Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 7 октомври 2011 г.

У нас най-много мразим най-талантливите си личности: докато не ги убием не мирясваме!

Публикацията ми от снощи със заглавие Прочее, какво щеше да стане със Стив Джобс ако съдбата го беше проклела да се роди не в Америка, а в България?! вече предизвика, както се казва, "кратка, но плодотворна дискусия"; ето основното от нея, може да е поучително; пък приканвам и други хора да вземат отношение по обсъждания проблем:

Стойчо възрази: Малко по-добре, ако се беше родил в Сирия или Чечения ;)

Нали това е поантата: страната, в която визионерите стават милиардери, а милиардерите са визионери

Малко по-добре, отколкото ако се беше родил в Сирия и т.н.

Ангел Грънчаров каза: Не е сигурно, че щеше да е по-добре ако се беше родил у нас - в сравнение със Сирия, Чечня и пр. Едва ли има страна в света, която така безжалостно да убива талантите и даровитите си хора - както е у нас. Не зная дали си давате сметка за това. Смятам, че и в Сирия, и в Чечня, че дори и в Сомалия хората повече ценят даровитите си хора, отколкото у нас... (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

6 коментара:

Анонимен каза...

Steve Jobs беше интересна личност, но да се изкарва един предприемач гений и философ, е пресилено. Тук отново се проявява прагматичното американското мислене, което мери успеха на един човек само чрез печалбата на неговата компания и натрупаните милиарди. В този случай най-гениалните хора на света трябва наистина да са милиардерите, и то не само западните, а защо не и руските и въобще посткомунистическите олигарси. Последните наистина са получили своето богатство наготово, но може да се аргументира, че поне са били достатъчно съобразителни и дори „гениални” (и безскрупулни), за да стигнат дотам да им бъдат предадени тези пари. Защо например Ангел Грънчаров не се вреди 1990 за куфарче с пари от БКП/ДС, а впоследствие да развие с този стартов капитал страхотен собствен бизнес като Steve Jobs? Ами по тази логика защото е глупав.

В дискусията отново се залита в народопсихологически крайности и се очернят ненужно българите. В действителност мнозина от най-великите личности в историята са били всичко друго, но не и богати и признати. Не ми е известен също така философ-милионер или милиардер в историята, освен може би Сенека. Всичко това е вечното мрънкане и оплакване на интелектуалците. Философът Робърт Нозик пише по този повод:

„Интелектуалците днес очакват да бъдат най-ценените хора в обществото, хората с най-голям престиж и власт и с най-голяма отплата. Интелектуалците смятат, че това е тяхно изконно право. Но като цяло капиталистическото общество не възнаграждава интелектуалците... Капиталистическото общество не удовлетворява принципа на разпределение „всекиму според заслугите и ценността” Пазарът разпределя към тези, които удовлетворяват забелязаното пазарно търсене на другите и колко разпределя зависи от това колко се търси и колко голямо е алтернативното предлагане.”

Оттук лесно се вижда, че стойността на продуктите на интелектуалците винаги ще е „подценена” в техните собствени очи, защото мнозинството от хората не се интересуват от произведенията на високата култура, философията и науката и няма съответното търсене.

Между другото не всички бизнес-идеи на Steve Jobs бяха успешни, имаше и провали, освен това той не е изобретател на наистина нова технология, както въобще в последните 50 години има само усъвършенстване на съществуващи вече технологии, но няма нови изобретения. Това е една от причините за кризата на капитализма. Трябва да призная, че като консервативно настроен човек нямам и никакъв интерес към продуктите на Apple и даже не знам точно за какво служат някои от тези дрънкулки като ipod ipad и т.н.

А Стамболов е бил наистина голям или ако щете гениален държавник (въпреки Стефан Цанев, който го оспорва), но едва ли е най-гениалният българин. При това е убит по внушение на Москва, т.е. това не е българско дело. Както Кенеди също беше убит по внушение на Москва. Ботев и Яворов например са велики не само и не толкова с революционната си дейност, а най-вече с поезията си.

Анонимен каза...

И да добавя: какво се чу в световните и американските медии, когато например почина философът Robert Nozick (1938-2002) или философът Richard Rorty (1931-2007)? Това бяха крупни мислители, истински велики личности, но бяха игнорирани от медиите. Защото не бяха бизнесмени и милиардери.

Анонимен каза...

И още нещо: България след 1944 до днес вече не е меродавна за България и българите, защото тя вече е (пост)комунистическа страна, лишена от суверенитет и управлявана от Москва. Ясно е, че посткомунистическата олигархия няма интерес да изплуват качествените личности. Това обаче не е народопсихология, а е лесно обяснимо, защото всеки независим интелектуалец и предприемач би могъл да застраши властта на посткомунистите.

Анонимен каза...

Да добавя и американските философи Willard Van Orman Quine (1908-2000) и Donald Davidson (1917-2003), големи мислители. Какво съобщиха медиите повод на тяхната смърт?

Bacho Кольо каза...

aa

Bacho Кольо каза...

"А Стамболов е бил наистина голям или ако щете гениален държавник ...но едва ли е най-гениалният българин. При това е убит по внушение на Москва, т.е. това не е българско дело. Както Кенеди също беше убит по внушение на Москва. Ботев и Яворов например са велики не само и не толкова с революционната си дейност, а най-вече с поезията си."

Пич, увлякъл се си и си забравил най-важното - да кажеш, че Ботев и Яворов също бяхо убити по внушение на Москва. И Калоян също... и Иванко - убиецът на Асеня Първи.