Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 6 октомври 2024 г.

Плутокрация или демокрация съществува днес на земята?


По темата "Утопия ли е демокрацията?" започнахме дискусия, която сега продължава. Човекът, който постави темата, е гледал нашата дискусия във Философския дискусионен клуб (виж: Защо демокрацията не е утопия: как реално и практически се демократизират общества като нашето?), а аз публикувах и неговото писмо, с което той именно ме провокира отново да поставим на обсъждане този важен въпрос (виж: Покана за дискусия: Утопия ли е демокрацията?); ето сега ново писмо на същия човек по същата тема:

Здравейте, г-н Грънчаров, 

Изгледах видеото където поставяте въпроса "Утопия ли е демокрацията?" и се опасявам, че или  не сте ме разбрал или имаме различни представи за демокрация.
 
Нали знаете, че и Северно-корейската република се нарича "демократична", както и ГДР беше "демократична" и хората и там смятаха, че живеят демократично?!
 
Думата "демокрация" произлиза от гръцкото "демос" и означава "власт на народа" като основните принципи са  плурализъм, свобода на словото, права на човека и други, но за да обобщя накратко и  най-общо казано "демокрация" означава хората да бъдат свободни да определят бъдещето си - като всеки човек има еднакви права, еднакво право на мнение и е равен пред закона
 
Та в този ред на мисли да ви попитам: къде по света, в коя държава хората определят бъдещето си и къде са равни? Струва ли мнението на средностатистическият американец колкото това на Бил Гейтс примерно и струва ли Вашето и моето колкото мнението на Васил Божков
 
За най-важните решения в живота ни, които определят бъдещето, ни никой не ни пита.
 
Мога да ви дам 1000 примера, но ще ви дам един, който мисля, че е достатъчен.  
 
Ако вие си сложите  парите на влог в банката тя ще ви даде един процент лихва. Ако изтеглите кредит от нея тя ще ви сложи 80 процента лихва. 99,9 процента от хората това не ги устройва и го мислят за несправедливо. Единствено банкерите ги устройва. Но хората никога не са били попитани за мнението им, те не са си го избрали това. Ако ги попиташ хората: "Хайде да има референдум и да гласуваме дали като си дадеш парите на влог лихвата да бъде 1 процент или примерно 5 и като теглиш кредит дали да бъде 80 процента или примерно 50 процента?". Ясно е какъв ще бъде резултата от такъв референдум; затова той просто никога няма да се състои; защото  решенията се взимат от хората с пари, а не от всички хора. Това не е демокрация, това е диктатура на мръсните пари. Така е в САЩ, така е в ЕС, така е навсякъде. 
 
Същото е и за гласуването дали да бъде легализиран хазарта или не. Кога Ви попитаха Вас по този въпрос? Никога. Това го решават една шепа хора, а не всички граждани. Това е наднационална мафия, която се е обединила и тя решава бъдещето ни, а ние сме роби. Представете си ако вие теглите кредит за жилище с тези лихви къде ще е след 20 години философа и къде ще е банкера? А той няма да е взел само от вас. Ще е взел от милиони хора и ще бъде толкова богат, че става недосегаем.
 
Сам казвате и Вие, и Вашият колега Калоян, че корупция има навсякъде. С тази корупция банкера може да си позволи всичко и Вие с Вашата заплата на учител по философия няма как да се преборите с него
 
Вие може да изложите вашето становище в Интернет. Е, и? Какво от това? Някой като Божков може да плати на 50 други, които да ви заглушат. Това впрочем се случва. Вижте колко гледания има Цанов или другите руски подлоги като Карбовски и колко имате вие. В Западният свят е същото само че докато тук може да бъде и по линия на ДС и прочие там, то там е изцяло по линията на парите.
 
Ако Вие измислите продукт, по-качествен, по-вкусен, по-полезен от кока кола, то това е без значение. Трябва да имате милиарди за реклама за да го рекламирате: защото качеството на продукта е без значение. Няма търсене и предлагане. Това са глупости на теория само. Търсенето и пазарите се създават изкуствено от хората с пари. 
 
Вашата книга може да е по-полезна от много други. Може да е важна за човечеството, но за да стане популярна, за да бъде четена тя трябва да бъде рекламирана. А вие сте учител по философия и пенсионер, как ще се конкурирате с някой, който ще изсипе милиони? Няма как. Така неговата теза достига до обществото, а не Вашата. И така е за всичко. 
 
Моята теза е, че хазартът трябва да бъде забранен - както е забранен хероинът. Но на всеки билборд е рекламата на хазарта: защото и аз съм като вас. Аз съм музикант, как да се конкурирам с Божков?
 
В заключение: за да има демокрация трябва решенията да се взимат от всички хора. Моето и Вашето мнение и това на Калоян да струва колкото на Божков, Маджо и Пеевски. А това не е така. Решенията, които определят бъдещето ни, се взимат от хората с пари. Следователно няма демокрация, а има диктатура на мръсните пари. Ние сменихме диктатурата на комунизма с диктатурата на мръсните пари. И на Запад е същото. За сведение на Вашиятприятел съм живял в САЩ, а от Европа съм бил в Австрия, Чехия, Сърбия, Хърватска и Румъния. Мисля, че имам добра представа.
 
Вие като философ би трябвало да сте чел "Човекът, който се смее" на Виктор Юго. Прочетете го пак. И пак. И пак.
 
С уважение: Георги К. 


ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

 

Няма коментари: