Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 15 май 2009 г.

Репортаж на Гергана от Лондон на тема: Лицемерен ли е учтивият англичанин?!

Поредният ми репортаж е озаглавен Лицемерен ли е учтивият англичанин?!.

Разказват как в разгорещен дебат в английския парламент лейди Астор обвинява известния министър-председател Уинстън Чърчил, че е пиян. Тогава той възкликнал: "Да, милейди, сигурно сте права, но позволете ми да добавя, че аз утре ще се събудя изтрезнял, а вие все така грозна".

И със сигурност Уинстън е бил пиян, защото в ежедневието си трезвият англичанин не е толкова директен, независимо от това дали спори, ядосва се, прави комплименти или се опитва да бъде откровен. Антрополози твърдят, че лицемерието е стереотипна черта на хората от острова, но е трудно да се правят генерални заключения, защото то просто се проявява в различни степени и форми.

Например в офиса, в който работя обществена тайна е, че има хора, които са като две несъответстващи зъбчати колела в резултат на интриги, професионална завист или различие в характерите. Професионалните норми на поведение обаче изискват поддържане на нормална, творческа и продуктивна атмосфера на работното място. И за това, когато те посрещат всяка сутрин с лицемерно "Hi, how are you feeling today" или лицемерно "I am so glad about your new promotion" си задаваш въпроса: и все пак лицемерен ли е учтивият англичанин?!

Дали пък пустото му лицемерие не е форма на човешка учтивост - замаскиране на мнения и чувства, за да се избегне противоположния ефект, а именно грубост в отношенията, обиди, излишно напрежение и човешко унижение.

Дълги години се дразнех и от факта, че касиерките във всеки магазин ми задаваха въпроси от рода на "какви са ми плановете за деня" или "как се чувствам днес". И това от напълно непознати хора, които надали се интересуват от плановете ми за деня, но професионалната им етика изисква да бъдат учтиви. Защото така се създават лоялни клиенти, защото това се очаква от генетичната заложеност на англичанина да бъде толерантен, вежлив, да бъдe лицемерно учтив ако щете, но в никакъв случай безразличен, лукав или целенасочено нагъл. Ключови думи в английския разговорен речник са учтиви ефемизми и замаскиращи фрази като "please", "thank-you", "sorry", "lovely" плюс широка английска усмивка.

Спомням си моя позната работи няколко години в Москва като преподавател по английски и след завръщането си се обади да се видим. По време на разговора ни в приятен ресторант тя възкликна: "Гергана, започнала си да използваш думата "please" като истинска англичанка, а аз съвсем съм я забравила тази дума...". Аналогията с българската действителност ще оставя на читателите на този блог.

В заключение само ще добавя, че въпросът за английското лицемерие е въпрос на гледна точка.

Този репортаж бе излъчен директно от Лондон по радио "Гласувай" на честоти 07/06/2009 с бюлетина № 11! Г-н Грънчаров, очаквам одобрението или неодобрението на редактора и собственика нa радио "Гласувай"!!! :))))

Поздрави! Гергана

P.S ако решите да го публикувате може да сложите снимка на сградата на BBC London ("Bush House"), просто идея. Благодаря!

1 коментар:

Анонимен каза...

Докосваш се до истината вече, философе!

Една жена да ти посочи пътя най-сетне!

То така става в BG, там управляват жените. 90% от съда са жени - това е страховит факт! Те мислят различно от нас и пращат в затвора ефективно за 2 години циганин смъкнал държавния флаг (какво парче парцал..!)

Това никой не прави на Запад, на времето в Германия имах гумена запушалка за вана във формата на главата на Helmut Kohl. Представяш ли си да направят това със селянчето Първанката - ми че той ще съди целия свят немедленно...

Само си вижте съзнанието! Колко сте Европа и колко не!

А то иначе жената и не може без ръководство отгоре, но в BG те са се развихрили отдавна - BG е едно женско общество. Мъжете са абдикирали от отговорностите - еми уморяват се булюкбашиите му анадолски, какво да ги правиш...

Само дето не са обрязани и говорят на руски диалект…

Виж иначе колко получават майчинство BG-жените, при нас е 6 седмици и пак раждат 8 деца без проблеми (а старото поколение - до 15!). Всеки от моите познати където работя, има МИНИМУМ 5-6 братя или сестри... BG е болно комунистическо + женско царство. Място за баби и импотентни, но не и място за мъже, sorry about that, please, please, please.

Лицемерие ли обаче да го наричаме, което обяснява Гергана зa Great Britain или... здрав разум?

Така хората не се обиждат взаимно и всеки по своя път (ние сме различни)...

Но в BG трябва да се карат като крастави магарета с часове и все единия учи другия...

Абе умряла (неефективна) работа - феодално общество на прага на Европа...

Нема нищо лошо.

Дано средния Бай Ганьо се усети най-сетне как се живее при капитализЪма и трябва ли да е путка нескопосана, мухльо или... мъж + да използва главата си не да лиже путки с нея, а главно... за мислене. Ама това май е непосилна задача за него…


Сега наздраве и чао от мен, че не мога да се съсредоточавам повече...

Отпуска съм 23 дена (1/3 от това което имам, то не знам в BG понятието отпуска има ли го още..) и ще отида насам-натам да се разведря от тъмнината която ни обгражда (Paul McCartney).

На теб - успех в борбата с тия червени келеши които живеят там !

А.