочем, като употребих думата "стоик" веднага се сещам за нещо интересно; преди време забелязах, че мой ученик през междучасието нарече приятеля си "стоик". Заинтригуван, го попитах знае ли какво означава тази дума. И той ми отвърна:

- Ами стоик е човек, който... стои. Кибик един вид. Който стои се превръща в стоик.

Изумен от този отговор полюбопитствах откъде е чул думата. Той ми каза, че била много разпространена тази дума сред връстниците му; наричали се един друг "стоици", един вид думата била обидна; била нещо като част от техния ученически фолклор.

Та види се, че доста странни понятия имат нашите ученици, нашите млади хора. Имат нужда от образование. И от философско образование особено...

Няма коментари: