Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 28 февруари 2012 г.

Кой замърси изворите на духовния живот на нацията ни?

Винаги предговорът на една книга се пише след като тя вече е написана; няма как да е иначе, иначе е неестествено. Стига пишещият да не е пророк или поне оракул, но това е екстремен случай, на който няма да обръщаме внимание. Не си заслужава. Та в предговора пишещият ще ни каже защо е написал книгата, която вече е написал. Ще ни обясни порива си към идеята, която го е водила и вдъхновявала. Накратко, в предговора бива представяна необходимостта на съответната книга. Обяснява се защо книгата не е могла да не бъде написана и пр.

Сякаш на шега започнах да пиша книгата ИСТИНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ, която сега лежи пред мен вече "завършена" - стига книги, занимаващи се с подобни проблеми, изобщо някога да могат да бъдат завършени. Едва ли това е възможно; подобни въпроси винаги ще си останат открити за нови и нови опити да се търси изход, излаз от хаоса, от противоречията, от объркването, от подмяната. Да изпитваме безметежно задоволство от съществуващото, в случая съществуването, наречено университет (в български условия) е проява на примиреност и дори принизеност на светлата идея, на духовната същност, на онова, което прави университета университет. На онова, което дава и поражда смисъла. А всяка идея може да бъде дискредитирана, извращавана, опошлявана, омърсена даже. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

1 коментар:

Анонимен каза...

Образованието навсякъде по света е в страшна криза, и то не от вчера. Причините за това са много. Всъщност още Сенека преди 2000 години казва приблизително: „Та нали всички познаваме достатъчно много хора, които седят по много години в аудиториите, без това да има и най-малкия ефект.”

Очевидно е например, че обществото на пазарен материализъм, хедонизъм, консуматизъм и нарцисизъм, каквото съществува вече от десетилетия в развитите Западни страни, не способства за образованието. Хората в Първия свят са се отучили да четат и мислят и са станали функционално неграмотни. Смисълът на тяхното съществуване е станало животинското потребление. Голям дял за нивелирането на духовното ниво, и то на възможно най-ниско равнище, имат и медиите.

Критиката към образователната система преди 1989 и нейните извращения след това е оправдана. Образованието в комунистическите страни до 1989 наистина беше силно идеологизирано, но е също така факт, че днешните ученици и студенти както в посткомунистическите страни, така и в старите демокрации не знаят елементарни неща, които всеки ученик преди 1989 знаеше и насън.

Лошото е, че в нашата епоха на растяща бездуховност мнозина, които творят, пишат и т.н. действително имат чувството, че обществото не се нуждае от техните произведения и трудове, вкл., както виждаме, и Ангел Грънчаров.

Друг и сложен въпрос е дали и доколко образованието следва да подлежи на пазарни принципи, т.е. да се диктува от търсене и предлагане и дали и в каква степен държавата трябва да се намесва в тази сфера.