Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 ноември 2012 г.

Яяяя, краят на света вече бил дошъл, ала само дето ние не сме го още усетили!

Dobri Bozhilov сподели снимка на Знаете ли вы?; ето го по-долу интересния според мен текст, а пък моя милост го превежда на български за ония, които не знаят руски:

Почему 21.12.2012 г. не будет конца света? (Защо на 21.12.2012 г. няма да има край на света?)

Гай Юлий Цезарь в 45 г. до н.э. ввел високосный год, и их уже было 514. То есть, без одного лишнего дня через каждые четыре года, сегодня было бы 10 апреля 2014. В Календаре Майя не учтены високосные годы, а это значит, что технически конец света 21,12,2012 должен был наступить 16 месяцев назад.

(Гай Юлий Цезар в 45 г. до н.е. въвежда високосната година - и такива вече е имало 514 пъти. Т.е. без единия излишен ден през четири години сега щеше да бъде 10 април 2014 г. В календара на маите не са отчетени високосните години, а това означава, че технически погледнато краят на света на 21 декември 2012 г. е трябвало вече да е настъпил преди 16 месеца.)

Коментар на Георги Стоянов: Значи сме измрели вече...

МОЯТ КРАТИЧЪК КОМЕНТАР: Яяяя, краят на света вече бил дошъл, ала само дето ние още не сме го усетили! Е, няма нищо, ще чакаме с интерес следващият край на света - след като този така баламски го проспахме...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

Няма коментари: