Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 февруари 2011 г.

Как да се предпазим от духовна смърт?

От известно време съзнанието ми занимават два въпроса. Единият го формулирах по повод на един конкретен казус и под формата на изследване; той звучи така: "Възможен ли е идеализъм у нас?". Вторият пък го предложи, почти по същото време, един млад читател на блога и на списание ИДЕИ; ето го: "Имаме ли нужда от идеи?". Безспорно е, че двата въпроса са свързани и нещо повече: взаимно се подкрепят и допълват; това важи както за въпросите, така и за отговорите.

Искам да поразсъждавам днес по тия два въпроса, като ще започна от този: "Имаме ли нужда от идеи?". Понеже непосредствено се вижда, че неговият отговор ще предопредели отговора на другия въпрос, а именно: "Възможен ли е идеализъм у нас?".

За да отговоря на въпроса за това имаме ли нужда от идеи би следвало, първо, да се опитам понятно да покажа какво, собствено, е идеята и, на второ място, за какво идеята служи, за какво ни е потребна. Общо взето, много често повечето хора не употребяват думата идея в онзи същностен смисъл, който самата дума носи в себе си. Сиреч, схващат я превратно и невярно. Изглежда под идея мнозинството разбира най-вече хрумване за нещо, примерно, имам идея какво да си сготвя за вечеря днес, каква дреха да си купя, какво да подаря на приятелката си и прочие. Дори и по този начин разбирана, сиреч, съвсем огрубено и неточно, оказва се, че без идеи пак не може да съществува човека, а какво ли ще се окаже, ако се доберем до пълния смисъл на тази иначе така възвишена дума? (ОЩЕ >>>>>)

Няма коментари: