Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 21 септември 2019 г.

Може ли да се съмняваме в истината, че от първичното яйце всичко се е излюпило?


Ники Димов пак си е направил тази сутрин шегичка с мен, можете да видите какво е написал ето тук: Кое е първото - кокошката или яйцето?. Ето и моя коментар при него (представих спора ни и във фейсбук с тия няколко изречения):

Колегата-блогър изглежда не е спал тази нощ за да мисли по въпроса кое е първо: кокошката или яйцето? Много се увлече той в този спор, предполагам не е мигнал от обзелите го размисли. Увлечението му по философията напоследък придобива все по-голяма интензивност. Съветвам го да не си губи съня заради мисленето по философски въпроси. При това толкова е бързал от вълнение (или много му се е спяло) като е писал този текст, че е изпуснал доста букви, а има и излишни букви и думи. Мисля, че е добре да го прегледа и поправи. А иначе дали ще си проговорим вече, убеден съм, че нашите разминавания по философските проблеми няма да развалят приятелството ни (което е издържало още по-големи напрежения). Ники, според митологията на гърците всичко съществуващо се било излюпило от едно първично голямо яйце, аз приемам тяхната теория, за кокошки в нея няма място... :-)



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

2 коментара:

Анонимен каза...

Можем принципно. ;)

Както можем принципно и да се съмняваме, че e било именно яйце. Можем също да допуснем, че Аристотел е имал известни "симпатии" към яйцата, та се е заглавоблъскал по този въпрос.

А ето нещо, което не знаем как би било възприето от него:

https://dariknews.bg/novini/liubopitno/razgadaha-koe-e-bilo-pyrvo-kokoshkata-ili-qjceto-559832?fbclid=IwAR3WLRpO94ZW9yYfsS80KIwjUiFl5Y_dNpupsKyY0quDvHXM33JvsXTTqi0

Сърдитиятъ Графъ

Анонимен каза...

Първо е яйцето. Яйца е имало дълго преди да съществуват птици. Влечугите се размножават с яйца, а те са съществували дълго преди птиците. Чудно как не знаете това.