Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 24 януари 2011 г.

Словоблудецът-подлизурко Пантев, неръкотворен образ на триумфиращата гоцевщинка

Он, нашият мил и искрящ от доброта Батюшка-сударь Гоце Първанов бил написал и издал книга - чухте ли тази радостна новина?! Е, не я написал де, он от тежки държавни грижи де има време да пише, но събрал бил речите си в нея. Сиреч, направил това, което правеше навремето бай Тодар Живков. Само в това му отстъпваше наш Гоце на правешкия простак, именно, че не беше плодовит афтор като правешкия нахалник, но ето, че се реваншира и ни ощастливи с лъскаво томче от речи, които, придполагам, само Зорка Първанова може да чете - което обаче съвсем не е сигурно, щото и нейните сили да издържа на скуката, която он излъчва, му не са безпределни.

За да слушаш или четеш баналностите на Гоце може само ако си изкукуригал хептен; петам се, кой ли ще си кухи книгата на таваришч Гоце, та да си я чете вечер за заспиване?! Може би само за това става тази книга, предполагам, тя е чудесно приспивателно. Нека да му издадат патент в тоя смисъл, та да миряса - да се обезсмърти поне малко.

Вчера било организирано мило тържество: представяне на книгата. Всички орденоносци, на чиято шия Гоце собственоручно е връчил орден, били там. Най-безпардонно наглите подлизурковци пък били подготвили и речи, за да обезсмъртят Оня, който им е дал Орден. Естествено, в редичката подлизурковци най-напред, няма как, е бил Пантев, професорът-историк, който се познава с Гоце още когато Негова светлост е била студент. Дърева, предполагам, също е била там. Няма начин точно тя да не е била. Тя е навсякъде, дето се прави... историята!

А ето сега - дръжте се яко - какво бил казал изтънчения подлизурко Пантев; аз лично смятах, че не може да се падне дотам, ала ето, той ме опроверга, могло; като е за Гоце, сичко може; ето и думите пантеви:

Президентът е постигнал един политически връх, който може да му служи за отскок към други върхове... Тази книга е особена най-вече не, защото е от историк, а защото е от държавник. Има цели екипи от „спич райтъри” и е ясно, че не президентът Кенеди е написал фразата: „Не очаквай какво ще направи отечеството за вас, а обратното”. Тук няма едно изречение, което да не е плод на личния интелект и ум на президента Георги Първанов. Достатъчно да го слушаш пет минути, за да разбереш, че не го е обработил някой. Всичко това е самороден принос. Президентът е човек на равновесието, а това е най-опасното в политиката. Много държавници са слизали от сцената, за да запазят това равновесие. Той каза, че омразата идва от това, че превъзходството винаги дразни и обединява посредствеността, която като в бойна кохорта лепи етикети, упражнява се в шегички.

И така нататък, и прочие, и так далее, и тра-ля-ля, все в тоя стил. У нас историците, видно е, са най-големите подлизурковци. Дай на професор-историк и стой след това да се радваш на резила му: то не са метани като метани, то не са лизания-мазания, то не е клечене като клечене пред Трона на Величеството, то не са от мазни по-мазни славословни думи! Ето защо, според мен, на професорите по история с нарочен закон требе да се забрани да минават по-близо от 500 метра покрай дворците на властта. Щото а мине по-близо от 500 метра, веднага ще падне в нисък поклон и ще почне да цалива земята, за да го забележи властта. А пък ако такъв властта го покани на банкет, представите си тогава на какви херойства е готов наший професорствующий историк!

В потвърждение на горните думи мога да приведа думите на един друг професор по история, именно Г.Марков, за който, признавам си, не съм смятал, че ще падне чак толкова; ето какво е благоволил да изрече и той; да не забравяме, че и негова милост е орденоносец, и като капак на това, агент на ДС; Гоце рядко дава орден на някой, който не е работил за службите на ДС и особено на КГБ; та ето и историческите думи маркови след думите пантеви:

Всяка професия е ценна за обществото, но да бъдеш историк е призвание. Тази книга е един извор за българската история. В тази книга може да се открие не само българската история, но и балканската и европейска история, както и събития, които ние историците все още не сме оценили – присъединяването на България към ЕС и НАТО. Младият историк безспорно ще ползва тази книга, защото тя е извор от първа ръка.

Това е казал Марков. Дърева какво е казала там историята не помни. Явно дори самата история се е засрамила като е чула какво Дърева е казала, целувайки Гоцевата бела ръчичка, дето никаква полезна работа цял живот не е свършила. А Зорка какво е казала относно Гоцевия триумф от вчера, с което Първанов явно вече е влязъл в историята, няма как иначе, знае само Он, щото му го е нашепнала в ушенцето.

Туйто. Гоце издаде книга и вече се обезсмърти като бай Тодаря. И ловец е като него, и слуга на Москва е като него, и тъпи речи като него е произнасял с перверзна усмивка, и банкети е правил като него, и доноси като него е писал, и какво ли не още не е правил. Гоце настигна Тодор Живков, което, както и да го погледнем, си е триумф и апотеоз (питайте Пантев що по-точно е!). Издаде книга, лъскава и бляскава като небето над Сирищник в късна майска вечер, наш Гоце. И удари Бойко право в земята.

Сега требе с благоговение да чакаме книгата и на Бойко. Не може Гоце да има книга, а Бойко да нема. Он също заслужава. Кандидатите за българската слава не са един и двамца. А пантевци колкото щеш. С лопата да ги ринеш даже.

Само Дърева е една. Недостигната. И недостижима. С една дума: нерукотворная...

2 коментара:

Анонимен каза...

Не стои сериозно една демокрация, ако всеки може да приказва каквото си иска. Това каза президентът Георги Първанов при представянето на книгата си, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

Това характеризира Гоце достатъчно. Дори няма нужда да бъде коментирано.

Posted by българин | януари 23, 2011, 22:03

Томи Томев каза...

Една демокрация се характеризира и с това всеки свободно да казва каквото си иска, но и да има смелостта да носи отговорност за думите и действията си.
А думите на Първанов са типични за комунистическия начин на мислене.