Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 4 ноември 2016 г.

Политолози доказват как Слави Трифонов обслужва интересите на политическо-мутренската мафия




... И трите аргумента на вносителите в полза на избора на точно такава избирателна система са подвеждащи. Най-изненадващо е твърдението, че с такава система бихме имали повече “представителност”. По принцип един от недостатъците на мажоритарните системи е именно липсата на представителност. Този дефект на мажоритарните системи не е поправен с изискването изборът на депутати да е с “абсолютно мнозинство”. За да разберем защо това е така, нека си припомним, че гласуването на парламентарни избори вече е и задължително. При задължителни мажоритарни парламентарни избори, проведени при така предложената избирателна система, мнозина граждани биха били принуждавани да избират между кандидати, класирани за втори тур, които те често не харесват. Затова, противно на твърденията на вносителите, събралите абсолютно мнозинство по този начин кандидати (1) не биха се радвали на повече легитимност, нито биха били по-“представителни”, защото били “изборът на над 50% от гласоподавателите”. Нещо повече, гласуването на втори тур за тези избиратели би било един принуден избор, а (2) не избор на база “оценка качествата на кандидатите”, каквато е идеята на вносителите, какъвто е втория аргумент на вносителите... (Прочети ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Освен това аз, Ангел Грънчаров, се чувствам длъжен отново да ви напомня, че нашият български Картаген е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

При част от тези преподаватели по "Политически науки" съм бил студент и аз. Това е истинското експертно мнение по темата за вредата от въвеждането на мажоритарните избори. Съжалявам, но шоумени и ракиени патриоти няма как да подобрят средата като ни натресат и това изпитание. Единствено могат да бъдат употребени, а всички граждани допълнително ощетени.

Стоян Михалев

Анонимен каза...

Има нещо перверзно в цялата история. Мажоритарни избори беше едно от основните искания на февруарските протести от 2013. Беше очевидно, че това е глупаво. Но тогава Мая Манолова удържаше положението, а всички отстрани се подигравахме на Кодекса на Мая, който всъщност удържа безумието в най-критичния момент.

От 2015 г. Слави Трифонов обикаля не села и паланики, а аудитории и зали, за да пропагандира тази очевидна за нас, умните и красивите, глупост. Но ние, понеже чалга не слушаме и понеже е очевидно, че в тая държава референдум няма да мине (понеже нашият не е минал), две години не намираме за нужно да проведем дебат за мажоритарната система. И кво излиза - Слави води политически дебат, ние не.
2 дена преди изборите, след като сме пуснали друго безумие - задължителното гласуване и след като сме видели, че референдумът може и да мине, се сещаме каква беля може да докара.

Само че вече Слави е доказал тезата си (колкото е било нужно на избирателите му), аргументирал я е по своя си начин, привлякъл е симпатизанти към нея. Малко е късно вече да я оборим.

Все пак благодаря на тези 30 уважавани от мен политолози, че макар и в последния възможен ден реагираха. Останалите и това не направиха.

ПС: Ще има една огромна полза, ако референдумът мине - ще почувстваме на свой гръб отговорността за действията и бездействията си. Надявам се това да подейства отрезвяващо. И дълбоко вярвам, че всеки народ заслужава управниците си.

Владо Йончев