Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 22 януари 2016 г.

Време е да си завоюваме освобождението и да избягаме от завличащото ни със себе си руско свлачище




В момента в Русия текат процеси, напомнящи на агонията на неефективната икономика, свързана с неудържимото сгромолясване на неефективната икономика при разпадането на СССР. Рублата се доближава до закръгляването на съотношението спрямо еврото 100: 1 (в момента на писането на този текст е вече 92:1), цената барела руски нефт слиза близо до половината от онова, върху което е разчетен руският бюджет за годината, обвързаните с империята икономики и финанси в периферните на „руския свят” се тресат. Ще има ново бягство на бивши колонии от мечешката прегръдка на северния великан на глинени крака.

Пред очите на целия свят и на смълчаните като при перестройката български служители на култа към бог Москва се потвърждава, че да се обвържеш с Русия е като да си построиш къща на свлачище. Доказано е от революциите в рамките само на един век през 1905, 1917 и тяхната завършваща фаза с разпада на СССР през 1989 г. Не случайно забогателите руски крадци от ресурсите на най-богата на ресурси страна в света предвидливо си държат плячката в западни банки. Те ли не знаят защо!

Данните за 15 процентен спад на жизненото равнище в империята през миналата година са на път да навеят мил спомен в сравнение с очертаващата в това отношение картина в доста близко време.

Надеждите България да спечели от поредното скарване на Путин с поредния съсед, този път Турция, помръкват с всеки спад на курса на рублата. Той обрича руските туристи да бъдат все по-малко вероятни гости на българското европейско Черноморие (ако не броим приближените да Путин руски крадци, милионери във валута, които обаче не идват като простолюдието в някаква си банална за тях България, а си харчат награбеното за луксозен живот в уж презрения от тях Запад).

С издадения вчера смъртен акт в Москва, вече най-тържествено, за ужас на разпределителите на порциите у нас и на кожата на недоубитата мечка (руска поговорка), се спомина бойкоугодният „Южен поток”. Има вече първи индикации за разрив между премиера Борисов като негов рекламен агент и Делян Пеевски, главен потърпевш и несъстоял се бенефициент на руската корупционна схема за милиарди. Дали пък няма да се разтури също голямото съзаклятие между Борисов и още по-проваления от Пеевски политик Георги Първанов, самообявил се за главен енергетик на републиката през златната корупционна ера на развилнялата се русофилщина над бащино ни огнище?

Кризата е толкова сериозна в Русия, че дори и свещеният по каноните на съветската религия, изповядвана и днес в Кримъл (уравнението е Крим + Кремъл = Кримъл или Кримль) военнопромишлен комплекс - или поне част от него - навлиза в режим на доизживяване на старите мощности от времето на някогашната съветска военизирана индустриална мощ, изсмуквала десетилетия наред силите на гигантската държава и на измъчения й народ, държан на „хляб и вода” като безправна работна ръка в гигантския военизиран затвор СССР без право на свободно местене в друга съветска килия или предсрочно освобождаване за добро поведение. (Прочети ДО КРАЯ)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

4 коментара:

Анонимен каза...

За съжаление това е пожелателно мислене и показва дълбоко неразбиране на процесите в Русия и света. Въпреки икономическите трудности Русия е далеч от разпад. Проблемът е другаде: световната финансова система е в период на силна неустойчивост и разпадът всеки момент ще започне. Във връзка с това очаквам с близко бъдеще някакво голяма събитие. Разбира се, Русия също ще бъде засегната от предстоящия глобален икономически хаос, но вероятно в по-малка степен от САЩ и ЕС. А проблемите на света ще се решават вече не в рамките на старата парадигма, а в нова система, която тепърва ще се създава. Затова анализите в рамките на старата парадигма са безполдни. От тяхна гледна точка наистина изглежда, че рублата отслабва и т.н., но Русия ще търси решение на проблемите си в рамките на новата система, не в духа на господстващия модел на либерален (спекулативен) капитализъм- кредитизъм.

Анонимен каза...

Если вкратце: все дружно прогнозируют дальнейшее падение и «медвежий рынок», причём не только в США, но и по всему миру, начиная с Европы.

