Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 26 септември 2024 г.

Покана за дискусия: Утопия ли е демокрацията?

Получих тия дни интересно писмо (по електронната поща), което публикувам тук, тъй като може да стане основа на една хубава и полезна дискусия в нашия Философски дискусионен клуб (в ютюб-канала ПАРАЛЕЛ 42):

Здравейте, г-н Грънчаров,

Отново цитирате Иво Инджев във връзка с г- жа Кристалина и МВФ: Иво Инджев: Д(р)амите на руZкия орденоносец и "евроатлантик" Бойко Методиевич БорисовИскам да ви обърна внимание на нещо, което вие казвате, а именно че "Бойко няма да може да излъже Западният свят!". Може да не е дословно, но това беше посланието ви.

В миналото спорих с вас относно Иво Инджев, а вие го защитихте  и казахте, че той е постоянен в позицията си и критиките си спрямо Борисов. Това е така и чест прави на г-н Инджев. Само че и двамата ми се струвате малко късогледи или по-скоро силно пристрастни по отношение на Западния свят. Това е ЕНП не вижда ли какво представлява Борисов? Има още една статия на Инджев в блога му относно Турски поток. ЕНП не вижда ли тази тръба? Нещо повече - НАТО не я ли вижда при положение, че Натовска Турция обслужи Русия?

Вие като демократ и костовист не виждате ли различната лицемерна позиция на Запада спрямо Костов и спрямо Борисов? Същият този Запад в тандем с Русия свали Костов от власт. Влязоха му от двете страни както Сталин и Хитлер на Полша. Защо? Защото Костов бе държавник, строител, демократ и най-вече почтен човек, който защитаваше интересите на родината си, а това е последното, което тези велики сили искаха. Наивно смятате, че Борисов ги е шантажирал, но видиш ли щели до го разкрият.
 
15 години той се ползва с пълната им протекция защото е мекотело, което не се застъпва за собствената си страна, корумпиран е и могат да го местят на където си искат. Ако вие мислите, че Западният свят е някакъв почтен свят, който държи на Демокрацията по света и затова ще разкрие престъпленията на Борисов и ще го премахне, то вие сте абсолютен лаик.

Същият този МВФ помогна на Гърция, спаси я от криза защото им бяха послушни, но навремето не ни спаси нас - защото и Жан Виденов им беше неудобен. Може да е комунист, но също не беше подкупен и не можеха да го местят като пионка. Затова България премина през ада. Цената я плати българският народ, а не само БСП или комунистите. МВФ не се смили. По-важни му бяха пазарите на комунизма, отколкото една държава да оцелее и да стане демократична. Ами ако нямахме Костов какво щеше да стане? Ако беше примерно Борисов тогава и да не може 20 години да се изправи държавата, а не както Костов я спаси за две.

ЕС не е демократичен, разберете това. Свалете розовите очила, игнорирайте пристрастията и изключете това, че в ЕС е по-добре от в Русия. Погледнете го отстрани. Съюз, от който е излязла Великобритания, а е влязла България. Това са фактите. Сравнете ги с историята и ги разтълкувайте. За мен това не говори добре за този съюз. Би трябвало и за вас да е така. 

Лицемерна е подкрепата на ЕС и  спрямо Украйна. Веднага ви давам пример. Нормално ли е държава агресор, влязла в чужда територия с танкове и ракети, убиваща цивилни като кучета, нарушила всички възможни договори, виновна за смъртта на стотици хиляди души, на която уж има наложени санкции, да продължава да прави съвместно пари заедно със САЩ и ЕС?

Знаете ли какво е Интернет сайт за залагане на спортни събития? Това е наднационална мафия, която манипулира мачовете за да печели. Въртят се огромни пари. Руските сайтове работят съвместно с европейските футболни клубове, с американските баскетболни и прочие. И обратното, европейските сайтове работят заедно с руските отбори. Това са милиарди, пътуващи всеки ден в двете посоки. Цифри, много по-внушителни от парите, които  се изкарват от тръбите за газта да речем. Представяте ли си за какво става въпрос?!?! Отвратително е по принцип, но по време на война, докато умират хиляди хора, това да продължава е невиждана гадост. 

