Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 23 януари 2011 г.

Животът и мислите на Сократ (игрален филм)



Сократ (2); Сократ (3); Сократ (4); Сократ (5); Сократ (6); Сократ (7); Сократ (8); Сократ (9); Сократ (10); Сократ (11)

1 коментар:

Анонимен каза...

Браво, руснаците хубаво са се сетили да направят филм за олицетворението на философията - Сократ. Историческите филми са все за политици, пълководци и военачалници, никога за истински големите - мислителите.

А сериалите са най-често са разни лекари и клиники, никога за астрономите ии философите например. Смята се, че това не би било интересно за широката публика.

Сега има всевъзможни помагала и учебници по философия, но нелоша книжка е А.А. Горелов, „Философия в вопросах и ответах – кратко и доступно; для тех, кто ценит свое время”, струва 8,80 лв в Книгомания. Там за Сократ се казва например: „Сократ не само е бил готов да умре, но в известна степен се е стремял към това...Винаги бос, в стар плащ, Сократ пристъпва от улиците и площадите на Атина в историята на културата...Платон е станал Платон, какъвто го познаваме, наблюдавайки осъждането и смъртта на Сократ...Сократ е една от повратните точки и оси на така наречената всемирна история...:”

Жалко, че филмът няма субтитри, иначе бихте могли да го покажете на Вашите ученици. Сегашните младежи май вече не изучват руски и вероятно няма да го разберат.