Напомню на всякий случай свой основной прогноз:

1. ФРС повышает ставку. (Сбылось, 16 декабря ФРС повысил ставку).
2. На биржах начинаются паника и брожение. (Так и произошло).
3. Биржи проседают ниже августовских минимумов. (Вчера биржи уверенно пробили дно).
4. ФРС включает задний ход и понижает ставку обратно. (Ждём).

Теперь, когда уже всем стало ясно, что экономика США не была готова к повышению ставки, выбор у ФРС небогат. Или оставить всё как есть — и обречь экономику на дефляционное сжатие — или же включить ПОПС (отрицательные ставки), чтобы дать долларовой финансовой системе ещё несколько месяцев жизни.

В качестве примера сошлюсь на канадского экономиста Уильяма Уайта, известного тем, что ему удалось предсказать кризис 2008 года. Мистер Уайт считает, что за последние 8 лет планета так глубоко погрязла в долгах, что после схлопывания кредитных пузырей мало не покажется никому.

Хватит ли у России запаса прочности, чтобы пройти через этот шторм с разумными потерями?

Пожалуй, да. Во-первых, повторюсь, я полагаю, что ФРС США попытается избежать дефляционного обвала при помощи включения ПОПС, политики отрицательных процентных ставок. ПОПС даст и России ещё несколько месяцев на подготовку к неизбежному, в течение этого времени мы будем наслаждаться более крепким рублём и более дорогой нефтью. На выходе же из ПОПС мы увидим, вероятно, долларовую гиперинфляцию…

Анонимен каза...

Насколько прочна наша финансовая система?

Как обещал, делюсь своими прогнозами относительно нашей финансовой ситуации. Для ленивых сразу суть: запасы у России весьма неплохие, значительную часть валютных долгов мы отдали в 2015 году. Так как ЦБ не стал жечь резервы для поддержания курса рубля, финансовая устойчивость России очень высока. Лёгкими ближайшие годы явно не будут, однако и финансовая катастрофа нашей стране вряд ли грозит.
…Рубль является одной из самых недооцененных валют мира, и если бы долларовая финансовая система не терпела сейчас бедствие, я бы предположил, что в среднесрочной перспективе рубль наверняка будет бурно расти.
…На всякий случай отмечу, что я-то ожидаю развития инфляционного сценария, включения ПОПС. На отрицательные ставки стремительно переходит весь западный мир, это хороший показатель деградации финансовой системы. Новости об отрицательных процентах уже даже не воспринимаются как что-то необычное, это уже новая реальность.

Полагаю, пойдёт по этой кривой дорожке и Америка – благо альтернативная кривая дорожка выглядит для США ещё страшнее.

Впрочем, давайте рассмотрим худший вариант. Хватит ли у России резервов, чтобы выдержать начинающуюся бурю?
…после ввода западных санкций Россия поневоле начала отгораживаться от долларового мира: у нас одновременно снижались и наши золотовалютные резервы и наши внешние долги. При этом, как опять-таки хорошо видно на графике, в 2015 году наши резервы практически не изменились, а вот долг снизился весьма существенно… Спасибо слабому рублю, мы нашли ту точку устойчивости, за которой внешний долг уже не может нам повредить, как бы ни повернулась ситуация на международных рынках.

…Что будет дальше?

Как показал 2015 год, курс в 60-70 рублей за доллар позволяет России надёжно защищать резервы даже в условиях раскручивания дефляционной спирали. Конечно, цены на нефть сейчас куда как ниже, чем год назад, однако даже с учётом этого обстоятельства курс в 70 рублей за доллар выглядит достаточно безопасным. Наоборот, более высокий курс – 90 рублей за доллар и выше – может быть уже неприятен не только для граждан, но и для бизнеса, всё же наша зависимость от импорта довольно велика… Даже если завтра мировая экономика остановится полностью, удар будет и вполовину не таким сильным, каким бы он мог быть, если бы кризис накрыл планету, скажем, в 2013 году.

Ангел Грънчаров каза...

Мерси за пропагандната кремълска и кагебистка агитация, която продължавате до водите тук с оглед да ни ориентирате за "най-новите" постановки на Кремъл, според които не Русия, а Западът, видите ли, бил пред икономически колапс. Ний тия теории обаче ги знаем откакто се помним. Нямате ли вий, таваришчи, поне капчица въображение да кажете нещо по-различно, все си пеете старата песен за "гибелта на капитализъма", сякаш сте развален грамофон...