Само че тази тема е табу. Да сте чул друг освен мен да говори за това? Не, защото е забранено и е опасно. Това е вашият Западен свят, на който вие вярвате и който няма нищо общо с вашите представи. Огледайте се във вашият любим Пловдив. Вижте на колко места пише "Ефбет", "Уинбет", "Палмсбет" и прочие. Всеки от тези български, разбирай европейски сайтове включва руски мачове. Откъде-накъде? Въобще хазарта дали да е легализиран? - това трябва да се повдигне първо като въпрос и едва след това да се види дали да има руски мачове. Някой да ви е попитал или въобще някой друг гражданин на ЕС да има попитан? Знаете ли, че г-н Васил Божков има съвместен хазартен бизнес с руснаците? 

Поради националната ни идентичност вие хващате Борисов защото  му знаете магариите и простотията. Но някак си ви убягва "глобалният Бойко" и не виждате цялата картина. 

Многократно виждам Библията във видеата ви в Ютюб. Прошката е велико нещо, но само когато има покаяние, иначе се обезмисля. Ние простихме на комунистите, но те никога не казаха: 

"Чакайте бе, тогава това бяха модерни идеи, мислехме, че ще е за доброто на човечеството, уви не се получи, сбъркахме: простете ни!" 

Нека не бъдем като тях. Нека кажем: 

"Искахме демокрация и свобода, мислехме, че ще ги намерим в Западния свят, смятахме, че това е свят на класическата музика, християнството, човешките права, уви не бе така. Оказа се че освен пари не ги интересува нищо, че демокрацията е утопия, че в пазарната икономика няма нищо пазарно, че в ежедневието няма нищо християнско, че доброто не се поощрява, че се толерира моралната деградация и материализма! Че на моменти усещахме истината, но само от страх да не станем предатели вървяхме по този глупав път, търпяхме от инат и предразсъдъци и така предадохме себе си и вас. Простете ни, сбъркахме! Този свят построи молове и казина, а не читалища и библиотеки!"

Ще го направим ли или ще станем същите гьонсурати и следващите поколения ще говорят за нас с презрение?

Помислете добре над думите ми. Пиша ви като човек, който поставя човека в центъра, като костовист.

В името на хуманизма отхвърлете пристрастията. Никой не оспорва, че в Северна Корея и Русия е по-зле. Но не може аз да ви казвам - в Пловдив нямате трамваи, а вие да ми казвате: да ама Пловдив е по-голям от Пазарджик! А вие точно това правите. То е все едно - имаше преди години една журналистка, която я заляха със сярна киселина. И какво сега? Дай ние да не осъдим изверга дето я е залял - защото в Русия Политковская са я убили? 

Този начин на мислене чрез принципа на по-малкото зло много вреди. Така комунистите постъпваха спрямо фашизма години наред. Аз на Иво Инджев не му вярвам. Той може и да си е още на мисия към ДС и затова да си ги говори, но вас ви имам за почтен човек и затова съм изцяло откровен и ви споделям мнението си, което смятам, че може да ви бъде от полза.

Довиждане, бъдете жив и здрав и все така неуморим автор, творец, философ, хуманист и костовист!

С уважение: Георги Карчин 



ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg.bg

1 коментар:

Анонимен каза...

Утопия е, защото истинска демокрация няма никъде, а и не е възможна. Донякъде в Швейцария я има, защото там с референдуми се решават всякакви въпроси, включително и не толкова важни. Но конвергенцията е факт - вижте как на Запад приеха тукашните комунистки като Сталинка (Кристалина) Георгиева, Ирина Бокова, Елена Поптодорова...и други, и други. Защо Запада не настоя да се извърши истинска декомунизация в социалистическите страни, както бе извършена денацификация? Ами защото се договориха да работят заедно, това е тъжната реалност.